Aserbajdsjan

Aserbajdsjans mattradisjoner har mye til felles med iransk og tyrkisk mat
Vanlige kjøttslag i aserbajdsjansk mat er lam, storfe og fjærkre. De vanligste fiskeslagene er stør (som de også får ekte kaviar fra), laks, kutum, multe og sardin.
Ris og hvete er de viktigste kornslagene og aubergine, tomat, paprika, spinat, kål, løk, engsyre, rødbeter, reddik, agurk, purre, grasløk og vårløk og brekkbønner er de vanligste grønnsakene. Urter som mynte, koriander, dill, basilikum, persille, estragon, timian, merian og karse brukes mye. De mest brukte krydderne er salt, pepper, ingefær, kardemomme, sumak og safran. Mandler, sesamfrø, valmuefrø og valnøtter blir gjerne brukt til søt mat.
Av frukt og bær er aprikos, druer, eple, granateple, fersken, fiken, jordbær, kirsebær, kvede, vårkornell, plomme og vannmelon, i tillegg til tørka frukt brukt i mange retter.
En av de mest kjente aserbajdsjanske rettene er pilaff (plov) av ris med safran. Innen aserbajdsjansk matlaging finnes det over 40 ulike plov-oppskrifter.
Til dessert er det vanlig med baklava (pakhlava), girmapadam og sjekarbura.
Svart te er nasjonaldrikken i Aserbajdsjan.