Norsk mat og matkultur bærer preg av vårt tøffe klima og korte sommersesong. Råvarene har vært tilgjengelige i korte perioder av gangen, men samtidig i store mengder, når de først er tilgjengelige. Det har ført til at vi måtte behandle dem på en måe som gjorde at de kunne vare hele året.
Tradisjonelt dyrket hver gård sin egen mat i tillegg til jakt, fangst og sanking.
- 1. juledag – den koseligste dagen i julaJulaften er hyggelig, men 1. juledag er for meg den aller beste dagen i jula. Vi spiser julefrokost fra klokkenFortsett å lese “1. juledag – den koseligste dagen i jula”
- AgurksalatAgurksalat er en gammel slager og passer til nesten all slags fisk. Den er kjekk å bruke når du skalFortsett å lese “Agurksalat”
- AkevittsildAkevittsild er godt, selv om du ikke liker akevitt også og den er nok faren min sin favorittsild. Jeg trorFortsett å lese “Akevittsild”
- Bankekjøtt av elgMormoren min var veldig god på norsk tradisjonsmat og det var ikke alltid lett å vite hvorfor maten hennes bleFortsett å lese “Bankekjøtt av elg”
- BerlinerkranserBerlinerkranser er tradisjonsrike kaker og ett av de sju slagene til jul. De kan gjerne brukes som sprøtt tilbehør tilFortsett å lese “Berlinerkranser”
- Bidos – samenes nasjonalrettBidos er samenes nasjonalrett. Det smaker kjempegodt og vi bruker det ofte som søndagsmiddag. Denne porsjonen er passe til 4,Fortsett å lese “Bidos – samenes nasjonalrett”
- BollefrikasséBollefrikassé er en gammel og god matrett med farseboller og grønnsaker. Denne oppskriften er passe til 4 personer. 500 gFortsett å lese “Bollefrikassé”
- Brennsnute med vossakorvBrennsnute med vossakorv er en variasjon på den tradisjonsrike matretten fra Sunnmøre. Jeg synes den smaker ekstra godt en kaldFortsett å lese “Brennsnute med vossakorv”
- Brun lapskausBrun lapskaus er nydelig tradisjonsmat med kraftig og god smak. Ordet stammer trolig fra det engelske lobscouse og ble lagetFortsett å lese “Brun lapskaus”
- CabaretCabaret er en gammel, god matrett, som jeg lager av og til, enten til koldtbord, eller til julefrokosten. Den kanFortsett å lese “Cabaret”
- Den beste dagen i jula – 1. juledag1. juledag er den beste dagen i jula, synes jeg. Vi setter oss til frokostbordet kl. 12.00 og der blirFortsett å lese “Den beste dagen i jula – 1. juledag”
- DiabetesvaflerDiabetesvafler er laget uten sukker og kan spises av diabetikere. 50 g smeltet smør 4 egg 100 g sukrin goldFortsett å lese “Diabetesvafler”
- Dronning MaudfromasjDronning Maudfromasj er en skikkelig festdessert og passer godt på nyttårsaften. Den er enkel å lage og smaker godt. Dersom duFortsett å lese “Dronning Maudfromasj”
- Eggerøre – eggehakkEggerøre eller eggehakk tror jeg nesten ikke jeg kjenner noen som ikke liker. Det smaker godt, både til frokost, lunsj,Fortsett å lese “Eggerøre – eggehakk”
- Elgboller med ramsløkElgboller med ramsløk er en veldig god rett, med norske og svenske råvarer. Ramsløk er viltvoksende i både Norge ogFortsett å lese “Elgboller med ramsløk”
- Elggryte – en helt nydelig enElggryte smaker helt nydelig, særlig en mørk høst- eller vinterkveld. Jeg serverer den med kokte perlepoteter eller mandelpoteter, men omFortsett å lese “Elggryte – en helt nydelig en”
- Elggryte med baconElggryte med bacon, godt krydder og fløte, er en deilig høst- eller vinterrett og du kan bruke de seigeste deleneFortsett å lese “Elggryte med bacon”
- ElgkarbonaderElgkarbonader smaker skikkelig godt. Siden elgkjøtt er så magert, kan de fort bli litt tørre, men denne oppskriften gir saftige, smakfulleFortsett å lese “Elgkarbonader”
- Elgkarbonader med deilig tilbehørElgkarbonader smaker nydelig. Siden elgkjøtt er så magert, kan de fort bli litt tørre, men denne oppskriften gir saftige, smakfulle kaker.Fortsett å lese “Elgkarbonader med deilig tilbehør”
- Elglapskaus (brun lapskaus med elg)Elglapskaus er nydelig tradisjonsmat og jeg har vært så heldig de siste årene, at jeg har fått tak i 1/2Fortsett å lese “Elglapskaus (brun lapskaus med elg)”
- EplekompottEplekompott kan brukes til mange desserter, f.eks. med is, krem, i smuldrepai eller i lag med fromasj. Den smaker ogsåFortsett å lese “Eplekompott”
- Ertesuppe som mormor lagde denErtesuppe som mormor lagde den, smaker ubeskrivelig godt. Ertesuppe er en deilig tradisjonsrett og kan brukes til både middag, lunsjFortsett å lese “Ertesuppe som mormor lagde den”
- Familiekaker i brun sausFamiliekaker i brun saus er kaker som er en blanding av kjøttkaker og medisterkaker. De smaker godt, er saftige og medFortsett å lese “Familiekaker i brun saus”
- Fårikål som mormor lagde denFårikål som mormor lagde den er en stor favoritt i vår familie, og ikke uten grunn. I de fleste fårikåloppskrifteneFortsett å lese “Fårikål som mormor lagde den”
- Fars makrellmiddagFars makrellmiddag er et av de beste barndomsminnene mine. Far, som var morfaren min, lagde denne retten når mormor varFortsett å lese “Fars makrellmiddag”
- Fastelavnsboller – litt morsommereFastelavnsboller kan lages litt morsommere. Det er mest fantasien som begrenser. Jeg gikk litt amokk denne gangen og tok medFortsett å lese “Fastelavnsboller – litt morsommere”
- Fersk suppe med sur og søt saus og klotFersk suppe med sur og søt saus og klot er min absolutte favorittmiddag fra barndommen. Jeg fikk alltid smake tilFortsett å lese “Fersk suppe med sur og søt saus og klot”
- Fine rundstykker med frømiksFine rundstykker med frømiks er luftige og saftige og nydelig tilbehør til supper, gryteretter, eller til frokost med deilig påleggFortsett å lese “Fine rundstykker med frømiks”
- FjellbekkFjellbekk er en norsk drink, som allerede ble laget på 60-tallet. Sitronbrusen kan erstattes med 7up eller sprite og omFortsett å lese “Fjellbekk”
- Flesk og duppe som mormor lagde detFlesk og duppe som mormor lagde det er skikkelig husmannskost og en av de store tradisjonsrettene i Norge. Den bestårFortsett å lese “Flesk og duppe som mormor lagde det”
- FletteloffFletteloff ser lekkert ut og denne oppskriften gi to luftige og kjempegode loff. Det er ikke bare i Norge detFortsett å lese “Fletteloff”
- FlettestengerFlettestenger er en av yndlingsgjærbakstene mine. Denne oppskriften gir to flotte, luftige flettestenger. Som alltid, er det smart å laFortsett å lese “Flettestenger”
- Gammeldags brun sausGammeldags brun saus passer til mange norske tradisjonsretter, som f.eks. kjøttkaker, koteletter, kjøttpudding, steik, vilt og hvalbiff. 2 ss smørFortsett å lese “Gammeldags brun saus”
- Gammeldags fruktkakeGammeldags fruktkake er en saftig kake som moren min baker til jul, men oppskriften kommer fra en hyttenabo i Brekkestø.Fortsett å lese “Gammeldags fruktkake”
- GoroGoro er en av de aller eldste julekakene og en av de sju slagene det var vanlig å ha påFortsett å lese “Goro”
- Grønn ertesuppeGrønn ertesuppe er en deilig tradisjonsrett og kan brukes til både middag, lunsj og nattmat. Jeg lager alltid en storFortsett å lese “Grønn ertesuppe”
- GrøntrandOppskriften på grøntrand har jeg funnet i den gamle kokeboka som moren min har fra husmorskolen. Den ble laget iFortsett å lese “Grøntrand”
- Gros eplekakeGros eplekake er en perfekt godbit, enten som dessert eller til kaffen. Du kan gjerne servere den med pisket krem,Fortsett å lese “Gros eplekake”
- HavregrøtHavregrøt er sunn mat, som smaker godt til frokost, men den kan spises til alle måltider. Jeg vokste opp medFortsett å lese “Havregrøt”
- Havregrøt med banan, rosiner og mandelflakHavregrøt med banan, rosiner og mandelflak er sunn mat, som smaker godt til frokost, men den kan spises til alleFortsett å lese “Havregrøt med banan, rosiner og mandelflak”
- Hjemmelagde karbonader med ertestuingHjemmelagde karbonader er så godt og så enkelt at det ikke finnes en eneste god grunn til å kjøpe ferdig.Fortsett å lese “Hjemmelagde karbonader med ertestuing”
- Hjemmelaget kjøttpudding- mye bedre enn den du kjøper i butikkenHjemmelaget kjøttpudding er mye bedre enn den du kjøper i butikken. Du har sikkert smakt den stusselige kjøttpuddingen du fårFortsett å lese “Hjemmelaget kjøttpudding- mye bedre enn den du kjøper i butikken”
- Hjemmelaget potetsalatHjemmelaget potetsalat smaker mye bedre enn ferdigkjøpt og det er både kjapt og enkelt å lage. Kok 1 kg kokefasteFortsett å lese “Hjemmelaget potetsalat”
- Hjemmelaget rekesalat med stingHjemmelaget rekesalat med sting er ikke komplisert, det smaker godt og du kan fylle på med akkurat så mye rekerFortsett å lese “Hjemmelaget rekesalat med sting”
- HjortegryteHjortegryte smaker nydelig. Jeg serverer den med kokte perlepoteter eller mandelpoteter ved siden av, men om du vil, kan du deleFortsett å lese “Hjortegryte”
- Hjortekarbonader med ertepuré og potetmosHjortekarbonader med ertepuré og potetmos er enkelt å lage og smaker godt. Når jeg først lager hjortekarbonader, pleier jeg åFortsett å lese “Hjortekarbonader med ertepuré og potetmos”
- Hjortekarbonader med potetpuréHjortekarbonader er enkelt å lage og smaker godt. Når jeg først lager, pleier jeg å lage mange, så jeg kanFortsett å lese “Hjortekarbonader med potetpuré”
- Hjortekarbonader med potetsalatHjortekarbonader med potetsalat smaker skikkelig godt. Siden hjortekjøtt er så magert, kan de fort bli litt tørre, men denne oppskriftenFortsett å lese “Hjortekarbonader med potetsalat”
- HjortelapskausVi har fått kjøpt en halv hjort de siste årene og delt opp og malt deig selv. Hjorten kan brukesFortsett å lese “Hjortelapskaus”
- HønsefrikasséHønsefrikassé er en av mine barndoms favorittmiddager. Jeg lager det fortsatt av og til og synes det fremdeles smaker nydelig.Fortsett å lese “Hønsefrikassé”
- Horn med ost- og skinkefyllHorn med ost- og skinkefyll er en deilig lunsjrett og super å ta med på tur. Denne oppskriften gir 32Fortsett å lese “Horn med ost- og skinkefyll”
- Hovmestersaus, sennepssaus eller gravlakssaus til røykelaks/gravlaksHovmestersaus, sennepssaus eller gravlakssaus kan kjøpes ferdig i butikken, men den hjemmelagde smaker selvfølgelig best. 2 eggeplommer 2 ssFortsett å lese “Hovmestersaus, sennepssaus eller gravlakssaus til røykelaks/gravlaks”
- Hvalbiff med blåskimmelpoteterHvalbiff med blåskimmelpoteter er en velsmakende, men ikke så vanlig kombinasjon. Jeg har servert den med smørdampede minigulrøtter og stektFortsett å lese “Hvalbiff med blåskimmelpoteter”
- Hvalbiff med potetmos og sopp- og løksausJeg husker hvalbiffen fra barndommen. Den var seig som en skosåle og smakte tran. Jeg vet ikke hva som harFortsett å lese “Hvalbiff med potetmos og sopp- og løksaus”
- Hvordan friske opp en trøtt fiskepuddingFiskepudding er noe av det trøtteste jeg vet, men jeg har funnet ut at den blir så spennende du gjørFortsett å lese “Hvordan friske opp en trøtt fiskepudding”
- JuksesoddJuksesodd er en enkel hverdagsvariant av trøndersodd. Ekte sodd er festmat i Trøndelag og serveres tradisjonelt til alle livets store begivenheter.Fortsett å lese “Juksesodd”
- JulegløggsildJulegløggsild er kjempeenkel å lage og smaker veldig godt til julefrokosten. Husk å beregne tid til at smakene skal fåFortsett å lese “Julegløggsild”
- JulepølserJulepølser får du kjøpt i flere varianter, men ingen av dem er så gode, som hjemmelagde. Jeg lager julepølser iFortsett å lese “Julepølser”
- JulerødkålJulerødkål er spesielt tilpasset julens måltider, med et hint av julekrydder. Den er super til ribbe, and, kalkun og andreFortsett å lese “Julerødkål”
- Kabaret eller aspikKabaret er en av barndommens festretter. Den sto alltid på koldtbordet og jeg synes den fortsatt smaker godt, med hjemmelagetFortsett å lese “Kabaret eller aspik”
- Kålrabistappe – kålrotstappeKålrabistappe – kålrotstappe er tradisjonelt tilbehør til mange slags middagsretter. 1 stor kålrot i terninger 2 gulrøtter i terninger 1 øseFortsett å lese “Kålrabistappe – kålrotstappe”
- KålruletterKålruletter ble aldri servert oss i min barndom, men mannen i huset har det som en av sine barndomsfavoritter. DuFortsett å lese “Kålruletter”
- Kanel i svingen – kanelbollerKanel i svingen – kanelboller er veldig godt. Jeg lager alltid dobbel porsjon, steker det jeg ikke skal bruke noenFortsett å lese “Kanel i svingen – kanelboller”
- Kanelsnurrer med eplerKanelsnurrer med epler smaker friskt og godt med epleterninger til alt det søte. De kan gjerne lages med pæreterninger også,Fortsett å lese “Kanelsnurrer med epler”
- KaninfrikasséKaninfrikassé er en velsmakende søndagsmiddag. I gamledager, var det vanlig å ha kaniner i nesten alle husholdninger. De ble foretFortsett å lese “Kaninfrikassé”
- Karbonader med knutekålstuingKarbonader med knutekålstuing smaker godt for både liten og stor. Her serveres den med ovnspoteter, men du kan gjerne brukeFortsett å lese “Karbonader med knutekålstuing”
- KarrisildKarrisild fås kjøpt i matbutikken, men den er ikke i nærheten så god som den du lager selv. Jeg vanner alltidFortsett å lese “Karrisild”
- Kjøttkaker i brun sausKjøttkaker i brun saus er vel en av de norskeste matrettene og noe de aller fleste har et forhold til.Fortsett å lese “Kjøttkaker i brun saus”
- Kjøttkaker på toppOppskriften på kjøttkaker på topp fikk jeg av svigermoren min og hun fant den i et ukeblad på 70-tallet. DenFortsett å lese “Kjøttkaker på topp”
- Kjøttpudding av elgDenne kjøttpuddingen er saftig og med god smak av elg. Den smaker godt med gammeldags, brun saus og den kanFortsett å lese “Kjøttpudding av elg”
- Kjøttpudding av hjortKjøttpudding av hjort er en tradisjonsrik rett som serveres med deilig brun saus, poteter og valgfrie grønnsaker. 1/2 dl griljermelFortsett å lese “Kjøttpudding av hjort”
- KnutekålstuingKnutekålstuing er en grønnsaksrett som smaker godt til både fisk og kjøtt og den gjør at du gjerne kan droppeFortsett å lese “Knutekålstuing”
- Kokt laks med kald rømmesausKokt laks med kald rømmesaus og agurksalat er en klassiker på norske middagsbord. Siden både sausen og agurksalaten med fordelFortsett å lese “Kokt laks med kald rømmesaus”
- KransekakeKransekake ble laget allerede på 1600-tallet og har siden det hørt hjemme i alle finere selskaper i både Norge ogFortsett å lese “Kransekake”
- Kremet blomkålsuppe med baconKremet blomkålsuppe med bacon er en deilig hverdagsrett. Det er ingen grunn til å kjøpe posesuppe, når det er såFortsett å lese “Kremet blomkålsuppe med bacon”
- Kremet fiskesuppeKremet fiskesuppe smaker godt og passer både som lunsj, forrett, hovedrett og kveldskos. Denne er laget med laks, men duFortsett å lese “Kremet fiskesuppe”
- Laks med dillstuede poteter og agurksalatLaks med dillstuede poteter og agurksalat er en tradisjonsrik rett og smaker nydelig. Du kan selvfølgelig lage denne retten medFortsett å lese “Laks med dillstuede poteter og agurksalat”
- Laks på grillenLaks på grillen er lettvint og veldig godt. Jeg har vært så heldig at jeg har fått tak i villaksFortsett å lese “Laks på grillen”
- LammefrikasséLammefrikassé er en deilig avveksling til fårikål, men du kan bruke samme type kjøtt. Jeg synes at lammefrikassé ofte kanFortsett å lese “Lammefrikassé”
- Lammestek med rotgrønnsaker og potetmosLammestek med rotgrønnsaker og potetmos er deilig søndagsmiddag. Lammestek kan tilberedes på mange måter, men siden denne er av forpartenFortsett å lese “Lammestek med rotgrønnsaker og potetmos”
- Langtidsstekt oksesteik med nydelig sausJeg langtidssteker ofte kjøtt som ikke er så mørt i utgangspunktet. Da blir selv det seigeste kjøttet fantastisk mørt. HerFortsett å lese “Langtidsstekt oksesteik med nydelig saus”
- Luftig og kjempegod loffLuftig og kjempegod loff er lett å lage og kan gjerne fryses ned og tas opp senere. 125 g smørFortsett å lese “Luftig og kjempegod loff”
- Lussekatter og fylte lussebollerLussekatter er lekkert og smaker nydelig når de er nybakte og lunkne, men de kjedelige å bake ut. Etter jeg hadde klagd meg igjennomFortsett å lese “Lussekatter og fylte lusseboller”
- LutefiskLutefisk er tradisjonsmat man enten elsker eller hater. Tilbehøret varierer fra familie til familie, men her er alt du trengerFortsett å lese “Lutefisk”
- Lys lapskausLys lapskaus er nydelig tradisjonsmat, som jeg gjerne serverer på høsten eller vinteren, som søndagsmiddag. 800 g lettsaltet svinekjøtt, gjerneFortsett å lese “Lys lapskaus”
- Mammas brune pinnerMammas brune pinner er en velsmakende og helt nødvendig del av vår juletradisjon. De passer godt på kakefatet, men ogsåFortsett å lese “Mammas brune pinner”
- Mammas waldorfsalatMammas waldorfsalat passer godt til mye forskjellig, f.eks. kokt skinke, kalkun, kylling roasbeef og grillmat. Waldorfsalat kommer opprinnelig fra USA,Fortsett å lese “Mammas waldorfsalat”
- Mandelkjernepudding med rød sausMandelkjernepudding med rød saus er en av favorittene mine fra barndommen og jeg er fortsatt veldig glad i denne desserten.Fortsett å lese “Mandelkjernepudding med rød saus”
- Måsegg til frokostMåsegg til frokost er en nord-norsk delikatesse og man kan vel ikke reise fra Lofoten, uten å ha spist måsegg?Fortsett å lese “Måsegg til frokost”
- MazarinerMazariner er tradisjonelle kaker, som opprinnelig kommer fra Sverige. Den er ikke vanskelig å lage og er super å haFortsett å lese “Mazariner”
- MedisterkakerMedisterkaker hører julen til, sammen med ribbe, medisterpølser og sossiser. Jeg lager alltid medisterkakene til søndagsmiddag i god tid førFortsett å lese “Medisterkaker”
- Medisterkaker med gammeldags saus og tradisjonell rødkålMedisterkaker med gammeldags saus og tradisjonell rødkål er noe av det norskeste vi kan servere. Det smaker godt til julemiddagen,Fortsett å lese “Medisterkaker med gammeldags saus og tradisjonell rødkål”
- Melkekaker – Kalaallit KaagiatMelkekaker er vanlig i Kristiansandsområdet. De kan minne om julekake, men har ikke sukat og de smaker ekstra godt lune,Fortsett å lese “Melkekaker – Kalaallit Kaagiat”
- Mølje – vår lunsj på julaften og nyttårsaftenKlokken tolv på både julaften og nyttårsaften har familien vår spist mølje i mange generasjoner. Vi koker kraften på ribbaFortsett å lese “Mølje – vår lunsj på julaften og nyttårsaften”
- MøljebrødMøljebrød er et eget flatbrød, som er spesielt beregnet til mølje, men det smaker godt til masse annet også. BrukFortsett å lese “Møljebrød”
- Møljebrød – flatbrødMøljebrød – flatbrød smaker godt, ikke bare til mølje, men også til suppe, lapsaus etc. Oppskriften gir 60 brød 2,5Fortsett å lese “Møljebrød – flatbrød”
- Mormors fiskegrateng med revne gulrøtterMormor lagde verdens beste fiskegrateng, eller fiskekretteng, som hun sa og det var ikke noe juks med makaroni. Hun serverteFortsett å lese “Mormors fiskegrateng med revne gulrøtter”
- Munker med mammas frysetøyMunker med mammas frysetøy smaker godt, både som frokost, lunsj, dessert og som kveldskos. Stefaren min har vokst opp medFortsett å lese “Munker med mammas frysetøy”
- NepestuingNepestuing er en grønnsaksrett som smaker godt til både fisk og kjøtt og den gjør at du gjerne kan droppeFortsett å lese “Nepestuing”
- Oldebestas sild i det grønneOldebestas sild i det grønne er en gammel familieoppskrift og min absolutte yndlingssild. 8 spekesildfileter 2 dl majones 2 dlFortsett å lese “Oldebestas sild i det grønne”
- ØllebrødØllebrød er en fin måte å bruke rester etter ølbrygging på. Kjæresten min brygger av og til øl og jegFortsett å lese “Øllebrød”
- Ørretrøre i mørdeigsformerØrretrøre i mørdeigsformer er en super liten rett, som passer til koldtbord, tapas eller som en del av et festmåltid.Fortsett å lese “Ørretrøre i mørdeigsformer”
- Ovnsbakt laks med pastis- og kjørvelsausOvnsbakt laks med pastis- og kjørvelsaus serveres med agurksalat og smørdampede grønnsaker. Når jeg får tak i hel villaks, erFortsett å lese “Ovnsbakt laks med pastis- og kjørvelsaus”
- PannekakerPannekaker er en av barndommens middager. Vi spiste alltid pannekaker etter vi hadde spist tomatsuppe. 3 dl hvetemel 1/2 tsFortsett å lese “Pannekaker”
- PepperrotsildPepperrotsild smaker friskt og godt og faller i smak hos de fleste. Om du aldri har lagd sild før, erFortsett å lese “Pepperrotsild”
- Perfekt ribbePerfekt ribbe er en litt spesiell utfordring hjemme hos oss. Jeg MÅ koke ribba, for å få mølje og mannenFortsett å lese “Perfekt ribbe”
- Perfekt, hjemmelaget karamellpuddingKaramellpudding er en av mine favorittdesserter. Vi bruker den alltid på julaften og 1. juledag, men også til andre spesielleFortsett å lese “Perfekt, hjemmelaget karamellpudding”
- PicklesPickles smaker godt, både på brødskiva og til mange slags middagsretter. Farmoren min lagde fantastisk pickles. Jeg har dessverre ikkeFortsett å lese “Pickles”
- Pickles er mer enn sylteagurkPickles er mer enn sylteagurk og smaker godt, både på brødskiva og til mange slags middagsretter, f.eks. julematen. Farmoren minFortsett å lese “Pickles er mer enn sylteagurk”
- Pinnekjøtt med en helt nydelig sausFor noen år siden fikk jeg servert en saus til pinnekjøtt, som ga pinnekjøttmåltidet en helt ny dimensjon. Denne sausen kanFortsett å lese “Pinnekjøtt med en helt nydelig saus”
- Plukkfisk – plokkfiskurPlukkfisk – plokkfiskur er tradisjonsmat i Norge og på Island, det smaker godt og er en fin måte å brukeFortsett å lese “Plukkfisk – plokkfiskur”
- PortvinssildPortvinssild er et velsmakende innslag til julefrokoster og er morsomt å lage. Jeg lager minst ett nytt slag sild hvertFortsett å lese “Portvinssild”
- Potetklubb med duppePotetklubb var noe av det beste jeg visste som barn. Jeg har vokst opp med mormors nydelige potetklubb. Etter jegFortsett å lese “Potetklubb med duppe”
- Potetlomper – potetkakerTuvas lomper smaker nesten som min oldemors potetkaker. Et av de store barndomsminnene for meg, var når min oldemor, KarenFortsett å lese “Potetlomper – potetkaker”
- PotetmosPotetmos passer til mye forskjellig og brukes over store deler av verden. Denne oppskriften gir en helt perfekt potetmos, spesieltFortsett å lese “Potetmos”
- RabarbrasaftRabarbrasaft smaker godt og er enkelt å lage selv. Rabarbrasesongen er her og om du ikke har rabarbra i hagen,Fortsett å lese “Rabarbrasaft”
- Randis vaflerAlle som har vært i den gamle turnhallen i Hokksund, har nok et forhold til Randis vafler. Hun lagde røreFortsett å lese “Randis vafler”
- ReinsdyrgryteReinsdyrgryte er fantastisk og varmende høstmat. Sammen med mandelpotetpuré og rosenkål med bacon, kan du gjerne servere det til gjester.Fortsett å lese “Reinsdyrgryte”
- Ribbe – kokt, så du får møljekraftRibbe med medisterkaker, julepølse, sossiser, surkål og rødkål, er vår julemiddag. Ribba vår er kokt først, slik at vi fårFortsett å lese “Ribbe – kokt, så du får møljekraft”
- RislapperRislapper er smart å lage, når du har rester av risgrøt eller kokt ris etter middagen og det smaker godtFortsett å lese “Rislapper”
- RødkålRødkål smaker godt til julemat, men er også utmerket tilbehør til f.eks. Kjøttkaker, and, kalkun eller gås. Denne spesielle varianten,Fortsett å lese “Rødkål”
- Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig sausRøkt og kokt svineknoke med kålrabistappe er en tradisjonsrett i Trøndelag og noen deler i tillegg knoken i biter, blanderFortsett å lese “Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus”
- RømmegrøtRømmegrøt er en av de virkelig gamle tradisjonsrettene i Norge. Du får kjøpt ferdig, som bare varmes opp, men detFortsett å lese “Rømmegrøt”
- Rømmegrøt – hjemmelaget selvfølgeligRømmegrøt – hjemmelaget selvfølgelig, og det er ingen grunn til å kjøpe ferdig, når den er så enkel å lageFortsett å lese “Rømmegrøt – hjemmelaget selvfølgelig”
- Rørte tyttebærRørte tyttebær et noe av det beste jeg vet til mange slags middagsretter. Det er enkelt å lage og omFortsett å lese “Rørte tyttebær”
- Rypebryst med tyttebærsaus og saltbakte poteterRypebryst med tyttebærsaus og saltbakte poteter er nydelig mat. I følge faren min er det to måter å tilberede demFortsett å lese “Rypebryst med tyttebærsaus og saltbakte poteter”
- Saftig hverdagsbrødSaftig hverdagsbrød er supert å lage, dele i to, legge i fryseren og ta opp etter hvert som de skalFortsett å lese “Saftig hverdagsbrød”
- Saltet lammelårSaltet lammelår er en tradisjon fra Sørlandet og etter at moren min flyttet til Kristiansand for mange år siden, bleFortsett å lese “Saltet lammelår”
- SandefjordssmørSandefjordssmør er en tradisjonsrik saus som kan brukes til all slags fisk, men den er fast tilbehør til juletorsken iFortsett å lese “Sandefjordssmør”
- SandkakerSandkakene hører julen til og er en av de sju slagene. De kan spises som de er, eller fylles medFortsett å lese “Sandkaker”
- Seibiff med løkSeibiff med løk er en av de gamle, norske tradisjonsrettene og du finner den i frysedisken. En liten hemmelighet, erFortsett å lese “Seibiff med løk”
- Semulepudding med bringebærcoulisSemulepudding er en av barndommens yndlingsdesserter, for meg. Da jeg var barn, trengte egentlig ikke den røde sausen, som jegFortsett å lese “Semulepudding med bringebærcoulis”
- Sennepssild med grønne eplerSennepssild kan serveres som godt pålegg til julefrokosten, til koldtbord eller til sildebord. Om du ikke har funnet din yndlingssildFortsett å lese “Sennepssild med grønne epler”
- SildetallerkenSildetallerken passer til frokost, forrett, lunsjrett eller som kveldskos. Sild brukes i hele Skandinavia, Storbritannia, de baltiske landene, Nederland, Øst-Fortsett å lese “Sildetallerken”
- SirupssnipperSirupssnipper er en tradisjonsrik småkake og en av de sju slagene det var vanlig å ha på kakefatet til jul.Fortsett å lese “Sirupssnipper”
- Siste dag av ferien og spekemat til middagI dag skal vi ha spekemat til middag og jeg lager potetsalaten min. Poteter, kokt og delt i terninger 1Fortsett å lese “Siste dag av ferien og spekemat til middag”
- SjokoladepuddingSjokoladepudding er en barndomsfavoritt for de fleste. Hjemmelaget sjokoladepudding er enkelt å lage og så mye bedre enn ferdigkjøpt. DenneFortsett å lese “Sjokoladepudding”
- Sjokoladepudding med vaniljesausSjokoladepudding med vaniljesaus er vel kanskje yndlingsdesserten fra barndommen til de fleste. Den smaker aller best hjemmelaget og det erFortsett å lese “Sjokoladepudding med vaniljesaus”
- SkolebrødSkolebrød var en av mine barndomsfavoritter. Jeg spiste alltid rundt kanten først og sparte det gule til slutt. Jeg gjørFortsett å lese “Skolebrød”
- SkolebrødstangSkolebrødstang smaker deilig og er ikke vanskelig å lage. Skolebrød var en av mine barndomsfavoritter. Jeg spiste alltid rundt førstFortsett å lese “Skolebrødstang”
- Smørdampede rotgrønnsakerSmørdampede rotgrønnsaker passer til både kjøtt og fisk. Det er enkelt å lage og smaker kjempegodt. Jeg har brukt beterFortsett å lese “Smørdampede rotgrønnsaker”
- Spekemat med hjemmelagd potetsalatSpekemat med hjemmelagd potetsalat er deilig sommermat. I dag skal vi ha spekemat til middag og jeg lager salat, medFortsett å lese “Spekemat med hjemmelagd potetsalat”
- SpinatsuppeSpinatsuppe er en tradisjonsrik suppe over store deler av verden. Det vanligste tilbehøret er kokt egg, som deles i toFortsett å lese “Spinatsuppe”
- Superluftige bollerDenne bolleoppskriften har jeg fått av en tidligere nabo og den gir store, lekre og luftige boller. Det som erFortsett å lese “Superluftige boller”
- SuppelapskausSuppelapskaus er en høst- og vinterrettene fra barndommen min. Det er en slags tynn, lys lapskaus, men selv om denFortsett å lese “Suppelapskaus”
- Sur og søt saus til fersk suppeSur og søt saus til fersk suppe, også kalt løksuppe er en av mine savorittsauser og jeg husker jeg gjerneFortsett å lese “Sur og søt saus til fersk suppe”
- SurdeigsbrødSurdeigsbrød er godt og sunt. Dr. Oetker har laget en tørr surdeig, som er enkel og praktisk i bruk ogFortsett å lese “Surdeigsbrød”
- SurkålSurkål passer godt til mange norske tradisjonsretter, som f.eks. kjøttkaker, koteletter og den er en viktig del av julemiddagen, omFortsett å lese “Surkål”
- SursildSursild er kjent og kjært på mange norske frokostbord. Du kan kjøpe ferdig, men det er morsomt å lage sildFortsett å lese “Sursild”
- Svinesteik i sous vide med gammeldags brun sausSvinesteik i sous vide med gammeldags brun saus er en tradisjonell rett, laget på ny måte. Sous videbehandingen gir enFortsett å lese “Svinesteik i sous vide med gammeldags brun saus”
- Svinesteik med rødkål og gammeldags brun sausSvinesteik med rødkål og gammeldags brun saus er en tradisjonell rett, som serveres i flere av de nordiske landene. Svinesteik:Fortsett å lese “Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus”
- Svinikål – brunkål med fleskSvinikål – brunkål med flesk er en tradisjonsrik rett, som ligner den mer kjente “broren” fårikål. Det er viktig åFortsett å lese “Svinikål – brunkål med flesk”
- TabascosildTabascosild er morsomt, raskt og enkelt å lage. Det eneste som tar tid er ventingen, men denne tiden kan brukes tilFortsett å lese “Tabascosild”
- Tapas på norskTapas på norsk, smaker godt og kan varieres etter smak og humør. Tapas er opprinnelig det spanske navnet på masseFortsett å lese “Tapas på norsk”
- TerteskjellTerteskjell er en av oppskriftene som dukker opp når jeg blar i den gamle, håndskrevne kokeboka mi. Terteskjell var enFortsett å lese “Terteskjell”
- Tilslørte bondepikerTilslørte bondepiker er en tradisjonsrik dessert og ble ofte servert hos mormoren min på søndager. Tilslørte bondepiker serveres i flereFortsett å lese “Tilslørte bondepiker”
- Tomatsuppe med eggTomatsuppe med egg er en klassiker, som mange har vokst opp med. Tomatsuppe spises over store deler av verden, menFortsett å lese “Tomatsuppe med egg”
- TorskerognTorskerogn husker jeg som en delikatesse fra barndommen min. Når jeg har fått tak i skreirogn og er jeg ganskeFortsett å lese “Torskerogn”
- Tuvas lapperTuvas lapper er nydelige, spesielt når de er nystekte og fortsatt varme. Hun steker dem på takke, men om duFortsett å lese “Tuvas lapper”
- Tyttebærrømme – godt til spekemat og viltTyttebærrømme er enkelt å lage og smaker nydelig til spekemat og vilt. Jeg anbefaler virkelig denne enkle oppskriften til neste spekematmåltid. RørFortsett å lese “Tyttebærrømme – godt til spekemat og vilt”
- VaflerVafler er vel noe av det norskeste du kan servere. Vi har flere vaffeljern, men jeg synes traktorjernet, som disseFortsett å lese “Vafler”
- Vafler med is og bær til dessertVafler med is og bær til dessert passer utmerket til dessert og kan varieres etter smak og årstider. Vafler: 8Fortsett å lese “Vafler med is og bær til dessert”
- VaniljesausVaniljesaus smaker godt som tilbehør til mye forskjellig, f.eks. sjokoladepudding, gele og eplekake. Hjemmelaget vaniljesaus smaker aller best og detFortsett å lese “Vaniljesaus”
- Verdens beste lapskausMoren min lager verdens beste lapskaus. Hemmeligheten er knoke, og som med mange norske tradisjonsretter, masse koketid. 1 salt svineknokeFortsett å lese “Verdens beste lapskaus”
- Verdens beste med peanøtterVerdens beste eller Kvæfjordkake er kjent for mange. Siden salt og søtt smaker godt sammen og har vi laget enFortsett å lese “Verdens beste med peanøtter”
- WaldorfsalatWaldorfsalat smaker nydelig til kalkun og kylling. Det passer også godt til mange slags kjøttpålegg. 4 røde epler, skrelt ogFortsett å lese “Waldorfsalat”