Rullekake med hasselnøtter, sjokolade og banan

Denne rullekaken er nok min favorittrullekake. Den kan serveres både som dessert og som en kake til kaffen.

3 egg

1,5 dl sukker

100 g hasselnøtter

1 ss potetmel

1 ts bakepulver

Fyll:

4 dl kremfløte

2 ss sukker

2  bananer

100 g firkløver

Pynt:

bananskiver

grovhakket sjokolade

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Mal nøttene i en hurtigmikser.

Sikt mel og bakepulver sammen og vend det inn i eggedosisen sammen med de malte nøttene. Bre røren utover i en langpanne kledd med bakepapir. Stek kaken midt i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min.

Legg bakepapir på benken og strø litt sukker på. Hvelv rullekaken på papiret og la formen ligge over kaken til den er litt avkjølt.

Pisk fløte og sukker til krem. Bre kremen over kaken og spar litt til å dekke rullekaken med til slutt. Legg på bananskiver og dryss grovhakket sjokolade over. Spar litt til å pynte kaken med.

Rull sammen kaken og sett den på et fat. Smør på resten av kremen, dryss over sjokolade og sett den kjølig til rett før servering. Pynt med bananskiver.

Vafler

Vafler er vel noe av det norskeste du kan servere. Vi har flere vaffeljern, men jeg synes traktorjernet, som disse er laget i, er det morsomste.

8 dl mel

2 dl sukker

3 ts bakepulver

4 ts kardemomme

6 dl melk

2 dl kulturmelk

8 egg

100 g smør

4 ts vaniljesukker

Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Bland inn kulturmelk, melk, egg og smeltet smør. Rør godt så du ikke får klumper. La røren svelle i minst 20 minutter.

Varm vaffeljernet (jeg er en heldig eier av et Moods of Norwayjern) og smør det med litt smør og stek deilige vafler. Server vaflene varme, med f.eks. friske bær, syltetøy, rømme, brunost og champagne.

Spania: Restaurant Freiduria på La Manga

Om du kommer sent ned til La Manga del Mar Menor, er denne restauranten et greit valg. Den ligger nær leiligheten vår og de er velvillige, selv om vi er sent ute. Med hyggelige servitører og en innholdsrik meny, er det alltid hyggelig å komme hit.

Du får servert gambas al ajillo på mange restauranter, men denne er spesielt god. Utover dette, kan de friste med mye deilig, både fra land og sjø.

Pasta med kylling i tomatsaus

Denne pastaretten smaker godt og er enkel å lage.

2 kyllingfileter i strimler

1 finhakket løk

2 finhakkede fedd hvitløk

3 tomater, i små terninger

1 ss tomatpuré, helst Mutti

1 tablespoon chicken stock

1 dl vann

1 ss finhakket basilikum

1 neve finhakket bladpersille

Salt and pepper

Fres løk, kylling og hvitløk i litt olje. Tilsett resten av ingrediensene, bortsett fra persillen. La det koke i 20 min. Smak til med salt og pepper. Tilsett persillen og server med nykokt pasta og et dryss parmesan. Du kan gjerne risle over litt god olivenolje ved servering.

Kanelknuter med epler

7 dl lunken melk

140 g smeltet smør

100 g gjær

2 sammenpiskede egg

160 g sukker

2 ts kardemomme

2 ts salt

1,2 kg mel

1/2 ts bakepulver

Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer.

Fyll:

100 g smør – romtemperert

1 dl sukker

3 ss kanel

4 store epler, skrelt og delt i terninger

Del deigen i to deler. Kjevle hver del til en rektangulær leiv. Smør på smøret, legg på epler, dryss over sukker og kanel. Brett 1/3 av deigen over den midtre tredjedelen. Brett den siste tredjedelen over også. Skjær deigen i strimler på 2 cm. Strekk dem ut, samtidig som du vrir endene i hver sin retning og form en knute. Legg dem på brett, kledd med bakepapir. La dem heve under klede i 1 time til. Stekes på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 10 – 12 minutter). Pensle med sammenpisket egg og dryss på perlesukker.

Pulled pork inspirert av Libanon

Jeg vet godt at de ikke spiser svinekjøtt i Libanon, men jeg ble fristet til å bruke svin i denne retten likevel.

1 svinenakke

2 ss libanesisk 7-krydder (fås i asiatiske butikker) eller du finner oppskrift her

2 dl vann

2 ss grønnsaksfond

1 ts pepper

Legg svinenakken i en ildfast bolle/form. hell på vann og fond. Dryss krydderet over svinenakken. Sett på lokk eller dekk med folie og sett i ovnen på 80 grader i 12 timer.

Riv svinenakken i strimler med to gafler og bland med væsken.

Serveres med libanesiske lomper, som fås kjøpt i asiatiske butikker og  tabbouleh, som du finner oppskrift på her

og hummus, som du finner oppskrift på her.

Blomsterpottedessert

Denne desserten er ikke helt det den ser ut som. Ikke la deg skremme, den smaker godt, er enkel å lage og morsom å sette på bordet til gjestene.

1 pk oreokjeks, skrap vekk kremen og knus kjeksen fint med kjevle eller stavmikser

1 boks sjokoladeis etter eget ønske

1 flaske sjokoladesaus

1 pk daimkuler

Mynte

Spiselige blomster, for eksempel stemor

Legg is, saus og daimkuler lagvis i en potte eller andre ønskede beholdere. Dryss knust kjeks over. Stikk hull med en tynn pinne og sett i fryseren til de skal brukes. Litt før servering (15-20 min.), settes de i kjøleskapet. Sett i spiselige blomster og urtekvister og server.

Lammekoteletter med ertepuré og konjakk- og peppersaus

Konjakk- og peppersaus:

20 svarte pepperkorn

1/2 dl konjakk

1/2 ltr fløte

2 ss lammefond

1 ss karamellsaus fra flaske

Syltede rosèpepperkorn (antall etter hvor sterk du vil ha sausen)

2 ss smør rett før servering

Konjakk- og peppersaus er en av de beste sausene jeg vet og den er morsom å lage. Knus svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett konjakken. Ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen). La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.

Kotelettene:

La kotelettene ligge en halvtime i romtemperatur før de krydres med salt og pepper og stekes på middels høy varme i smør, 2-3 min. på hver side.

Deretter skrus de ned til lav varme og stekes i to til tre minutter til, gjerne sammen med noen hvitløksfedd.

Ertepuréen finner du oppskrift på her.

Glutenfrie Chocolate Chip Cookies

Chocolate Chip Cookies kan lages i mange varianter. Denne utgaven er med nøtter og både mørk og hvit sjokolade. Du kan bruke det du liker best, men det er viktig at den totale mengden nøtter og sjokolade stemmer sånn noenlunde.

120 g smør

100 g sukker

120 g brunt sukker

1 ts vaniljeekstrakt

2 store eggeplommer

175 g rismel

2 ss maisenna

1 ts bakepulver

3/4 ts havsalt

100 g mørk sjokolade, hakket

100 g lys sjokolade, hakket

50 g nøtter (pekan-, hassel- eller valnøtter), hakket

Pisk smør, sukker og brunt sukker hvitt og luftig (ca. 3 min.). Tilsett vaniljeekstrakt og eggeplommer og visp videre i 2 min. Sikt inn rismel, maisenna, bakepulver og salt og bland godt. Rør inn sjokolade og nøtter. Bruk en skje og legg deigen i topper på et stekebrett, kledd med bakepapir. Plasserer dem med god avstand, for de siger ut under stekingen.

Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca. 13 minutter.

Bord i svarte og grå nyanser

Det kan være morsomt å dekke bord som overrasker og er litt annerledes og her har jeg dekket et som kun går i svart, grått og hvitt til bursdagsmiddagen til den ene sønnen min. Blomsterdekorasjonen er fra Interflora. Resten av tilbehøret har jeg funnet i flere interiørbutikker og hos et hagesenter.

Bestikket er fra Hardangerbestikk og heter Lykke.

Den lokale Interflorabutikken min fikk i oppdrag å lage en dekorasjon helt uten grønt eller andre farger og den utfordringen klarte de med glans.

Serviset heter Bogstad og er fra Porsgrunn Porselen. Glassene heter Sonja og er fra Hadeland Glassverk.

Og menyen? Til forrett hadde vi romanescosuppe. Hovedretten var kokt villaks med grilla grønnsaker og en nydelig eple- og fennikelsaus. Desserten var apfelstrudel med hjemmelaget vaniljeis.