Skolebrød

Skolebrød var en av mine barndomsfavoritter. Jeg spiste alltid rundt kanten først og sparte det gule til slutt. Jeg gjør forresten det enda. Denne oppskriften gir deilige, luftige skolebrød. De kan fryses, men da bør du vente med melis og kokos til du skal bruke dem.

Fyll (vaniljekrem):

1 vaniljestang

2 dl helmelk

1 dl sukker

4 eggeplommer

1 ½ dl fløte

35 g maisenna

Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene. Bland vaniljestang, frø melk og sukker i en liten kjele. Varm opp til ca. 50 grader.

Pisk sammen eggeplommer, fløte og maisenna i en bolle. Visp inn melkeblandingen. Hell alt tilbake i kjelen, varm opp igjen og rør hele tiden til det tykner. Ta kjelen vekk fra plata rett før det koker. Avkjøles i vannbad og oppbevares under tett lokk eller plastfolie til det skal brukes.

Deigen:

3,5 dl lunken melk

70 g smeltet smør

50 g gjær

1 sammenpisket egg

80 g sukker

1 ts kardemomme

1 ts salt

1/2 kg mel

1/4 ts bakepulver

Alt eltes godt sammen og heves lenge, gjerne et par timer. Del deigen i emner på ca 140 g og form dem boller, som kjevles ut til flate, runde brød. Trykk dem flate på midten, der kremen skal ligge. Legg 1 ss vaniljekrem i gropen og la dem heve lenge igjen, gjerne en time eller to til.

Stek dem i midt i ovnen 200 grader til de er gylne og fine (ca. 12 – 15 minutter).

Jeg pensler dem etter jeg tar dem ut av ovnen. Da gir jeg dem et strøk med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dette gir en fin og blank overflate.

Glasur:

5 dl melis

3 ss vann

150 g kokos

Bland sammen vann og melis og smør det på hver side av vaniljekremen. Dypp i kokos, del i skiver og nyt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. 

Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese