Lammefilet med rødvinssaus og smørdampa rotgrønnsaker

Lammefilet med rødvinssaus og smørdampa rotgrønnsaker kan gjerne serveres i selskap. Denne oppskriften er passe til 4 personer, men om noen er storspiste, kan du øke mengden kjøtt.

Mandelpotetpuré:

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré og smak til med salt og pepper.

 

Saus:

1/2 finhakket løk

litt smør til steiking

2 fedd finhakket hvitløk

4 dl rødvin

2 ss god og søt balsamicoeddik

2 laurbærblader

1 kvast rosmarin

4 dl god lammekraft

100 g smør

1 ss maisenna

Salt og pepper

Blank løken i litt smør, før du tilsetter hvitløk, balsamico og rødvin og lar det koke til 1/4 av væskemengden, ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i til smøret har smeltet.

Smørdampa rotgrønnsaker:

2 persillerøtter, skrelt og delt i terninger

4 gulrøtter, skrelt og delt i terninger

1 purre, finstrimlet

1 god klatt smør

Salt og pepper

Smelt smøret i en kjele, tilsett grønnsakene, litt salt og pepper.

La grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene, men de smaker best når de har litt tyggemotstand.

Lammet:

800 g lammefilet

Salt og pepper

Smør til steking

Krydre lammefiletene med salt og pepper og brum dem i smør til de er gylne rundt hele. Du kan enten steke lammefiletene ferdig i stekepanna, eller du kan steke dem noen minutter i ovnen på 180 grader (3-4 minutter).

Lammefilet med rødvinssaus og smørdampa rotgrønnsaker
Lammefilet med rødvinssaus og smørdampa rotgrønnsaker

Du finner flere oppskrifter på lam, både tradisjonelle og mer spennende varianter, HER.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese