Bakt laks med svensk romsauce eller rognsaus med bakte sexypoteter

Bakt laks med svensk romsauce eller rognsaus med bakte sexypoteter og agurksalat er en enkel rett å servere til mange og den smaker veldig godt. Både sausen og agurksalaten lages mange timer i forveien, så du trenger kun å passe på potetene og laksen. Jeg blir mobbet litt i familien, fordi jeg kaller dem sexypoteter, men det er de små røde morenepotetene, som er raske å tilberede og som ser slik ut:

Morenepoteter Røde 650g Bjertnæs&Hoel

Potetene:

200-250 g poteter per pers

Rapsolje

Salt

Risle litt olje i langpanna og legg potetene i hele. De kan krydres med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt . Rull potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og stek dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.

Agurksalat:

2 dl vann

1/2 dl eddik

1 ss sukker

1/2 ts pepper

1 agurk

Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la agurksalaten stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time.

Agurksalat

Svensk romsauce eller rognsaus:

400 g creme fraiche

75 g majones

2 sjalottløk, finhakket

10 cm purre, finhakket

75 g rød rogn, f.eks. lakserogn

1 ts salt

1 ts sitronpepper

Rør alt sammen og la det stå kaldt ett par timer, før du smaker til med salt og ev. mer pepper. Rognen er veldig salt, så det er viktig å ta det med i betraktning.

Laksen:

200-250 g laksefilet per person, gjerne Salma

Smør

Salt og sitronpepper

Del laksen i passe porsjonsstykker i en ildfast form, smurt med smør. Krydre med salt og sitronpepper og sett den midt i ovnen på 200 grader i 10-20 min, avhengig av størrelsen. Om du bruker steketermometer, skal laksen ha 47 grader når du tar den ut.

Om du vil ta laksen i sous vide, kan du krydre den og vakuumere den med litt smør eller olje, før du legger den i sous viden på 45 grader i 25 minutter.

 

Bakt laks med svensk romsauce eller rognsaus med bakte sexypoteter og agurksalat
Bakt laks med svensk romsauce eller rognsaus med bakte sexypoteter og agurksalat

 

Du finner masse varierte og velsmakende fiskeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese