Norsk mat og matkultur bærer preg av vårt tøffe klima og korte sommersesong. Råvarene har vært tilgjengelige i korte perioder av gangen, men samtidig i store mengder, når de først er tilgjengelige. Det har ført til at vi måtte behandle dem på en måe som gjorde at de kunne vare hele året.
Tradisjonelt dyrket hver gård sin egen mat i tillegg til jakt, fangst og sanking.
- Agurksalat
- Akevittsild
- Bankekjøtt av elg
- Berlinerkranser
- Bidos – samenes nasjonalrett
- Bollefrikassé
- Brennsnute med vossakorv
- Cabaret
- Den beste dagen i jula – 1. juledag
- Diabetesvafler
- Dronning Maudfromasj
- Eggerøre – eggehakk
- Elggryte – en helt nydelig en
- Elggryte med bacon
- Elgkarbonader
- Elgkarbonader med deilig tilbehør
- Elglapskaus (brun lapskaus med elg)
- Eplekompott
- Ertesuppe som mormor lagde den
- Familiekaker i brun saus
- Fårikål som mormor lagde den
- Fastelavnsboller – litt morsommere
- Fersk suppe med sur og søt saus og klot
- Fjellbekk
- Flesk og duppe som mormor lagde det
- Fletteloff
- Flettestenger
- Gammeldags brun saus
- Grøntrand
- Havregrøt
- Havregrøt med banan, rosiner og mandelflak
- Hjemmelagd prim
- Hjemmelagde karbonader med ertestuing
- Hjemmelaget kjøttpudding- mye bedre enn den du kjøper i butikken
- Hjemmelaget potetsalat
- Hjemmelaget rekesalat med sting
- Hjortegryte
- Hjortekarbonader med potetpuré
- Hjortekarbonader med potetsalat
- Hjortelapskaus
- Hønsefrikassé
- Horn med ost- og skinkefyll
- Hovmestersaus, sennepssaus eller gravlakssaus til røykelaks/gravlaks
- Hvalbiff med blåskimmelpoteter
- Hvalbiff med potetmos og sopp- og løksaus
- Hvordan friske opp en trøtt fiskepudding
- Juksesodd
- Julegløggsild
- Julerødkål
- Kabaret eller aspik
- Kålrabistappe – kålrotstappe
- Kålruletter
- Kanel i svingen – kanelboller
- Kanelsnurrer med epler
- Karrisild
- Kjøttkaker i brun saus
- Kjøttkaker på topp
- Kjøttpudding av elg
- Kjøttpudding av hjort
- Kokt laks med kald rømmesaus
- Kransekake
- Kremet blomkålsuppe med bacon
- Kremet fiskesuppe
- Kremet soppsuppe
- Laks med dillstuede poteter og agurksalat
- Laks på grillen – lettvint og veldig godt
- Lammefrikassé
- Langtidsstekt oksesteik med nydelig saus
- Luftig og kjempegod loff
- Luksusterteskjell
- Lussekatter og fylte lusseboller
- Lutefisk
- Lys lapskaus
- Mammas brune pinner
- Mammas waldorfsalat
- Mandelkjernepudding med rød saus
- Måsegg til frokost
- Mazariner
- Medisterkaker
- Medisterkaker med gammeldags saus og tradisjonell rødkål
- Melkekaker – Kalaallit Kaagiat
- Mølje – vår lunsj på julaften og nyttårsaften
- Møljebrød
- Møljebrød – flatbrød
- Mormors fiskegrateng med revne gulrøtter
- Munker med mammas frysetøy
- Nepestuing
- Nydelig viltgryte
- Oldebestas sild i det grønne
- Øllebrød
- Ovnsbakt laks med pastis- og kjørvelsaus
- Pannekaker
- Pepperrotsild
- Perfekt ribbe
- Perfekt, hjemmelaget karamellpudding
- Pickles
- Pickles
- Pinnekjøtt med en helt nydelig saus
- Plukkfisk – plokkfiskur
- Portvinssild
- Potetklubb med duppe
- Potetlomper – potetkaker
- Potetmos
- Randis vafler
- Reinsdyrgryte – deilig høstmat
- Ribbe – kokt, så du får møljekraft
- Rislapper
- Rødkål
- Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus
- Rømmegrøt
- Rømmegrøt – hjemmelaget selvfølgelig
- Rørte tyttebær
- Saftig hverdagsbrød
- Saltet lammelår
- Sandefjordssmør
- Sandkaker
- Seibiff med løk
- Semulepudding med bringebærcoulis
- Sennepssild med grønne epler
- Sirupssnipper
- Siste dag av ferien og spekemat til middag
- Sjokoladepudding
- Sjokoladepudding med vaniljesaus
- Skolebrød
- Skolebrødstang
- Smørdampede rotgrønnsaker
- Spekemat med hjemmelagd potetsalat
- Spinatsuppe
- Superluftige boller
- Suppelapskaus
- Sur og søt saus til fersk suppe
- Surkål
- Svinesteik i sous vide med gammeldags brun saus
- Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus
- Svinikål – brunkål med flesk
- Tabascosild
- Tapas på norsk
- Terteskjell
- Tilslørte bondepiker
- Tomatsuppe med egg
- Torskerogn
- Tuvas lapper
- Tyttebærrømme – godt til spekemat og vilt
- Vafler
- Vafler med is og bær til dessert
- Vaniljesaus
- Verdens beste lapskaus
- Verdens beste med peanøtter
- Waldorfsalat