Kneippbrød

Kneippbrødet er oppkalt etter Sebastian Kneipp (1821-1897). Han var en tysk prest og professor, som oppfant kneippkuren, som var en slags kaldtvannsbehandling med bl.a. barfotturer i fuktig gress. Hans mening om kneppbrødet var: «Das gesunde Brot für ein gesundes Wohlbefinden».

Kneippbrødet kom til Norge med Søren Mittet, som hadde vært på et kuropphold i Bayern og fikk med seg oppskriften hjem. Det første kneippbrødet ble bakt hos Baker Hansen i Oslo i 1895. Oppskriften gir 2 luftige og sunne kneippbrød, som holder deg mett lenge.

7 dl melk

3 ss rapsolje

1 pk gjær

500 g grov sammalt hvete

500 g fin sammalt hvete

1 ss honning

2 ts salt

Varm melk og olje til 37 grader og rør ut gjæren i melkeblandingen. Elt alle ingrediensene godt sammen i 20-30 minutter, dekk bollen med et rent koppehåndkle eller plastfolie og la den heve på et lunt sted i minimum 1 time, gjerne lenger.

Del deigen i to, elt dem godt og form dem til avlange brød. Legg brødene i smurte brødformer, dekk med koppehåndkle og la dem etterheve i minimum 30 minutter til. Stek dem på nederste rille i ovnen på 200 grader i 50–60 minutter. Dusj brødene med kaldt vann 5 minutter før de er ferdigstekt og la dem stå i ovnen til skorpen er tørr. Avkjøl kneippbrødene på en rist.

Jeg pleier å dele brødene i skiver og fryse ned, kan du ta opp det antallet brødskiver du har bruk for til enhver tid, og alltid ha «ferskt» brød.

Kneippbrød
Kneippbrød

 

Du finner flere brødoppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kremet polenta

Kremet polenta smaker godt som tilbehør til kjøtt, fisk og grønnsaker. Den kan også brukes som en selvstendig rett, toppet med sprøstekt bacon, stekt sopp og friske urter. Polenta brukes mye i Italia, spesielt i nord. Den er også populær i Sveits, Slovenia, Romania, og sør i Frankrike. Siden mange italienere har emigrert til Sør-Amerika, er den utbredt i Brasil og Argentina også.

1 l grønnsakskraft, kyllingkaft eller soppkraft ev. vann og fond
2.5 dl polenta
100 g smør
100 g revet parmesan eller peccorino
Salt og hvit pepper

Kok opp kraft og rør inn polentaen litt etter litt. Kok polentaen under konstant omrøring til den er myk, ca. fem minutter. Tilsett mer væske om nødvendig, til konsistensen er som grøt. Løft kjelen av platen, tilsett smør og parmesan, og rør kraftig så den blir luftig og silkemyk. Smak til med salt og pepper.

Kremet polenta
Kremet polenta

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Madeiradagen

Madeiradagen (Día de Madeira) markeres på Madeira, som tilhører Portugal denne dagen hvert år. Madeira har en nydelig sterkvin, som også heter Madeira. Den blir både drukket som den er og brukt i matlaging. Jeg synes den er spesielt velegnet til saus.

Du finner oppskrifter på velsmakende mat med madeira her.

Madeiragryte
Madeiragryte

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Limepikekyss

Limepikekyss er både kjempegodt som godteri og supert tilbehør til kaker og desserter. Limesmaken nøytraliserer litt av det søte og det gjør disse pikekyssene til min favoritt.

4 eggehviter
250 g sukker
Revet skall av ca. 1/2 lime
Saft av ca. 1/2 lime

Visp eggehvitene skikkelig stive og blanke med sukkeret. Bland inn revet limeskall og saft. Bruk sprøytepose eller to teskjeer og sett små topper på bakepapir, sett i ovnen på 70 grader ca. 2-3 timer. Tiden avhenger av størrelsen, og de skal være sprø utenpå og seige inni.

Limepikekyss
Limepikekyss

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 27

Ukemeny 27 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Hjemmelaget baconburger med coleslaw

Hjemmelaget baconburger med coleslaw er perfekt, så både om du er glad i burger, og om du ikke er det, burde du lage denne. Du har kontroll på hva den inneholder og om du passer på steketiden, blir den saftig og smakfull.

Hjemmelaget baconburger med coleslaw
Hjemmelaget baconburger med coleslaw
Tirsdag: Nordafrikansk helstekt kylling

Nordafrikansk helstekt kylling er krydret med varme krydder, som kanel og ras el hanout. Ras el hanout er en nordafrikansk krydderblanding, som du finner det på nettet og i velassorterte butikker. Denne retten lukter helt nydelig og smaker enda bedre.

Nordafrikansk helstekt kylling
Nordafrikansk helstekt kylling
Onsdag: Fiskesuppe

Fiskesuppe med selvfisket fangst på hytta er noe av det beste jeg vet.  Den smaker også fantastisk med fisk fra fiskedisken eller frysedisken.

Fiskesuppe
Fiskesuppe
Torsdag: Kylling karaage i wrap med chilimajones

Kylling karaage i wrap med chilimajones er en av spesialitetene til sønnen min og vi synes denne retten er helt nydelig og et supert alternativ til fredagstacoen.

Kylling karaage i wrap med chilimajones
Kylling karaage i wrap med chilimajones
Fredag: Laksetaco

Laksetaco smaker bedre enn det høres ut. Jeg liker godt denne varianten med fisk og hjemmelaget salsa. Det går fort å lage laksetaco. Den trenger kun å stekes i 2 minutter med krydder og olje og den tilsettes heller ikke vann, som du gjør med kjøttdeigtaco.

Laksetaco
Laksetaco
Lørdag:
Forrett: Velkomstmat

Velkomstmat er en liten anretning man kan servere, når man trenger litt smått å tygge på når man får gjester. Denne enkle, lille anretningen passer fint til det.

Velkomstmat
Velkomstmat
Hovedrett: Grillspyd med appelsinsaus

Grillspyd med appelsinsaus smaker friskt og godt i sommervarmen. Disse er med storfekjøtt, løk og paprika og i tillegg til sausen, serverer jeg med grillet maiskolbe.

Grillspyd med appelsinsaus
Grillspyd med appelsinsaus

 

Dessert: Rabarbrakake – en ganske perfekt en

Rabarbrakake blir ofte litt for syrlig, synes jeg, men i denne kaken synes jeg balansen mellom søtt og syrlig er perfekt.

Rabarbrakake – en ganske perfekt en

 

Søndag:
Forrett: Karibisk rekecocktail

Rekecocktail som i Karibia er en frisk og god forrett, som smaker aller best med ferske reker, men du kan bruke frosne eller lakereker også.

Karibisk rekecocktail
Karibisk rekecocktail
Hovedrett: Bacalao fra Puerto Rico

Bacalao fra Puerto Rico kan ligne på den vi kjenner fra Portugal, men den inneholder kapers og avokado i tillegg og det smaker kjempegodt til. Den er dessuten praktisk å servere til mange, siden alt tilberedes i samme gryte.

Bacalao fra Puerto Rico
Bacalao fra Puerto Rico
Dessert: Piña Coladadessert

Piña Coladadessert er min favoritt fra Karibia. Om du liker Piña Colada er denne desserten perfekt for deg. Den er også kjapp og enkel å lage.

Piña Coladadessert
Piña Coladadessert

 

Ukemeny 27 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasjonsdrøm

Pasjonsdrøm er både fruktig og boblende og lett å like for de fleste. Den passer ekstra godt som velkomstdrink.

2 skiver frisk fersken

2 moreller med stilk

5 cl pasjonsfrukt sirup

2 dl musserende vin (champagne, cremant eller prosecco)

Isbiter

Legg isbiter, ferskenskiver og moreller i et glass. Tilsett sirup og musserende vin og rør godt sammen, før du serverer.

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Pasjonsdrøm
Pasjonsdrøm

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Djiboutis uavhengighetsdag

Djiboutis uavhengighetsdag feires 27. juni hvert år, som en markering av frigjøringen fra Frankrike i 1977. Dagen er en offentlig fridag og feires med militærparader, fyrverkeri, konserter, messer og politiske taler og seremonier. I tillegg feirer de med  diverse offentlige og private kulturelle arrangementer.

Djibouti har mattradisjoner som er en blanding av somalisk, afarisk, jemenittisk og fransk mat, med sørasiatiske kulinariske påvirkninger. De bruker også krydder som også benyttes i Midtøsten, som for eksempel safran og kanel.

Om du har lyst til å markere Djiboutis uavhengighetsdag, finner du spennende oppskrifter fra Djibouti her.

Lam pilav (pilaff, pilau, plov)
Lam pilav (pilaff, pilau, plov)

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Madagaskars uavhengighetsdag

Madagaskars uavhengighetsdag feires 26. juni hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Frankrike i 1960. Dagen er en offisiell fridag og feires med en millitærparade, hvor skoler og idrettsforreninger også deltar.  Paraden etterfølges av familiesammenkomster med deilig mat.

Madagaskars befolkning spiser ris tre ganger daglig og er et av de mest risspisende landene i verden. Måltidene består ofte av rød, hvit eller rosa ris, med en grønnsaks- eller kjøttrett. Noen ganger tilsettes også chili og tomat- eller gulrotrougail.

Om du vil feire Madagaskars uavhengighetsdag, finner oppskrifter på velsmakende mat fra Madagaskar her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Mosambiks nasjonaldag

Mosambiks nasjonaldag markerer uavhengigheten fra Portugal og har vært feiret siden 1975. Dagen feires stort i Maputo, med en flott konsert, med musikk, dans, kunst og poesi.

Mosambiks tradisjonsmat består mye av fersk sjømat, maisgrøt, hirse, gryteretter og mandioka (cassava pudding). Det er vanlig å servere kylling med bønner, kassavachips, batatapoteter, kokosnøtt og cashewnøtter. Det brukes mye hvitløk og piri piri (portugisisk innflytelse).

Kachumbari
Kachumbari

Har du også lyst til å feire nasjonaldagen til Mosambik? I vertfall bittelitt? Du finner spennende og lettlaget mat fra Mosambik HER.

Bønnesuppe med mais
Bønnesuppe med mais

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tortellinisuppe med grønnsaker og pesto

Tortellinisuppe med grønnsaker og pesto er ekstra godt, nå som de ferske, norske aspargesen har kommet. Den smaker aller best, om du lager pestoen selv, men om du ikke har tid, kan du kjøpe en pesto av god kvalitet.

Pesto:

150 g fersk basilikum

3 dl god olivenolje

100 g pinjekjerner

200 g parmesan

2 fedd hvitløk

1 ts salt

Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt.

Hjemmelaget pesto
Suppen:

1 ss olivenolje

1 løk i tynne strimler

2 l kraft, enten kylling- eller grønnsakskraft (du får kjøpt en ganske god på Meny, om du ikke lager selv)

150 g erter, frosne

250 g asparges, nedre del brukket av og resten delt i passe munnfuller

5 vårløk i strimler

250 g fersk tortellini, gjerne med spinat og ricotta

Salt og pepper

Basilikumblader

Parmesanflak

olivenolje extra virgin

Fres løken blank i olivenoljen, tilsett kraften og kok opp, før du tilsetter vårløk.

La det så vidt koke i 3-4 minutter før du tilsetter tortelliniene, asparges og erter. Kok 3-4 minutter til tortelliniene er al dente. Smak til med salt og pepper.

Server i dype boller med en klatt pesto, friske basilikumblader, høvlet parmesan og kanskje litt godt brød til.

 

Du finner mange spennende og varierte suppeoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Tortellinisuppe med grønnsaker og pesto
Tortellinisuppe med grønnsaker og pesto

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.