Kokos- og mangopai

Kokos- og mangopai er en perfekt avslutning på et måltid, med en paibunn laget av nøtter, en deilig kokoskrem og tilslutt et lag med frisk mango. Du kan lage den som én stor pai, eller i porsjonsformer. Oppskriften er passe til 8-10 personer.

Paibunn:

190 g ristede macadamianøtter

150 g avskallede pistasjnøtter

125 g kokos

3 ss brunt sukker

2 eggehviter

1 klype salt

Forvarm ovnen til 180 grader. Finhakk nøtter, kokos og brunt sukker sammen i en foodprosessor. Pass på at nøttene holder seg luftige. Visp eggehvitene med salt til de blir skummende. Vend eggehvitene inn i nøtteblandingen og la stå i noen minutter.

Smør 8-10 porsjonsformer (avhengig av størrelsen på dem) eller én paiform (ca. 23 cm Ø), helst med avtagbar bunn, bruk gjerne formfett. Klem ut nøtteblandingen, bruk fingrene til å presse blandingen utover bunnen og opp på siden. Hvis du har problemer med at deigen fester seg til fingrene, bruk et stykke plastfolie, engangshansker, eller fukt hånden til å presse deigen inn i formen.

Stek bunnen på 180 grader, til begynner å bli brun, ca. 20 minutter. NB! Ikke overstek skallet, for da blir det vanskelig å få den ut hel. La bunnen avkjøles i 5 minutter før du forsiktig fjerner veggen på paiformen. Hvis bunnen har festet seg til sidene, kan du løsne den forsiktig med en liten, spiss kniv.  Legg bunnen over på en rist og la den avkjøles helt.

Kokoskrem:

6 dl helmelk
50 g kokosmasse (ristet)
2 eggeplommer
1 helt egg
1 dl sukker
2 ss maisenna
1 klype salt
1 ts vaniljeekstrakt
60 g avkjølt smør

Legg kokosmassen i bred stekepanne og sett den på middels varme. Rør hele tiden til kokosnøtten er ristet, den skal ha en jevn lysebrun farge. Varm melken og den ristede kokosmassen i en tykkbunnet kjele til det dannes bobler rundt kantene og melken damper. Slå av varmen og la blandingen trekke, tildekket, i 20 minutter, før du siler den over i et målebeger eller bolle og kaster kokosmassen (du skal ha i overkant av 3,5 dl melk igjen).

Visp sammen eggeplommer, egg, sukker, maisenna og salt bolle. Hell den varme melken over i eggeblandingen og visp hele tiden, så egg og melk blander seg godt sammen. Hell denne blandingen tilbake i kjelen og kok opp på middels varme, mens du visper hele tiden. La blandingen koke i to minutter, under omrøring.
Fjern kremen fra varmen og rør inn vanilje og smør, en spiseskje om gangen. Hvis du har vært uheldig og fått klumper, kan du alltid sile det gjennom en sikt.

Hell kremen over i en bolle, trykk litt plastfolie lufttett på overflaten, så du ikke får snerk og avkjøl.

Mangotopping:

1 stor mango, skrelt og kuttet i måneskalker
2 ss aprikossyltetøy til glasering

Montering:

Visp opp den avkjølte kokoskremen, fordel den over paibunnen(e) og legg på mangoskiver.
For å glasere, varm opp et par spiseskjeer av syltetøyet med litt vann til den har en jevn konsistens. Hvis syltetøyet er klumpete, sil og pensle deretter på mangoskivene.

 

Du finner oppskrift på flere velsmakende desserter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese