Oste- og pistasjdessert med italiensk kjeks

Oste- og pistasjdessert med italiensk kjeks er velegnet til selskap. Jeg synes den har en perfekt balanse mellom søtt og syrlig. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

1/2 kurv søte jordbær, renset og delt i 4

Kjeksen

2 ss sitronolje

2 ss sitronbalsamico

80 g canistrelli (eller annen italiensk kjeks)

Grovhakk canistrelli i en food processor eller med stavmikser. Bland den med sitronnolje og sitronbalsamico. Bre blandingen utover et bakepapir og stek dem i ca 5 minutter på 180 grader. La det avkjøles og bli deilig sprøtt igjen.

Oste- og pistasjkremen

90 g pistasjkrem

200 g mascarpone

2 ss sitronolje

2 ss sitronbalsamico

60 g melk

2 ss finrevet økologisk limeskall

2 ss limesaft

Rør sammen alle ingrediensene til oste- og pistasjkremen i en bolle.

Legg halvparten av canistrellien i bunnen av 4 dessertglass og fordel halvparten av kremen over kjeksen. Legg på bærene, deretter resten av kremen og tilslutt resten av kjeksen. Pynt med et mynteblad og server oste- og pistasjdessert med en kopp espresso og kanskje en italiensk dessertvin.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sardindagen

Den nasjonale sardindagen markeres for å feire at sardinen smaker nydelig og i tillegg er kjempesunn. Sardiner er en av de spiselige fiskene det er flest av i verden. Den brukes til f.eks. agn, steking, fiskemel, fiskeolje, hermetikk, tørking og salting. De er proppfulle av  omega-3 fettsyrer. Hermetiske sardiner er en stor eksportvare for bl.a. Marokko, Japan og Kina.

 

Sardindagen

Den nasjonale sardindagen markeres for å feire at sardinen smaker nydelig og i tillegg er kjempesunn. Sardiner er en av de spiselige fiskene det er flest av i verden. Den brukes til f.eks. agn, steking, fiskemel, fiskeolje, hermetikk, tørking og salting. De er proppfulle av  omega-3 fettsyrer. Hermetiske sardiner er en stor eksportvare for bl.a. Marokko, Japan og Kina.

 

Sardindagen

Den nasjonale sardindagen markeres for å feire at sardinen smaker nydelig og i tillegg er kjempesunn. Sardiner er en av de spiselige fiskene det er flest av i verden. Den brukes til f.eks. agn, steking, fiskemel, fiskeolje, hermetikk, tørking og salting. De er proppfulle av  omega-3 fettsyrer. Hermetiske sardiner er en stor eksportvare for bl.a. Marokko, Japan og Kina.

 

Tranebærdagen

Tranebær er ikke bare godt, det er sunt også. I USA har de feiret tranebærdagen siden 1816 og den brukes bla. til kalkunen på Thanksgiving.

Du finner oppskrifter med tranebær her.

Tranebærdagen

Tranebær er ikke bare godt, det er sunt også. I USA har de feiret tranebærdagen siden 1816 og den brukes bla. til kalkunen på Thanksgiving.

Du finner oppskrifter med tranebær her.

Tranebærdagen

Tranebær er ikke bare godt, det er sunt også. I USA har de feiret tranebærdagen siden 1816 og den brukes bla. til kalkunen på Thanksgiving.

Du finner oppskrifter med tranebær her.

Reinsdyrtaco

Reinsdyrtaco er en deilig tacovariant, med norske smaker og norske ingredienser. Ramsløk er det norske svaret på hvitløk og den vokser vilt flere steder i Norge. De fleste velassorterte matbutikker har ramsløk, men om du ikke får tak i, kan du bruke litt hvitløk i stedet.

Tyttebærrømme

3 dl seterrømme

1 ss tyttebærsyltetøy

Bland sammen rømme og tyttebærsyltetøy og sett det kaldt til det skal brukes.

 

Syltet rødløk

4 rødløk, skrelt og delt i 4

1 sitron, kun saften

2 ss sukker

Kok alle ingrediensene, på lav temperatur i en kjele, til løken er mør og har fått fin farge.

 

Reinsdyr

400 g reinsdyrskav

3 sjalottløk i strimler

1 l viltkraft, ev. kylling eller kalv (kan bruke fond og vann også, men pass på at det ikke blir for salt

3 dl rødvin

2 laurbærblader

3 kvaster fersk timian

2 ss syltet ramsløk

4 ss rapsolje

Salt og pepper

Salat etter eget ønske, f.eks. feldsalat

Potetlefser eller lomper

Brun reinsdyrskavet i en gryte i oljen, med litt salt og pepper.

Tilsett kraft, rødvin, timian, laurbærblad og ramsløk og la kjøttet trekke i 2 timer, på svak varme. Plukk kjøttet ut av kraften og server som reinsdyrtaco i lefser, med salat, tyttebærrømme og syltet rødløk.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmelaget kebab i pita – sunnere og bedre

Hjemmelaget kebab i pita er sunnere og bedre og derfor lager jeg kebaben selv. Den store forskjellen fra den du kjøper på gatekjøkken, er at min inneholder rent kjøtt og ikke muk. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

800 g lammekjøtt ev. kyllingfilet

2 løk

Kebabkrydder

Litt nøytral olje

1/2 glass ajvar

Ca. 1/2 boks creme fraiche

Pitabrød, som du kan lage selv, eller kjøpe ferdig

Start med å skjære lammekjøtt eller kyllingfilet, i terninger og løk i strimler. Krydres med kebabkrydder og stekes i litt olje i ildfast form på 200 grader i 10-15 minutter. Kebabdressingen lages av Ajvar (en relish laget av syltet paprika) blandet ut med creme fraiche, til du synes den er passe sterkt.

Pitabrødet varmes i noen minutter i ovnen og fylles med dressing, kjøtt, tomat, agurk og mais.

Du kan også bruke andre ingredienser, f.eks. fetaost.

Både ajvar og kebabkrydder finnes i en del dagligvareforretninger i tillegg til at du får det på forretninger som har spesialisert seg på mat fra østlige Middelhav.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lam i tortilla

Lam i tortilla er en god og lettvint rett, som er grei å lage, om du skal bruke opp resten av lammelåret/steika. Du kan også bruke strimlet hverdagslam eller annet strimlet kjøtt, fra kjøttdisken. Denne oppskriften er nok til 4 store lefser.

500 g kjøtt fra lammelåret, revet i strimler

8 ss BBQ-saus, gjerne Sweet Baby Ray’s Hickory

1/2 dl vann

Bland alt i en kjele. Settes på svak varme til det er gjennomvarmet. Legges i lefser sammen med salat, agurk og tomat i terninger og finhakket rødløk.

Om du ønsker andre smaker, kan du for eksempel servere lam i tortilla med coleslaw, raita eller tzatziki til.

Du finner oppskrift på coleslaw HER.

Oppskrift på tzatziki finner du HER

og HER er det oppskrift på raita.

 

Lam i tortilla
Lam i tortilla

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. 

Du kan også følge bloggen på Facebook.