Kveitefilet med baconterninger, ertepuré og amaronesaus

Dette er en helt nydelig rett og en av mine absolutte favoritter. Denne gangen har vi hatt kveita i sous viden på 47 grader i 30 minutter, men det går helt fint å bake den i ovnen på 150 grader i 20 minutter også.

Amaronesaus

1 løk, 4 kvister timian, 2 laurbærblad, 1 fedd hvitløk, 2 ss brunt sukker og litt pepper stekes i smør.

Hell på 1/2 flaske Amarone- ja det er råflott, men rågodt. Kokes inn til det halve.

Tilsett 2 ss kyllingfond og 100 g smør.

Ertepuré

1 pose frosne erter

1 ss smør

1 knust hvitløksfedd

1 dl fløte

1 ts kyllingfond

Alt kokes langsomt opp og koker til ertene er møre, før du enten kjører dem i blender eller moser dem til en jevn masse med en stavmikser.

Jeg serverer kveita med ovnsstekte potetskiver og sprøstekte baconterninger, i tillegg til amaronesausen og ertepuréen

 

Linsesuppe

300 ferdiggkokte linser

200 g gulrot
200 g løk
200 g sellerirot
4 hvitløksfedd
4 ts karri
1 ts sambal oelek
2 bokser tomater (helst Mutti)
4 ss grønnsaksfond eller 2 grønnsaksbuljongterninger
8 dl vann
4 dl melk eller fløte ev. kokosmelk
1 ss olivenolje
Salt og pepper

Skjær løk, gulrot, sellerirot og hvitløk i små biter. La det frese i noen minutter i olivenolje i en kjele. Rør inn karri og sambal oelek.
Hell i vann og fond og la det småkoke i 20 minutter.
Skyll linsene under kaldt vann og la dem renne av seg i dørslaget.

Når suppen er ferdig kokt, kjører du den glatt med stavmikser og tilsetter linsene og melk eller fløte. Smak til med salt og pepper og gi den et oppkok.

Pyntes med frisk koriander og yoghurt. Server med godt brød.

 

 

 

 

Fortsatt litt sommer i hagen

Det nærmer seg høst, men etter en runde i hagen i dag, kan jeg fortsatt kjenne gleden over at sommeren ikke er helt over. Disse vakre liljene er av en eller annen grunn, mye senere i blomst en resten av liljeplantene våre.

Klematisen og rosene er også i full blomst. Det er varmt og godt i lufta og vi er snart klare for en middag ute på verandaen.

 

I dag tester vi det helt nye kjøkkenvidunderet vårt – en sous vide. Prinsippet er at maten ligger vakumpakket på lav temperatur i time etter time og resultatet skal bli mørt og saftig. Akkurat nå ligger det et stykke reinsdyr der og vi er veldig spente på resultatet.

Du kan se oppskrifter i sous vide her.

Kylling karaage i wrap med salat og chilimajones

Sønnen min er i det japanske hjørnet denne uka, så nå ble det jammen meg det i dag også. Heldigvis er rettene veldig forskjellige, så det er ikke noe problem. Vi synes denne retten er helt nydelig og et supert alternativ til fredagstacoen.

Kylling karaage:

900 g kylling i store terninger
2 ss sake
2 ss mørk soya saus
2 ts sesamolje
2 ts revet hvitløk
2 ss revet ingefær
2 egg
6 ss maismel

Salt og pepper

Alt blandes og får trekke mens du lager en salatblanding og chilimajones (1 pose majones, blandes med sriracha (eller annen chilisaus) til du synes den er passe sterk.

Wraps varmes i folie i ovnen, mens du steker karaagen i frityrolje, til den får fin farge.

Alt rulles i tortillawraps og chilimajonesen risles over.

Norge: Bursdag med sushi – Maitree

Vi feirer bursdag i dag og bursdagsbarnet ønsket seg sushi. Jeg har laget sushi noen ganger, men jeg kan love at mine ikke er i nærheten av sushien jeg får kjøpt på Maitree i Hokksund.

Jeg synes det blir veldig lekkert når jeg legger sushien over på fat i stedet for å servere den fra plastbrettene de blir levert på.

Jeg har pyntet bordet på japansk vis, med japanske figurer fra Black Design og japanske kirsebærblomster i vaser fra Kähler.

 Til dessert skal jeg servere sjokoladefondant med chili, så jeg skal ikke ligge helt på latsiden i dag heller.

 

Lun potetsalat med greske kjøttboller

Greske kjøttboller:

800 g karbonadedeig
1 løk
2 fedd hvitløk
1 neve frisk basilikum
1 neve frisk koriander
1/2 ts spisskummen

1 kvist frisk mynte

2 kvister frisk oregano
1 ts paprikapulver
1 ts chilipulver
1/2 ts cayennepepper
salt + pepper
3 egg
2 ss potetmel

Finhakk løken og stek den blank den i stekepanne. Bland karbonadedeigen med alle de andre ingrediensene, i en bolle. Lag avlange kjøttboller, tre dem på grillspyd og grill dem på middels varme i ca. 10 minutter. Du kan også steke dem i stekepanne eller legge dem på bakepapir i ovnen.

Lun potetsalat

Kok poteter og la dem avkjøle seg så mye at du klarer å ta i dem. Del dem i to, fire eller åtte, etter hvor store poteter du har. Bland potene med ett glass fetaost, vårløk i tynne ringer, oliven i skiver, lime, olivenolje, finhakket bladpersille, salt og pepper.

Server gjerne med tzatziki.

 

En deilig, solfylt søndag og jeg tar opp poteter fra kjøkkenhagen

Sommeren nærmer seg slutten og det kan vi merke på kjøkkenhagen. Potetene er klare til å tas opp. Jeg lot noen av mandelpotetene jeg kjøpte i vinter, bli liggende igjen på kjølerommet, sånn at de fikk groer. Når våren kom, brukte jeg dem som settepoteter. Premien kommer nå fremover, når vi kan spise poteter fra egen avling.

Jeg vil bruke de første potetene til å lage en lun, gresk potetsalat og servere den med greske kjøttboller.

Vi har en tomatplante og en chiliplante som lever i harmoni i en kasse på verandaen. Selv etter at vi har høstet og spist av begge, er det fortsatt mye mer  igjen, men det er ikke modent enda. Nå får vi håpe på en mild og solfylt tid fremover, så vi får glede av den gode, solmodnede smaken.

 

 

 

Knutekålmos

Du har sikkert sett denne kule grønnsaken i butikken i det siste. Jeg lager mos av den. Jeg skreller den, kutter den i små terninger,  legge dem i en kjele og fyller opp med fløte, som på bildet under.

Jeg krydrer med pepper og muskat. Jeg koker den til knutekålen er helt mør, heller alt i blenderen og kjører den til en glatt masse. Jeg smaker til med salt helt til slutt. Denne mosen passer godt til både kjøtt og fisk.

 

 

Avansert lampeoppheng i stua

Sist vi skulle pusse opp stua vår i første etasje, ville vi gjøre noe spesielt med taklampa vår fra HK living.

 
Etter en runde på internett, hadde vi bestilt både tau og diverse gammelt skips- og bondegårsutstyr fra flere kanter av kloden.

Vi ble veldig fornøyde med resultatet.

 

 

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter