Falafel med hummus og tahinisaus er en nydelig rett fra Midtøsten. Falafel er kikertkaker med mye smak, og flere av landene i området mener at det er akkurat dem som er opprinnelseslandet. De kan serveres med forskjellig type tilbehør, f.eks. som jeg har gjort her eller i pita. Det er viktig at alle de andre ingrediensene er klare før falafelene.
Falafel:
100 g tørre kikerter
100 g tørre hestebønner uten skall (split broad beans, fava beans)
4 vårløk
4 hvitløksfedd
20 g frisk korianderblader
15 g frisk bladpersille
1 ts bakepulver
¼ ts malt allehånde
¼ ts malt kanel
1 ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
¼ ts malt ingefær
¼ ts malt hvit pepper
1 ts salt
Bløtlegg kikerter og bønner i vann over natten eller min. 8 timer. Hell av vannet.
Bland alt og kjør til fin mos i hurtigmikser eller stavmikser. Sett kaldt i en tett boks til de skal stekes. Bruk falafelutstikker eller rull til boller og friter i 5 deler mais- eller rapsolje, tilsatt 1 del olivenolje til de har fått fin farge. Det tar 3-5 min. Fisk dem opp og la dem renne av seg på tørkepapir. Server falafelene med en gang de er klare.
Tahinisaus:
50 g tahini
1/2 sitron, kun saften
Ev. vann
Salt og pepper
Bland sammen tahini og sitronsaft og spe med vann til en tykk saus. Smak til med salt og pepper.
Salaten:
Rødkål i fine strimler
Kål i fine strimler
Gulrot, revet
Agurk i terninger
Vårløk, strimlet
Paprika i strimler
Granateplekjerner
Dressing:
1 del limesaft
2 deler olivenolje
Hummus:
1 boks kikerter i lake, skylles og tørkes
1/2 ts bakepulver
1/2 dl sitronsaft
2 fedd hvitløk
1/2 ts salt
1 dl tahini
1/2 ts spisskummen
1 ss ekstra virgin olivenolje
Alt kjøres i blender eller med stavmikser til en jevn masse. Pyntes med litt olivenolje og et dryss sumak eller paprika.
Server falafel med hummus og tahinisaus sammen med salat og kanskje pita, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Sjekk den spennende og litt rare matkalenderen vår. Den inneholder forskjellige merkedager, som f.eks. nasjonaldager, helligdager og mer tullete mat- og drikkedager fra fjern og nær.
Har du for eksempel hørt om «ikke gråt over spilt melkdagen» eller «tannpinedagen»? Du finner dem og mange andre dagerher.
Sjekk den spennende og litt rare matkalenderen
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Madeiradagen (Día de Madeira) markeres på Madeira, som tilhører Portugal denne dagen hvert år. Madeira har en nydelig sterkvin, som også heter Madeira. Den blir både drukket som den er og brukt i matlaging. Jeg synes den er spesielt velegnet til saus. Du finner oppskrifter på velsmakende mat med madeira her.
Ost er en veldig gammel matvare. De første ostene ble trolig fremstilt 5500 år før vår tidsregning. Både Europa, Sentral-Asia og Midtøsten har vært foreslått som opphavssted for osteproduksjon, men ingen har så langt lyktes i å fastslå hvor i verden det ble laget ost aller først.
Cereal Day (frokostblandingsdagen) markeres i USA i dag.
Tidlig på 1800-tallet levde de fleste i USA på svinekjøtt, whisky og kaffe. Det er jo ikke så sunt, og mange kristne fundamentalister, mente det var veien til helvete. De trodde også at forstoppelse var Guds straff for å spise kjøtt og at kjøttet hadde skylden for begjær og latskap. For å befri USA for dette, sto religiøse ildsjeler i spissen for landets aller første vegetariske bevegelse. I 1863 oppfant dr. James Jackson den aller første frokostblandingen og tilbød et syndefritt kjøttfritt alternativ som hadde som mål å rense både samvittighet og tarm.
Du finner oppskrifter på og med frokostblanding her.
Innbakt kyllingbryst med brokkolipuré og granateple er en rett vi fikk servert hos sønnen og svigerdatteren min. Brokkolipuréen gjør at du ikke savner saus. Oppskriften er passe til 4 personer.
Brokkolipuré:
2 brokkoli
50 g smør
1 ss grønnsaksfond
1 ½ dl fløte
Salt og nykvernet pepper
1 pose reven parmesan
2 fedd hvitløk, finhakket
Kok brokkolien mør i vann. Hell av vannet, tilsett resten av ingrediensene og kjør blandingen glatt med stavmikser. Gi brokkolipuréen et oppkok og smak til med salt og pepper.
Kyllingen:
600 g kyllinglårfilet eller brystfilet
1 skive serranoskinke per kyllingfilet
Pepper
Krydre kyllingen med pepper. Rull inn hver filet med skinke og stek dem i smør, til skinken er gyllen og sprø og fileten er gjennomstekt, men ikke tørr.
Server med granateple, litt balsamico og valgfrie poteter, som du finner mange spennende varianter av HER.
Innbakt kyllingbryst med brokkolipuré og granateple
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
I dag feirer India nasjonaldagen sin, til minne om at de ble republikk i 1950. De har to andre feiringer også, uavhengighetsdagen og fødselsdagen til Mahatma Gandhi. Nasjonaldagen feires med seremonielle parader.
Vi feirer med indisk mat i dag og de har virkelig en variert matkultur. Du kan finne mange spennende og velsmakende retter fra India her.
Jeg har vært flere fantastiske steder i India, bl.a. på et kryddermarked utenfor Goa.
Kyllingfilet med smørdampa beter og blåskimmelsaus er veldig harmonisk i munnen, med sødmen fra betene og skarpheten fra osten i sausen. Den er også enkel å servere til gjester, siden både betene og sausen kan gjøres klar i forveien og potetene gjør seg nesten selv, når de har kommet i ovnen.
Potetene:
Hell litt nøytral olje i en ildfast form, legg i poteter. Rull dem rundt, så de får olje på alle kanter. Krydre dem med salt og pepper og sett dem i ovnen på 200 grader til de er møre. Snu litt på dem, så de får litt farge på alle kanter.
Sausen:
2 finhakkede løk
2 ss smør
3 dl chablis
2 laurbærblader
2 ss kyllingfond
150 g blåskimmelost
5 dl fløte
1 ss konjakk
Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, konjakk og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens. Smak til med salt og pepper.
Rotgrønnsakene:
1 rødbete, skrelt og delt i terninger
2 gulbeter, skrelt og delt i terninger
1 løk i tynne båter
1 god klatt smør
Salt og pepper
Smelt smøret i en kjele, tilsett løken og la den frese til den begynner å få litt farge. Tilsett betene, litt salt og pepper.
La det koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene.
Kyllingfileten:
800 g kyllingfilet
Salt og pepper
Smør til steking
Krydre kyllingen med salt og pepper og brun det på begge sider i en stekepanne. La det stå på lav varme til gjennomstekt, men fortsatt saftig. Om du bruker steketermometer, skal kjernetemperaturen være 68 grader.
Kyllingfilet med smørdampa beter og blåskimmelsaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Spis-hva-du-vil-dagen er enda en av USAs matdager. I dag kan du altså spise akkurat hva du vil. Jeg sliter gjerne litt med å bestemme meg, for jeg har så enormt mange matfavoritter… Hva vil du spise i dag? Du finner masse inspirasjon her.