Dovi

Dovi er en gryterett som serveres i Zimbabwe. Du kan lage den som vegetar, eller som meg, tilsette litt kjøtt etter eget ønske. Siden koketiden ikke er så lang, anbefales å bruke ganske mørt kjøtt.

2 ss olivenolje
500 g kjøtt av kamel, kylling, lam, storfe eller svin, i terninger

Brun kjøttet i oljen og sett til side.

2 ss olivenolje
2 løk, hakket
4 fedd hvitløk, finhakket
3 ss chili- eller peri peri saus (valgfritt, men anbefales på det sterkeste)
1-2 røde chili, skåret i tynne strimler
2,5 dl peanøttsmør
6 dl grønnsakskraft
2 dl tomatpuré
1/2 ts kajennepepper
4 gulrøtter, i små terninger
12 okra, hele
5 dl spinat
Salt and pepper

Fres løk og hvitløk i olje i 3 min. til løken blir blank og gjennomsiktig.
Tilsett 2,5 dl grønnsakskraft, peri peri og peanøttsmør og rør godt til alt har blandet seg.

Tilsett kjøttet, resten av kraften, tomatpuré, cayennepepper og gulrøtter. Reduser varmen til middels, sett på lokk og la dovien småkoke i 10 min.

Legg i okraen og la det småkoke i 8 min. til under lokk. Tilsett spinaten og rør den inn i ca. 2 min. Server med ris, kokt etter anvisning på pakken.

 

If you want to subscribe to news from the blog, you can sign up by sending us your e-mail address here. The newsletter is completely free.

You can also follow the blog on Facebook .

Aprilsnarr

Aprilsnarr er å narre noen 1. april. Den som lar seg lure, blir kalt aprilsnarr av den som står bak spøken.

Skikken går igjen i de fleste land i den vestlige kulturkrets.

Bakgrunnen for skikken er usikker, men trolig er den fra overgangen fra den julianske til den gregorianske kalenderen i 1582. Det ble bestemt at nyttårsdag skulle legges til 1. januar. En del franskmenn ville ikke gjøre om og fortsatte å feire 1. april som nyttårsaften. De ble kalt narrer og utsatt for narrestreker.

En av de mest kjente aprilsnarrene i Norge, er da Aftenposten i 1950 skrev at Vinmonopolet hadde gått tom for flasker, men at de som møtte med bøtter, skulle få kjøpe inntil 5 liter avgiftsfri vin svært billig.

Det er fortsatt populært å lure venner, kolleger eller familie 1. april og om du vil ha en liten spøk denne dagen, kan du helle matfarge i melkekartongen, så melken f.eks. blir rød, eller blåfarge i juicen, så den blir grønn. Lykke til med narringen!

 

Du finner flere nasjonaldager og spennende matdager her.

If you want to subscribe to news from the blog, you can sign up by sending us your e-mail address here. The newsletter is completely free.

You can also follow the blog on Facebook .

 

 

Vaskerommet mitt – så koselig at det nesten er gøy å vaske tøy

Etter vi pusset opp vaskerommet, har klesvasken nesten blitt lystbetont, men bare nesten.

Innredningen er Herregård fra Sigdal og jeg har fått noen smarte løsninger, som f.eks. innebygd strykebrett og et skikkelig romslig kosteskap, som inneholder både vaskemidler, langkoster og div. andre typiske vaskeromsartikler. Boksen til kattemat er kjøpt i interiørbutikken på Eikersenteret i Hokksund for mange år siden.

Fargen på veggen er fra Jotun og heter «Sanddyne».

De koselige bildene på veggen er arvegods fra mormoren min.

I vinduet har jeg pyntet med urter i en hengende potte. De stilige klesvaskbøttene har jeg kjøpt på Stepin i Hokksund.

Den ene har fått nytt klistremerke, som viser at støvsugerslangen har fått fast plass der.

Vaskerommet mitt - så koselig at det nesten er gøy å vaske tøy
Vaskerommet mitt – så koselig at det nesten er gøy å vaske tøy

På benken har jeg pyntet med en hjemmeheklet duk, heklede lyslykter fra Min Josefine og en koselig krukke fra Interflora, med snøklokker i.

Den svarte vasken er fra Ikea og benkeplata kommer fra Byggmakker.

Teppet kommer fra Bohus, finnes i flere lengder og er lett å putte i vaskemaskinen når det trengs.

I taket henger en praktisk anordning for oppheng av klesvask. Jeg slipper ned en vange når jeg skal henge opp tøyet og trekker den opp igjen, så tøyet ikke henger i veien hele tiden.

I verandadøra ut fra vaskerommet har vi montert inn katteluke. Denne er pyntet med et koselig klistremerke, som jeg fant på nettet.

Vaskerommet har rett og slett blitt en perfekt arbeidsplass når klesvasken skal tas.

 

 

If you want to subscribe to news from the blog, you can sign up by sending us your e-mail address here. The newsletter is completely free.

You can also follow the blog on Facebook .

 

 

Tunisias nasjonaldag

Tunisias nasjonaldag er den 20. mars. De feirer selvstendigheten fra Frankrike i 1956. Tuniserne går ut i gatene, de spiller musikk og overalt vaier det tunisiske flagget.

Tunisisk mat er en god blanding av smaker, som kombinerer middelhavsstil (mye fransk og italiensk) og nordafrikanske tradisjoner. Dette mangfoldet kommer av at de har blitt styrt av mange andre land opp igjennom tidene, romere, vandaler, bysantiner, arabere, spanske, tyrkiske, italienere, franskmenn og de innfødte Punics-Berber-folket.

Du vil merke to særegne tradisjoner når du bestiller mat i Tunisia. De gir deg alltid mye brød gratis og de fleste ganger en forrett også.

Brød brukes også til å spise med i stedet for bestikk.

Da vi reiste til Tunisia, hadde vi laget mye tunisisk mat og var spente på hvor langt unna de autentiske smakene vi var, og vi ble gledelig overrasket over hvor godt vi hadde truffet.

Hva med å feire sammen med dem med å lage en Tunisisk aften?

Du finner spennende matretter fra Tunisia her

Tunisias nasjonaldag
Tunisias nasjonaldag

Du finner flere nasjonaldager og spennende matdager her.

If you want to subscribe to news from the blog, you can sign up by sending us your e-mail address here. The newsletter is completely free.

You can also follow the blog on Facebook .

 

 

Ukesmeny for uke 12

Ukesmeny for uke 12 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Jajangmyeon zha jiang mian uten kjøtt 
Jajangmyeon (Zha Jiang Mian) uten kjøtt á la jr.
Jajangmyeon (Zha Jiang Mian) uten kjøtt á la jr.
Tirsdag: Seibiff med løk
Seibiff med løk
Seibiff med løk
Onsdag: Thaisalat med biffstrimler
Thaisalat med biffstrimler
Thaisalat med biffstrimler
Torsdag: Tagine med kjøttboller og tabouleh
Tagine med kjøttboller og tabouleh
Tagine med kjøttboller og tabouleh
Fredag: Tacopizza med kylling
Tacopizza med kylling
Tacopizza med kylling
Lørdag: Innbakt svinefilet med sursøt saus
Innbakt svinefilet med sursøt saus
Innbakt svinefilet med sursøt saus
Yoghurtis med mango- og pasjonsfrukt
Yoghurtis med mango og pasjonsfrukt med salsa
Yoghurtis med mango og pasjonsfrukt med salsa
Søndag: Hjortelapskaus
Hjortelapskaus
Hjortelapskaus
 Nøtteterte:
Nutcracker - my favorite cake from childhood
Nutcracker - my favorite cake from childhood

Ukesmeny for uke 12 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

You will find more menus HERE .

If you want to subscribe to news from the blog, you can sign up by sending us your e-mail address here . The newsletter is completely free.

You can also follow the blog on Facebook .

Alt-i-en-form-fisk

Alt-i-en-form-fisk er som navnet sier, hele måltidet i én form. Denne retten er lett å like for både liten og stor og du kan justere hvor hot den skal bli ved å bruke mer eller mindre chili i den, eller ta den helt vekk. Oppskriften er til 3-4 personer.

1 stor bakepoteter i terninger

4 gulrøtter i terninger

1 chili, finhakket

1/2 purre i strimler

10 minitomater, delt i 2

1 neve dill, hakket

1 neve bladpersille, hakket

Legg alle ingrediensene i en ildfast form med urtene på toppen.

Sauce:

2 shallots, finely chopped

2 cloves garlic, finely chopped

100 g smør

7 dl fløte

2 ss sennep

2 ts pepperrot

Saften av en sitron

Salt and pepper

Fres løken og hvitløken i smør i en kjele i 5 minutter, mens du rører jevnlig. Tilsett fløten og kok til det tykner, før du smaker til med resten av ingrediensene. Hell sausen over grønnsakene, dekk med lokk eller aluminiumsfolie og sett i ovnen på 200 grader i 40 min.

600 g fiskefilet av ønsket fisk, f. eks. laks, ørret, sei, steinbit…

200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Del fisken i porsjonsstykker  og fordel den utover formen. Krydre den med litt salt og pepper, dryss over ost og sett tilbake i ovnen (ikke tildekket). Stek videre på 200 grader til osten er gyllen og fisken spiseklar, ca. 15 min.

Alt-i-en-form-fisk
Alt-i-en-form-fisk

 

Pynt gjerne med friske urter ved servering.

 

Du finner masse spennende fiskeretter her.

If you want to subscribe to news from the blog, you can sign up by sending us your e-mail address here. The newsletter is completely free.

You can also follow the blog on Facebook .

 

Strawberry Mojo

Strawberry Mojo – eller jordbærmojito er en variant av mojito, som kommer fra Cuba. Om du er glad i rom, lager du den med det, men den er super med vodka i stedet.

4 cl vodka eller lys rom
1/2 lime i skiver
3 jordbær
1 ts brunt sukker
Mynteblader
Club soda

Mos lime, jordbær, mynte og sukker i en cocktailshaker med en porter eller mudler. Tilsett is, hell i vodka eller rom og rist godt. Hell over i et stort highballglass, fyll på med isbiter full opp med Club soda.

Jordbær Mojo pyntes med et friskt jorbær og mynteblader.

Jordbær Mojo kan lages som velkomstdrink til mange i en stor bolle, men husk å ha i sodavannet rett før servering.

Strawberry Mojo
Strawberry Mojo

 

Du finner mange spennende og velsmakende drinker her.

 

If you want to subscribe to news from the blog, you can sign up by sending us your e-mail address here. The newsletter is completely free.

You can also follow the blog on Facebook .

Kalvefilet med sopp- og estragonsaus og sautert mangold

Kalvefilet med sopp, estragonsaus og sautert mangold er en lettlikt middagsrett. Du kan erstatte kalven med oksefilet eller svinefilet.

Start med å legge kalvefileten i marinade:

1 dl rødvin

1 dl sherry

5 pepperkorn

1 tbsp olive oil

1 bay leaf

2 kvister fersk timian

Blander alt i en brødpose og legg i kalven. Den kan gjerne ligge over natten, så smakene får satt seg skikkelig i kjøttet. Ta den ut av posen og grill den med steketermometer til kjernetemperaturen er 62 grader. Du kan også brune den i stekepannen, før du legger den i ildfast form og steker den på 175 grader til termometeret viser 62 grader. Da er den rosa. La den hvile litt før du skjærer den i skiver.

Om du heller vil tilberede kalven i sous vide:

Krydre med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legges i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe. La den hvile i noen minutter, før du deler den opp. Resultatet blir helt fantastisk.

Sauce:

2 finely chopped onions

10 sjampinjonger i skiver

Marinaden fra kjøttet (avsilt)

1/2 liter cream

2 ss kalvefond

2 ss tørket estragon

Karamellsaus fra flaske (smak til)

1 bay leaf

Salt and pepper

Brun løk og sopp i smør, før du tilsetter marinaden fra kjøttet, fløte, kalvefond, estragon, karamellsaus fra flaske og laurbærblad. La det koke til det tykner av seg selv, før du smaker til med salt og kanskje mer pepper.

Jeg har servert retten med sautert mangold, som du finner oppskriften på HER.

If you want to subscribe to news from the blog, you can sign up by sending us your e-mail address here. The newsletter is completely free.

You can also follow the blog on Facebook .

 

 

Panna cotta with raspberry coulis

Panna cotta med bringebærcoulis er en perfekt dessert å servere til mange gjester. Pannacotta er italienernes svar på karamellpudding. 

 Denne oppskriften gir en pannacotta med en nydelig konsistens og den kan gjøres klar dagen i forveien, om du vil. Denne oppskriften er passe til 8 personer.
Panna cotta:

10 dl fløte

200 g sugar

5 gelatinplater

2 vaniljestenger

Legg gelatinen i litt kaldt vann, så den blir geleaktig.

Kok langsomt opp 2 dl av fløten, sammen med sukkeret og vaniljestengene delt i to og frøene skrapt ut. Frøene skal også være med. La blandingen koke i to minutter.

Klem ut vannet av gelatinen og bland den inn i den kokte fløteblandingen. Tilsett resten av fløten og sil panna cottaen over i 8 porsjonsformer. Sett formene kaldt til de skal serveres.

Bringebærcoulis:

1,5 dl vann

1.5 dl sugar

500 g bringebær

Noen dråper limesaft

Kok opp vann og sukker og rør til sukkeret er oppløst. Kjør bringebærene i noen sekunder med stavmikseren og bland inn sukkerlaken. Hell blandingen gjennom en sil og smak til med limesaft.

Hell coulisen over panna cottaen ved servering og pynt med friske bær og/eller et mynteblad.

Panna cotta with raspberry coulis
Panna cotta with raspberry coulis

 

If you want to subscribe to news from the blog, you can sign up by sending us your e-mail address here. The newsletter is completely free.

You can also follow the blog on Facebook .

% d bloggers like this: