Blåskimmelsaus med cognac og syltet pepper smaker nydelig til biff, kylling, svin, and, gås, kalkun, pasta og grillmat. Du får kjøpt syltet pepper i 115 g glass på Meny. Om du ikke er glad i blåskimmelost, anbefaler jeg deg å smake, for osten blir mer som et slags krydder.
20 svarte pepperkorn
1/2 dl konjakk eller brandy
1/2 ltr fløte
1 ss kyllingfond
4 brune sukkerbiter
Syltede grønne pepperkorn og rosépepperkorn (antall etter hvor sterk du vil ha sausen)
1 pk blåskimmelost
Knus svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett konjakken, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus, blåskimmelost og syltede pepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen). La det koke til sausen blir litt tykk, før du rører inn osten. Smak til med salt, før du serverer, men husk at fond og osten også er litt salt.
Blåskimmelsaus med cognac og syltet pepper
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Frokostmuffins er godt, sunt og mettende. I tillegg er de supre å fryse ned og praktisk turmat. Oppskriften gir 12 velsmakende og saftige frokostmuffins.
1/2 dl olivenolje, ev. rapsolje
4 egg
3 dl yoghurt naturell
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
3 dl grovbakstmel
1 klype salt
150 g smårettbacon
1 rødløk, finhakket
1 paprika, finhakket
100 g revet ost
1 bunt gressløk, finhakket
Stek baconet sprøtt og gyllent, før du tilsetter løk og paprika og lar det frese noen minutter til løken blir myk. Avkjøl blandingen mens du lager muffinsrøren.
Visp sammen olivenolje, egg og yoghurt. Rør inn hvetemel, grovbakst, gressløk, bakepulver og salt. Rør resten av ingredinsene sammen med muffinsrørefinsrøren.
Fordel røren i muffinsformer og stek muffinsene midt i ovnen ved 200 grader i cirka 20 minutter.
Frokostmuffins
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Torsk- og laksesuppe med reker smaker godt som forrett og lunsjrett eller som hovedrett, med litt godt brød til. Hjemmelaget fiskesuppe smaker mye bedre enn posesupper og det er slett ikke vanskelig eller spesielt tidkrevende. Denne oppskriften på torsk- og laksesuppe er passe til 4 personer.
2 ss smør
1 finhakket løk
2 store gulrøtter i bittesmå terninger
2 neper i bittesmå terninger
1/2 fennikel
2 dl hvitvin
2 ss fiskefond
1/2 finhakket purre
1 kvast finhakket bladpersille
1 kvast dill
1/2 ts safran
1 ts karri
7 dl fløte
3 dl melk
300 g laks i terninger
300 g torsk i terninger
200 g pillede reker (om du bruker fra lake er det viktig å skylle godt av dem)
Stek løken blank i smør, før du tilsetter hvitvin og koker inn til halv væskemengde. Tilsett fiskefond og grønnsakene og la det trekke i 2 minutter, før du tilsetter fløte, melk, bladpersille og krydder og la det koke i 5 minutter. Tilsett fisken og dill og la det trekke til fisken er gjennomkokt. Smak til med salt og pepper og rør inn rekene.
Server torsk- og laksesuppe med reker sammen med godt brød.
Om du vil ha en lettere suppe, kan du erstatte fløten med melk, men da kan det være greit å jevne den med litt maisenna.
Torsk- og laksesuppe med reker
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Jordbærtiramisu er vår nye favorittdessert, som er super å servere gjester, siden den kan lages nesten helt klar før gjestene kommer. Den er lett og luftig og har en nydelig smak av jordbær.
Denne oppskriften er passe til 6 personer.
4 egg
100 g sukker
500 g mascarpone (italiensk ferskost)
2 dl jordbærlikør
12 fingerkjeks
Skill eggeplommene fra hvitene og pisk eggehvitene stive med halvparten av sukkeret. Pisk eggeplommene til eggedosis, med resten av sukkeret.
Visp inn mascarpone i eggeplommene og bland eggehviten forsiktig inn i mascarponeblandingen.
Legg 2 ss av mascarponeblandingen i hvert dessertglass og bre den utover bunnen av glassene.
Hell likøren i en bolle, dypp fingerkjeksene et par sekunder i den og fordel dem i glassene, med den sukrede siden opp. Om du har smale dessertglass, legger du mascarponefyll og fingerkjeks, som du ev. brekker til, så de passer, i flere lag. Du skal avslutte med et lag av mascarponefyllet. Dekk jordbærtiramisuen med plastfolie og avkjøl i min. 3 timer. Pynt med friske jordbær i små terninger, mynteblader og pikekyss (jeg har brukt hjemmeligde limepikekyss) og server.
Du finner oppskrift på limepikekyssene her og flere spennende dessertoppskrifter fra fjern og nær her.
Jordbærtiramisu
Om du vil abonnere på spennende og variert inspirasjon fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 28 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Kremet fiskesuppe smaker godt og passer både som lunsj, forrett, hovedrett og kveldskos. Denne er laget med laks, men du kan gjerne bruke andre slag fisk og gjerne en kombinasjon av flere slag. Du kan også gjøre som finnene og tilsette litt potet i terninger samtidig som gulrøttene, for å gjøre den enda mer mettende.
Salat med biff og bacon er perfekt, om du har rester etter biffmiddagen. Jeg liker å legge salat på fat i stedet for i en bolle, men det er selvfølgelig opp til enhver.
Grillspyd med lam og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка) vekker gode sydenminner hos flere enn meg, tenker jeg. Grillspyd kan varieres i det uendelige og smaker ekstra godt en varm sommerkveld. Dette er laget med båtpoteter og lammekjøtt, men du kan gjerne erstatte kjøttet med f.eks. biff, kylling eller svin.
Hummersuppe med laks og reker inneholder ikke hummer, men hummerfond, som du får kjøpt på Meny og andre velassorterte matbutikker og på nett. Den smaker mer eksklusiv enn den er.
Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød er en saftig og deilig rett, som er veldig populær her i huset. Du kan også lage den med grillet kylling, men da må ikke kjøttet steke, kun strimles og varmes opp sammen med BBQ-sausen.
Sjokoladelavakake eller chocolate lava cake er en liten sjokoladebombe av en dessert. Om du liker sjokoladefondant, vil du garntert like denne deilige dessertkaken også. Lavakaken er garantert mye lettere å lykkes med også, siden ganasjen i midten garantert blir perfekt, selv om du skulle glemme den et minutt eller to i ovnen.
Rabarbrabellini er en deilig variant av bellini, laget med hjemmelaget rabarbralikør. Om du ikke vil lage den selv, får du kjøpt på polet også. Rabarbrabellini er raskt å lage, perfekt som velkomstdrink og smaker kjempegodt.
4 cl rabarbralikør Champagne, Cremant eller annen hvit musserende vin
Hell rabarbralikør i et godt avkjølt champagneglass, fyll opp med musserende vin.
Rabarbrabellini
Du finner mange spennende drinkoppskrifter, inkludert rabarbralikør HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kneippbrødet er oppkalt etter Sebastian Kneipp (1821-1897). Han var en tysk prest og professor, som oppfant kneippkuren, som var en slags kaldtvannsbehandling med bl.a. barfotturer i fuktig gress. Hans mening om kneppbrødet var: «Das gesunde Brot für ein gesundes Wohlbefinden».
Kneippbrødet kom til Norge med Søren Mittet, som hadde vært på et kuropphold i Bayern og fikk med seg oppskriften hjem. Det første kneippbrødet ble bakt hos Baker Hansen i Oslo i 1895. Oppskriften gir 2 luftige og sunne kneippbrød, som holder deg mett lenge.
7 dl melk
3 ss rapsolje
1 pk gjær
500 g grov sammalt hvete
500 g fin sammalt hvete
1 ss honning
2 ts salt
Varm melk og olje til 37 grader og rør ut gjæren i melkeblandingen. Elt alle ingrediensene godt sammen i 20-30 minutter, dekk bollen med et rent koppehåndkle eller plastfolie og la den heve på et lunt sted i minimum 1 time, gjerne lenger.
Del deigen i to, elt dem godt og form dem til avlange brød. Legg brødene i smurte brødformer, dekk med koppehåndkle og la dem etterheve i minimum 30 minutter til. Stek dem på nederste rille i ovnen på 200 grader i 50–60 minutter. Dusj brødene med kaldt vann 5 minutter før de er ferdigstekt og la dem stå i ovnen til skorpen er tørr. Avkjøl kneippbrødene på en rist.
Jeg pleier å dele brødene i skiver og fryse ned, kan du ta opp det antallet brødskiver du har bruk for til enhver tid, og alltid ha «ferskt» brød.
Kneippbrød
Du finner flere brødoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kremet polenta smaker godt som tilbehør til kjøtt, fisk og grønnsaker. Den kan også brukes som en selvstendig rett, toppet med sprøstekt bacon, stekt sopp og friske urter. Polenta brukes mye i Italia, spesielt i nord. Den er også populær i Sveits, Slovenia, Romania, og sør i Frankrike. Siden mange italienere har emigrert til Sør-Amerika, er den utbredt i Brasil og Argentina også.
1 l grønnsakskraft, kyllingkaft eller soppkraft ev. vann og fond 2.5 dl polenta 100 g smør 100 g revet parmesan eller peccorino Salt og hvit pepper
Kok opp kraft og rør inn polentaen litt etter litt. Kok polentaen under konstant omrøring til den er myk, ca. fem minutter. Tilsett mer væske om nødvendig, til konsistensen er som grøt. Løft kjelen av platen, tilsett smør og parmesan, og rør kraftig så den blir luftig og silkemyk. Smak til med salt og pepper.
Kremet polenta
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Madeiradagen (Día de Madeira) markeres på Madeira, som tilhører Portugal denne dagen hvert år. Madeira har en nydelig sterkvin, som også heter Madeira. Den blir både drukket som den er og brukt i matlaging. Jeg synes den er spesielt velegnet til saus.
Du finner oppskrifter på velsmakende mat med madeira her.
Madeiragryte
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.