Cheddardagen

Cheddardagen markeres i USA i dag. Cheddar er en av de mest populære osteslagene i verden og kan brukes til mye forskjellig, både kald og i forskjellige varmretter.

Du finner mange spennende oppskrifter med cheddar her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetvafler til middag

Potetvafler til middag er godt, lettvint og mettende. Prøv dem i stedet for fredagstacoen eller til lunsj eller kveldsmat.

Jeg har servert mine potetvafler med salat, finhakket rødløk, mais, rømme og bacon.

Om du ønsker, kan du bruke mye annet også, for eksempel smårettskinke, røkelaks eller forskjellige middagsrester. Potetvafler er en vinner hos de minste barna også. Sett tilbehøret i boller på bordet og la dem selv bestemme hva de vil ha på vaffelen sin.

4 egg

4 dl melk

3 dl hvetemel

1 dl potetmel

1 ts salt

3 ss smeltet smør

1 ts pepper

1 ts bakepulver

5 revne middels store poteter

1 finstrimlet vårløk

Rør sammen egg, melk, hvetemel, potetmel, salt, pepper, bakepulver, smør, poteter og vårløk. La det svelle i ca 1/2 time før du steker dem på middels varme i vaffeljernet og serverer dem med ønsket tilbehør.

 

Potetvafler
Potetvafler

 

Du finner oppskrifter på flere småretter her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sosekjøtt

Sosekjøtt også kalt kjøtt i mørke og småsteik, er en tradisjonell og god søndagsmiddag, siden kjøttet kokes lenge. Jeg lager ofte en stor porsjon, så vi har en lettvinn middag på mandagen også.
Sosekjøtt kan serveres med kokte poteter eller som jeg gjør her, hjemmelaget potetstappe smakt til med pepperrot, glaserte grønnsaker og tyttebærsyltetøy. Oppskriften er passe til 8 personer, eller 4 personer i 2 dager.

2 kg høyrygg

Salt og pepper

12 ss hvetemel

8 – 10 løk, avhengig av størrelsen, delt i båter

1 l oksekraft, eller vann og fond

4 laurbærblader

2 kvister frisk timian

Smør til steking

1 pk bladpersille, finhakket

Skjær kjøttet i grove terninger og legg det i en brødpose. Hell i melet, salt og pepper og rist det sammen, så kjøttet blir dekket. Brun kjøttet godt, på alle kanter i smør, i en stekepanne. Stek i flere omganger og legg det over i en gryte. Kok ut pannen med litt av kraften mellom hver bruning, og hell det over i gryten.

Brun løken i smør i den samme stekepannen og hell den over i gryten. Tilsett laurbær, timian og kraft så det akkurat dekker kjøttet.

La sosekjøttet småkoke under lokk til kjøttet er helt mørt, ca. 3 timer, før du smaker til med mer salt og pepper.

Dryss over litt hakket persille ved servering.

Sosekjøtt
Sosekjøtt
Glaserte gulrøtter og purre:

8 middels store gulrøtter, skrelt og delt i jevne biter

2 små purrer, godt vasket og delt i jevne biter

Vann til koking

2 ss smør

2 ss olivenolje

1 ts salt

2 ts sukker

Litt frisk gressløk, finhakket

Legg gulrøtter og purre i en sautépanne eller en annen stor stekepanne. Hell på vann, så det står 1 cm over grønnsakene. Tilsett smør, olje, sukker og salt. La det koke til væsken er fordampet og grønnsakene er møre og blanke.

Potetmos med pepperrot:

1 kg mandelpoteter eller andre melne poteter

300 g smør

12 ss fløte

2 ss pepperrot fra tube

Salt og pepper

Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.

Potetmos med pepperrot
Potetmos med pepperrot

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Honningbakte pærer med mandellokk

Honningbakte pærer med mandellokk er en skikkelig favoritt her i huset. For å skålde mandler, gir jeg dem et oppkok i vann, venter til de er litt avkjølt og klemmer skallet av hver mandel. Det går overraskende fort. I noen butikker selger de også ferdigskåldede mandler. Denne oppskriften er passe til 6 pers.

3 store, søte pærer, skrelt og delt i små terninger

1 ss honning

1 ts kanel

Bland pærebiter, honning og kanel. Fordel blandingen porsjonsformer, eller ei stor form og sett det i ovnen på 180 grader i 10-15 min.

Mandellokket:

50 g smeltet smør

3 ss sukker1 ss hvetemel

50 g finhakkede, skålda mandler

1 ss melk

1 ts kanel

Bland ingrediensene til mandellokket. Ta pæreformene ut av ovnen og fordel mandelmassen over pærene. La det bake i ovnen på 200 grader i 8-10 minutter, til de er gylne. Server med ei kule vaniljeis eller annen is du liker. Vi synes det er ekstra godt med yoghurtis, som blir litt syrlig mot det søte. Vaniljekesam og crème fraîche passer også godt til.

Honningbakte pærer med mandellokk - før andre steking
Honningbakte pærer med mandellokk – før andre steking

 

Du finner spennende dessertoppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 7

Ukemeny 7 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Lammebollebiriyani
Lammebollebiriyani
Lammebollebiriyani
Tirsdag: Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon
Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon
Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon
Onsdag: Spagetti bolognese
Spagetti bolognese
Spagetti bolognese
Torsdag: Biffstrimler med appelsinsaus og en spennende rødkål
Biffstrimler med appelsinsaus og en spennende rødkål
Biffstrimler med appelsinsaus og en spennende rødkål
Fredag: Gresk pizza med kjøttdeig
Gresk pizza med kjøttdeig
Gresk pizza med kjøttdeig
Lørdag:
Forrett: Gratinerte knivskjell
Gratinerte knivskjell
Gratinerte knivskjell
Hovedrett: Lammebaron med sennepspoteter og soppsaus
Lammebaron med sennepspoteter og soppsaus
Lammebaron med sennepspoteter og soppsaus
Dessert: Bánh Flan
Bánh Flan
Bánh Flan
Søndag:
Forrett: Kylling- og rekerisotto
Kylling- og rekerisotto
Kylling- og rekerisotto
Hovedrett: Saltimbocca alla romana
Saltimbocca alla romana
Saltimbocca alla romana
Dessert: Minas nydelige jordbærostekake
Minas nydelige jordbærostekake
Minas nydelige jordbærostekake

 

Ukemeny 7 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling- og rekerisotto

Kylling- og rekerisotto er en knallgod rett. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Denne risottoen har litt sting, men om du ikke ønsker det, kan du redusere chilimengden. Oppskriften er passe til 4 personer som hovedrett eller 8-10 personer som forrett.

Kraft:

1,5 dl hvitvin

8,5 dl vann

4 ss kantarellfond

2 ss kyllingfond

Kok opp, så den er varm når den skal brukes.

Kylling- og rekerisotto:

200 g kyllingfilet i små terninger

1 løk, finhakket

2 ss olivenolje

2 ss smør

1 l varm kraft

250 g risottoris

1 ss tomatpuré

1 klype safran

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ts gurkemeie

1 ts røkt paprika

200 g erter

2 grønn chili, finhakket

1 paprika

100 g reker

50 g finrevet parmesan

1/2 sitron, kun saften

100 g smør

1 pk finhakket bladpersille

Brun kyllingfileten i litt smør, krydre med salt og pepper løft den ut og sett til side.

Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank i det samme smøret. Tilsett ris, tomatpuré, safran, hvitløk, gurkemeie, røkt paprika og chilien, la det frese med et par minutter og sett platen på middels varme.

Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes kyllingen, paprika, sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med salt og pepper. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør inn reker og finhakket persille rett før servering og pynt ev. med friske urter ved servering.

Kylling- og rekerisotto
Kylling- og rekerisotto

 

Du finner flere velsmakende risottoretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lillet rosé tonic

Lillet rosé tonic er en perfekt drink til alle som liker gin and tonic. Lillet rosé beskrives med mye rosevinpreg, noe kinin, krydder og sitrus. Den er fruktig og har en lett bitterhet.

4 cl lillet rosé

Ca. 1,5 dl tonic av god kvalitet

Om du ønsker is i drinken, fylles glasset 3/4 fullt med det. Hell i lillet rosé og fyll opp glasset med tonic.

Pynt med en skive lime, rør lett om med en drinkpinne og server.

Lillet rosé tonic

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potato Lover’s Day

Potato Lover’s Day feires i USA i dag. Poteter er anvendelig og brukes over store deler av verden.

Potetplanten ble dyrket i Norge fra 1760-årene. En fun fact er at predikanten Hans Nielsen Hauge fikk tittelen potetprest da han reiste rundt i Norge og forkynte potetens velsignelser ved siden av sitt kristne budskap.

Poteter kan brukes til mye mer enn å koke dem. Har du for eksempel smakt Annapoteter, Clotildes ovnsbakte poteter eller pommes boulangere?  Du finner disse og mange flere deilige potetretter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Taco med fisk

Taco med fisk smaker bedre enn det høres ut. Jeg liker godt denne varianten med laks og hjemmelaget salsa. Det går fort å lage fisketaco. Den trenger kun å stekes i 2 minutter med krydder og olje og den tilsettes heller ikke vann, som du gjør med kjøttdeigtaco. Jeg bruker hjemmelaget tacokrydder, som du finner oppskrift på her. Da har du kontroll på både saltmengden og styrken selv. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Fisken:

600 g fiskefilet, f.eks. laks, ørret, torsk eller sei

4 ss tacokrydder, gjerne hjemmelagd

2 ss nøytral olje, f.eks raps

Dersom du bruker torsk eller lignende, er det viktig å salte den litt i forveien og legge den kaldt, så den blir litt fastere. Skyll og tørk av den, før du fortsetter med resten av oppskriften. Krydre fisken med tacokrydder og stek den i oljen i 1 minutt på hver side.

Salsa:

4 tomater i små terninger

1/2 slangeagurk i små terninger

1/4 finhakket rødløk

1 liten boks mais

Bland alle ingrediensene til salsaen og smak til med salt og pepper

Server fisketaco med lomper, tacosaus etter eget ønske, reven ost og ev. rømme eller guacamole, som du finner oppskrift på her.

 

Laksetaco
Fisketaco

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

I dag er det samenes nasjonaldag – prøv bidos

I dag er det samenes nasjonaldag – prøv bidos. Bidos er samenes nasjonalrett. Det smaker kjempegodt og vi bruker det ofte som søndagsmiddag. Denne porsjonen er passe til 4, men jeg lager ofte dobbel porsjon, så har vi restemiddag på mandag. Om du ikke får tak i margbein av rein, kan du bruke margbein av okse eller viltfond, som du smaker til med på slutten av koketiden. Det blir ikke helt det samme, men smaker fortsatt nydelig. 500 g reinsdyrskav 300 g margbein av rein 1.2 l vann 1 løk i strimler 3 gulrøtter i terninger 10 poteter i terninger

1 kålrot i terninger 1/2 purre i strimler 1 kvast frisk timian 1 laurbærblad 1/2 ts reven muskatnøtt Salt og pepper Fres løken i litt olje eller smør til den blir blank og myk i en stor gryte. Legg i reinsdyrskav og margbein, hell over vann og kok opp sammen med laurbærblad og timiankvast. Skum av (fjern grumset som legger seg på toppen med en spiseskje) og la gryten trekke på svak varme til kjøttet er mørt, ca. 1 time. Tilsett poteter, purre, gulrot, kålrot og revet muskatnøtt. Kok suppen videre til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper og server  bidos med godt brød eller flatbrød.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.