Skolebrødets dag er siste fredag før sommerferien. Det er mulig dette kan variere rundt i landet, men jeg har tatt utgangspunkt i Øvre Eiker, som er min hjemkommune.
Skolebrød var en av mine barndomsfavoritter. Jeg spiste alltid rundt kanten først og sparte det gule til slutt. Jeg gjør forresten det enda. Denne oppskriften gir deilige, luftige skolebrød. De kan fryses, men da bør du vente med melis og kokos til du skal bruke dem.
Poteter har blitt dyrket i ca. 10 000 år. I Norge har poteten historie tilbake til rundt år 1600 og eldre generasjoner kunne ikke tenke seg et eneste middagsmåltid uten potet. Morfaren min spiste til og med poteter sammen med spagetti og kjøttsaus.
Du finner selvfølgelig masse oppskrifter med poteter på bloggen. Den kan varieres og nytes både som tilbehør og som hovedrolleinnehaver. Sjekk HER for masse spennende oppskrifter med potet.
Halloween, eller allehelgens markeringer er det en urgammel takkefest med røtter i gammel norrøn tradisjon og keltisk folketro. Den gangen delte man ut mat, frukt og nøtter. Grunnen til dette var at de håpet det skulle gi gode avlinger, eller tilgivelse fra kirken. I tillegg trodde de at de døde kunne komme tilbake til vår virkelighet denne dagen, så det ble satt ut mat til dem også.
Etter at halloween kom til USA med irske innvandrere på 1800-tallet, har markeringen endret seg betydelig. I 1911 begynte utkledde barn å gå fra dør til dør i Canada og på 1930-tallet begynte «trick or treat» å bli populært i USA.
Jeg er ikke spesielt begeistret for denne dagen og synes det er leit at i takt med at populariteten har økt, har interessen for å gå julebukk, som er en gammel tradisjon i Norge avtatt.
Du finner oppskrift drinken, som heter vampyrens kyss, her og på godteri, som kan deles ut på både denne dagen og andre passende dager, her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pakistansk og indisk mat har mye til felles, men den største forskjellen er at indisk mat ofte er vegetar, mens pakistansk mat inneholder mye mer kjøtt, som f.eks. kylling og lam.
Kjøttbollene:
1 liten løk, finhakket
1 grønn chili, finhakket
2 ss finhakket, frisk koriander
1 ss finhakket, frisk mynte
2 ts malt eller revet hvitløk
1 ts malt eller revet ingefær
500 g lammedeig, eller kjøttdeig om du ikke får tak i lam
2 ss kikertmel (grammel eller besan)
1 sammenpisket egg
2 ts ferskpresset sitronsaft
1 ts spisskummen
1/2 ts korianderpulver
1/2 ts gurkemeie
1 ts sort pepper
1/2 ts chilipulver
1/2 ts garam masala
1 ts salt
Elt alt godt sammen og form små kjøttboller (ca. 25). Sett dem kaldt mens du lager sausen.
Sausen:
1 stor løk, grovhakket
2 tomater, grovt hakket
1 grønn chili, grovhakket
1,5 dl rapsolje
2 ts spisskummen, malt
3 hele nellikspiker
1 kanelstang
1 laurbærblad
1-2 grønne kardemommekjerner
5 fedd hvitløk, finhakket
2 cm ingefær, finhakket
3 ss yoghurt
1 ts korianderpulver
1/2 ts chilipulver
1/2 ts gurkemeie
1/4 ts paprikapulver (helst røkt)
1 ts salt
5 dl vann
½ ts garam masala
2 ss korianderblader, finhakket
Kjør løken i en foodprosessor. Sett den til side. Kjør tomater og grønn chili i foodprosessoren og sett det til side. Varm en stor gryte. Tilsett olje og alt krydderet, og la det surre i noen sekunder under omrøring. Tilsett løken og tomatblandingen og la det surre i 7-8 minutter under omrøring, eller til den er gyllen. Tilsett hvitløk og ingefær og fres i 2 minutter, Tilsett yoghurt og fres i 4-5 minutter under omrøring, eller til oljen begynner å skille seg fra blandingen.
Tilsett resten av ingrediensene til sausen og la det koke i 30 minutter under lokk. Tilsett kjøttbollene og la det koke i 15 minutter til, så bollene blir gjennomkokte. La lokket være av, så noe av vannet fordamper og sausen får passe konsistens.
Rør inn koriander og smak til om det behøves mer salt. Server med nanbrød, ris og raita.
Om du ikke vil lage nanbrød selv, finner du dem halvstekte i de asiatiske hyllene i matbutikken.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Cheese Lovers Day markeres i Storbritannia i dag. Favorittosten deres er, ikke overraskende, cheddar. Hver brite spiser i snitt 241,2 kg cheddar i året. Om du også har lyst til å markere denne osteelskedagen, finner du oppskrifter med ost her.
Den internasjonale kebabdagen feires i dag og kebab er mye mer enn den kjøttfarsekladeisen som snurrer rundt på en pinne på gatekjøkkenet. Det finnes utallige versjoner og mange av dem smaker veldig godt også. Du finner flere varianter på bloggen, om du tar en titt HER.
Første juledag spiser vi lang julefrokost, med masse deilig mat og alle som kan krype og gå er invitert. Du finner bilder og oppskrifter fra måltidet her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Something on a Stick Day er en av de rarere matdagene i USA. Det er mye som kan tres på en pinne. Kjærlighet og iskrem er vel noe av det første man tenker på, men kebab og andre grillspyd er jo også vanlig. De siste årene har cake pops også blitt populært, det er rett og slett kaker på pinne.
Om du har lyst til å lage noe på en pinne i dag, kan du lage cake pops, som du finner oppskrift på her.
Om du har lyst på middag på pinne, finner du masse godt her.
Og vi ønsker alle en god Something on a Stick Day 🥳
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kokosis med karamellsaus er en av mine favorittdesserter. Om du ikke får tak i pandanblad, kan du bruke en vaniljestang av god kvalitet, delt på langs i stedet.
Kokosis:
5 dl kokosmelk
1 pandanblad
6 eggeplommer
2,5 dl sukker
2 dl kokosmasse
Ev. 1 ss Malibulikør
Kok langsomt opp kokosmelk og pandanblad. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett kokosmelkblandingen i eggedosisen under omrøring. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner, bruk helst termometer. Sett blandingen kaldt, så den blir helt avkjølt. Plukk ut pandanbladet, tilsett ev. Malibu og kjør isen i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i frysenen i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.
Karamellsaus:
1 ss sukker
4 ss brunt sukker
1 dl kremfløte
3 ss smør
1/2 ts salt
3 ss peanøttsmør
Kok opp alt, bortsett fra peanøttsmør og salt i en tykkbunnet kjele, på middels varme under omrøring. La det småkoke i 3-4 minutter, mens du rører. Tilsett peanøttsmør og salt i blandingen, og rør videre over lav varme i 3-4 minutter til.
Servering:
Hell karamellsaus med peanøtter over isen, mens den fortsatt er varm og pynt med et mynteblad. Det smaker også deilig med litt hele peanøtter til.
Du finner masse spennende og velsmakende desserter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Festbord i sotrosa og gull kan brukes til mange slags anledninger, fleks. jubileer, navnefest, konfirmasjon eller nyttårsfeiring.
Til en forandring, brukte jeg ikke serviettene som mal for blomsterdekoratøren, men reiste på serviettjakt etter at jeg hentet blomsterdekorasjonen.
De søte hjerteklypene hadde jeg fra før, så det var kun servietter og silkebånd som måtte skaffes. Duken selges som 5-metervare fra Jysk, er lettstrøket og kan vaskes og gjenbrukes.
Festbord i sotrosa og gull
De små fuglene og kulene hadde jeg fra før og de er kjøpt i en interiørbutikk i nærheten. Gullbestikket er fra Halvor Bakke. Glassene heter Sonja og er fra Hadeland Glassverk.
Min anbefaling, om du har plass, er å sette vekk pynteting i samme fargenyanser sammen, så du husker hva du har og det er enkelt å gjenbruke dem, når du har lyst til det.
Du finner flere varierte borddekkinger til de fleste anledninger her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.