Møljebrød – flatbrød

Møljebrød – flatbrød smaker godt, ikke bare til mølje, men også til suppe, lapsaus etc. Oppskriften gir 60 brød

2,5 kg hvetemel

2 kg fin sammalt hvete

1 kg fin sammalt rug

4 l vann

3 ss salt

Dag 1:

Hell vannet i en bolle og rør inn alt det sammalte melet og nesten alt hvetemelet. Om det behøves, rør inn resten av melet. Deigen skal være ganske klissete.

Møljebrød - flatbrød Møljebrød - flatbrød Møljebrød - flatbrød

Dag 2:

Kle kjevlen med en ren nylonstrømpe og fest den med en strikk, så ikke leiven fester seg til den. Kjevle ut tynne, runde leiver på 120 – 130 g og stek på varm takke (temperaturen på 7 av 10). Når de har stekt litt på den ene siden, vask av overflødig mel med et vått koppehåndkle, snu og stek på den andre siden.

 

Møljebrød - flatbrød
Møljebrød – flatbrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammetagine med kikerter

Lammetagine med kikerter er en matretter tilberedt i det tradisjonelle kokekaret tagine fra Nord-Afrika. Om du ikke har en, går det helt fint å lage denne retten i en vanlig gryte også. Du får kjøpt ras-el-hanout i asiatiske butikker. Oppskriften er passe til 4  personer.

2 ss olivenolje

600 g magert lammekjøtt (ytrefilet, mørbrad el.) i terninger

1 stor løk, grovhakket

2 store gulrøtter, delt små terninger

2 fedd hvitløk, finhakket

1 boks hakket tomat, helst Mutti

400 g kikerter fra boks, skylt og avrent

2 ss ras-el-hanout

200 g tørket aprikos, delt i terninger

100 g tørket fiken, delt i terninger

6 dl kyllingkraft (ev. vann og fond)

120 g granateplefrø

2 store håndfuller koriander, grovhakket

Brun lammet på alle sider i oljen og legg det til side. Brun løk og gulrøtter i samme olje i 2-3 minutter til løken er gyllen. Tilsett hvitløken og stek i 1 min til. Rør inn krydder og tomater og smak til. Legg lammet tilbake, sammen med kikerter, fiken og aprikoser. Hell over kraften, rør om og kok opp. Dekk til med lokk og sett i ovnen på 180 grader i 1 time.

Lammetagine med kikerter
Lammetagine med kikerter

Hvis lammet fortsatt er litt seigt, gi det 20 minutter til til det er mørt. Når den taginen er klar, la den hvile i noen minutter, så den ikke er rykende varm. Dryss over granateple og urter og server med couscous eller ris ved siden av. Du finner en nydelig couscousoppskrift her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvordan forberede julen så du ikke møter julekvelden helt utslitt

Hvordan forberede julen så du ikke møter julekvelden helt utslitt finnes det flere svar på og det enkleste er å bli invitert bort. På ett eller annet tidspunkt blir de fleste av oss den som forventes å ha mest peiling på julemat i familien. Vi har feiret julen hjemme, med gjester over flere dager i mange år nå. Jeg har etter hvert funnet min måte å gjøre det på, så førjulstiden blir koselig og ikke bare stress. Du får noen av tipsene mine her.

Det aller viktigste er å lage en oversikt over alt som skal gjøres. Jeg har et gammelt Excel-ark, som jeg har brukt og forbedret over mange år og det ser sånn ut:

Arket har én flik, som er handlelista og en annen flik som omhandler alle måltidene, inkl. drikke. Jeg fargelegger cellene etter hvert som varene er innkjøpt og oppgavene utført.

Jeg har også en flik med alle gjøremål, fordelt på når det skal gjøres, en flik for innkjøp av julegaver og en flik for bordplasseringer.

Kunsten er å gjøre alt så tidlig som mulig, så det gjenstår så lite som mulig mot slutten. Dette gjør at jeg alltid er ferdig med alle gaver, lenge før desember starter.

Pepperkakepalass
Pepperkakepalass
Advent:

Jeg liker å pynte med lilla til advent, så det blir litt forskjell på tiden før jul og selve julefeiringen. Pynten er kjøpt over mange år og det er alltid like hyggelig å ta den frem igjen.  

Julepyntingen:

Jeg vokste opp med at julepyntingen skulle skje lille julaften. For å skape meg litt pusterom, har jeg startet litt tidligere og tar julepyntingen over et par dager.

Julematen:

Vi har mølje klokken 12 på julaften og møljebrødet, som er et slags flatbrød, kan lages tidlig i desember og oppbevares tørt til det skal brukes. Om du ikke har steketakke, eller du ikke har tid, kan møljebrødet kjøpes ferdig i de fleste matbutikker, i vertfall på Østlandet.

Når det gjelder selve julematen, er det ribbe som gjelder hos oss og tilbehøret lages over tid og fryses ned. For eksempel lager jeg medisterkaker og surkål til søndagsmiddag tidlig i desember. Da lager jeg så så mye, at jeg har nok til jul samtidig og det fryser jeg ned. Det gjør at det er enkelt å ta det opp lille julaften og sette det til tining i kjøleskapet. Det samme skjer med julepølse, som jeg også lager selv, og rødkål.

Ribba:

Ribba er et kapittel for seg, siden jeg må koke ribba, for å få møljekraft. Mannen min vil heller følge sin egen ribbeoppskrift, så vi lager hver vår. Ribbene krydres og settes kaldt flere dager før jul og den som skal kokes, får noen timer i kjelen på lille julaften.

Julaften:

For at julaften skal bli så rolig som mulig, skreller jeg potetene på morgenen og lar dem ligge i kjelen, helt dekket av kaldt vann, til de skal kokes. Det samme kan de som skal ha torsk, pinnekjøtt, kalkun eller noe annet også gjøre.

Mammas kalkun

 

Dessert:

Når to juletradisjoner skal bli til én, er det ikke alltid mulig med kompromissløsninger, så derfor har vi to desserter på julaften, riskrem og karamellpudding. Jeg starter så tidlig som mulig med begge, så puddingen står klar til pynting dagen før. Jeg lager også risgrøten og sausen dagen før, så det kun gjenstår å piste krem og blande med grøten på julaften.

 

Julekaker:

Julekakene kan også lages tidlig, for de har lang holdbarhet og trenger bare en tett boks for å trives. Det er også smart å alliere seg med noen, enten for å gjøre forberedelser sammen, eller fordele bakingen av kakeslagene og bytte etterpå.

1. juledag

1. juledag er den aller fineste dagen i julen, synes jeg. Vi spiser «frokost» fra 12.00 – 24.00 og når bordet er ferdig dekket, senker virkelig roen seg over meg. Denne måten å nyte 1. juledag på, er en gammel tradisjon i vår familie og både små og store koser seg.

 

Hvordan forberede julen så du ikke møter julekvelden helt utslitt? Jeg håper du har funnet noen triks her, men jeg vil avslutningsvis si, at det er viktigere med en hyggelig julefeiring, enn at alt skal være hjemmelaget, eller helt perfekt.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Lammenuggets

Lammenuggets er ikke like vanlig som kyllingnuggets, men er deilig fast food. Oppskriften er passe til 4 pers.

600 g lammekjøttdeig

Salt og pepper

3 egg

7,5 dl frityrolje (solsikke eller raps, eller en blanding)

3 dl hvetemel

3 dl panko eller strøkavring

Bland kjøttdeigen med salt og pepper til den blir smidig. Form små kjøttboller.

 
Vend dem først i hvetemel, så i sammenvispet egg og til slutt i griljermel. Fritér bollene i varm solsikkeolje til de blir gylne, sprø og gjennomstekte. Ta dem ut av oljen med en hullsleiv og la overflødig olje renne av på tørkepapir. Dryss over litt ekstra salt.

Server lammenuggets med en god salat og dip du liker,vi bruker hjemmelaget aioli. Server kyllingnuggets med en god salat og dip du liker. Du finner flere oppskrifter nedenfor.  Server også med pommes frites, pommes noisettes eller en annen potetvariant du liker.  Du finner oppskrift på mange spennende varianter her.

Aioli:

1 egg

2 cm hvitløk fra tube

1/2 sitron, kun saften

1/2 dl extra virgin oliven olje

1,5 dl rapsolje

1 klype salt

Legg alle aioliingrediensene i et litermål. Kjør med stavmikser, start helt i bunnen og jobb deg oppover, etter hvert som blandingen blir til aioli.

Her kan du se hvor enkelt det kan gjøres 😊

Om du har lyst en annen saus, eller kanskje du vil ha litt å velge i?

Chick-Fil-A saus:

1 dl majones

2 ss BBQ saus

1,5 ss honning

2 ts dijonsennep

1 ts hvitvinseddik

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.

 

Honey Mustard Dippingsaus:

1 dl majones

2 ss engelsk sennep

1 ss dijonsennep

1 ss honning

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.

Blåskimmeldressing:

1 dl kopp rømme

1 dl majones

1/2 dl melk

1 dl smuldret blåmuggost

1/2 dl hvitvinseddik

2 ss hakket gressløk

1 ts hvitløkspulver

Salt og pepper

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.

Sweet chilisaus:

1/2 dl riseddik

1/2 dl sukker

1 ss sambal oelek

1/2 dl vann

1/2 ss maisstivelse + 1 ss vann

Bland riseddik, sukker, vann og sambal oelek i en liten kjele. Varm opp og rør på middels varme til sukkeret er helt oppløst. Bland maisenna med vann til den er oppløst, hell den over i kjelen under omrøring og fortsett å røre mens du koker opp. Avkjøl og server.

KFC-saus:

1 pose majones

3 ss brunt sukker

2 ss dijon sennep

1/2 ts liquid smoke

2 ts hvitvinseddik

1 ts paprikapulver

Salt og pepper

Rør alt sammen og smak til med salt og pepper. KFC-saus serveres kald eller romtemperert.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling i kokossaus

Kylling i kokossaus er en rett som smaker godt og er rask å tilberede. Sausen som er syrlig, søt, hot og fyldig. Om du ikke ønsker retten så sterk, kan du halvere mengden sambal oelek. Oppskriften er passe til 4 pers.

1 boks kokoskrem

1 løk, finhakket

3 ss limejuice

2 fedd hvitløk, finhakket

2 ss hver sambal oelek og brunt sukker

1 ss vegetabilsk olje og revet fersk ingefær

1 ts havsalt

6 beinfrie og skinnfrie kyllinglår

Forvarm ovnen til 180 grader.

Bland alle ingrediensene, unntatt kyllingen, i en bolle. Tilsett kyllingen og bland godt, så kyllingen blir dekket på alle kanter. Hell blandingen over i en stor ildfast form. Stek midt i ovnen i ca. 45 minutter på 180 grader, eller til kyllingen er gjennomstekt og sausen har tyknet og blitt gyllen.

Legg på korianderblader og limebåter.

Kylling i kokossaus
Kylling i kokossaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Asiatisk gryte med nudler

Asiatisk gryte med nudler er en velsmakende og rask hverdagsrett, som kan gjøres sterkere eller mildere, ved å justere mengden sriracha. Oppskriften er passe til 3 – 4 pers.

Solsikkeolje til steking

2 løk i skiver

500 g kjøttdeig av svin, kylling eller storfe

4 fedd hvitløk

2 ts revet ingefær

1 ts sesamolje

2,5 dl kyllingkraft

2 ss hoisin

1 ts sriracha

1 ss fish sauce

2 ss soyasaus

1 paprika i strimler

1 neve kinakål, finstrimlet

3 vårløk i skrå strimler

1 neve peanøtter

1 neve koriander

Udonnudler til 4 pers, kokt etter anvisning på pakken minus 1 min.

Fres løken i oljen til den er blank. Ta den ut og brun kjøttet i samme olje. Legg tilbake løken og tilsett hvitløk, ingefær, kyllingkraft, hoisin, sesamolje, sriracha, soyasaus og fish sauce og la det koke i noen minutter. Tilsett paprika, vårløk, kinakål, peanøtter, koriander og udonnudler, rør alt sammen og la det få kose seg under lokk i ett minutt, før du serverer.

Asiatisk gryte med nudler
Asiatisk gryte med nudler

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kantareller med løk og bacon

Kantareller med løk og bacon er perfekt tilbehør til vilt og andre stekte kjøttretter, som f.eks. biff eller svinefilet. Du kan også legge det på brødskive og bruke som en liten kveldsrett.

1 løk

200 g kantareller

100 g baconterninger

Stek kantarellene i smør, ta den ut og stek baconet i samme smør, tilsett løken og kantarellen og stek til løken er blank og litt gyllen. Om du vil, kan du tilsette litt finhakkede urter før servering, f.eks. bladpersille, timian eller andre urter som passer til måltidet.

Kantareller med løk og bacon

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny for uke 48

Ukemeny for uke 48 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Karrisuppe med svinekjøtt
Karrisuppe med svinekjøtt
Karrisuppe med svinekjøtt
Tirsdag: Laks teriyaki – kjapp og deilig mat fra Japan
Laks teriyaki – kjapp og deilig mat fra Japan
Laks teriyaki – kjapp og deilig mat fra Japan
Onsdag: Kokoskylling
Kokoskylling
Kokoskylling
Torsdag: Terteskjell
Terteskjell
Terteskjell
Fredag: Marinert kyllingbryst i burgerbrød
Marinert kyllingbryst i burgerbrød
Marinert kyllingbryst i burgerbrød
Lørdag: Angus tri tip med cumberlandsaus og pommes noisette
Angus tri tip med cumberlandsaus og pommes noisette
Angus tri tip med cumberlandsaus og pommes noisette
Dessert: Gresk yoghurtdessert
Gresk yoghurtdessert
Gresk yoghurtdessert
Søndag: Hjemmelaget pølse med rødkål
Hjemmelaget pølse med rødkål
Hjemmelaget pølse med rødkål
Dessert: Appelsindessert
Appelsindessert
Appelsindessert

Ukemeny for uke 48 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

AperitivoMat

Dronning Maudfromasj

Dronning Maudfromasj er en skikkelig festdessert og passer godt på nyttårsaften. Den er enkel å lage og smaker godt. Dersom du vil hvelve fromasjen over på fat før servering, går det fint, men den ser også imponerende ut, dersom du bruker glassbolle/prosjonsformer, slik at sjokoladelagene blir synlige.

5 eggeplommer

5 dl fløte

3/4 dl portvin

5 ss sukker

5 plater gelatin

100 g kokesjokolade

Dronning Maudfromasj
Dronning Maudfromasj

 

Pisk eggedosis av eggeplommer. Pisk krem av fløte og sukker. Bland sammen krem, eggedosis og portvin.

Legg gelatinen i kaldt vann. Klem ut vannet og rør dem ut i bittelitt kokende vann. Bland gelatinen inn i fromasjen.

Riv kokesjokoladen. Legg halvstiv fromasj og reven sjokolade lagvis i bolle eller porsjonsformer, avslutt med reven sjokolade.

Settes kjølig i noen timer, så den stivner.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ladydrink

Ladydrink er en deilig eksotisk drink, som er lett å like.

9 cl Bacardi
6 cl aprikosbrandy
2 splasher grenadine
12 cl appelsinjuice
12 cl ananasjuice
1 cocktailbær til pynt

Rist sammen Bacardi, aprikosbrandy, og juice i en shaker og hell det over i et glass med is. Tilsett grenadinen og pynt med cocktailbær.

Ladydrink
Ladydrink

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

%d bloggere liker dette: