Mangolassi

Mangolassi drikkes i India og Pakistan og kan varieres med forskjellige typer krydder, som for eksempel ingefær, kanel, muskat, chili, spisskummen, koriander eller salt. Jeg har laget den med helt naturlige smaker, men det er en enkel sak å variere den, om du ønsker. Siden den inneholder kefir eller kulturmelk, smaker den ekstra godt etter et hot måltid. Om du vil bruke frosne mangoterninger, passer det med 300 g i denne oppskriften.

2 modne mango i terninger

4 ts sukker (kan sløyfes)

2 dl appelsinjuice

2 dl kefir eller kulturmelk

Isbiter

Bland alt utenom isbitene i en beholder med høye kanter og kjør med stavmikser til en jevn drikk. Server i glass med isbiter.

 

Mangolassi
Mangolassi

 

Du finner flere spennende oppskrifter på drikke, både med og uten alkohol HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukesmeny for uke 40

Ukesmeny for uke 40 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å trykke her. Jeg håper menyen faller i smak.

Ukesmeny for uke 40 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fårikål som mormor lagde den

Fårikål som mormor lagde den er en stor favoritt i vår familie, og ikke uten grunn. I de fleste fårikåloppskriftene skal du legge kjøtt og kål lagvis i kjele og koke i 2 timer. Jeg synes ikke kjøttet blir ferdig samtidig som kålen da, så jeg gjør som mormoren min gjorde, koker kjøttet alene i 2 timer først. Fårikålen smaker godt den dagen du lager den, men enda bedre neste dag, når den varmes opp igjen. Denne oppskriften er passe til 8 personer, eller 4 personer i to dager.

3 kg lammekjøtt, jeg bruker halvparten fårikålkjøtt, som gjerne er bog eller annet kjøtt med mye bein og halvparten lammelår i skiver

6 dl vann

1 pose hel pepper

3 ss havsalt

3 kg hodekål i båter

Legg kjøttet med fettsiden ned i en stor gryte. Tilsett vann, kok opp og skum av. Tilsetter pepper og salt og la det koke i minimum 2 timer. Tilsett kålen og la det koke til kjøttet lett faller av benet og kålen er godt kokt. Smak til om det trengs mer salt.

Fårikål som mormor lagde den
Fårikål som mormor lagde den

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fjellbekk

Fjellbekk er en norsk drink, som allerede ble laget på 60-tallet. Sitronbrusen kan erstattes med 7up eller sprite og om du ikke liker sitrussmaken fra curaçao, kan den droppes.

2 cl vodka

2 cl akevitt (helst Løitens Linie)

1 dæsj limejuice (cordial eller rose’s lime)

1 dæsj grønn curaçao

Sitronbrus

Fyll et longdrinkglass med is. Hell i vodka, akevitt, limejuice og curaçao. Fyll opp med sitronbrus. Fargen på drinken avhenger av hvilken akevitt du bruker. Pynt fjellbekk med en sitron- eller limebåt, eller en kvast med blåbær eller rips.

Fjellbekk
Fjellbekk

Du finner flere spennende drinker, både med og uten alkohol HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Frokostomelett

Frokostomelett i en eller annen variant hører ofte med til helgekosen hos oss. Jeg liker å kose meg med en lang og hyggelig frokost når jeg har fri. I dag har vi lagd en enkelt omelett og den smaker ekstra godt, sammen med hjemmelaget brød.

Jeg starter med å steke en pakke bacon. Jeg bruker tørrsaltet bacon. Det er litt dyrere, men du slipper å se at baconet krymper til nesten ingen ting. Når baconet er stekt, kutter jeg det i små biter. 4 egg, 4 ss fløte et lite dryss salt og pepper piskes lett sammen. Hell blandingen over i en stekepanne med smeltet smør. La blandingen stivne litt, mens du rører forsiktig med en stekespade. Når omeletten er halvstiv, tilsettes finstrimlet purre, baconet og noen skiver ost.

Frokostomelett
Frokostomelett før den brettes sammen

Når omeletten er klar til servering, strør du over et lite dryss finhakket kruspersille, bretter den ene halvdelen over den andre og snur den over på et fat. Pynt med tomater, agurk og litt persille, om du vil.

Frokostomelett
Frokostomelett

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lettvint og god kyllingrett med thaismak

Lettvint og god kyllingrett med thaismak ble til en kveld vi var fysne på noe godt og ville ha et raskt måltid.

4 kyllingfileter i strimler

100 g sataysaus (peanøttsaus)

1 dl Sweet Chilisaus

1 neve cashewnøtter

1/2 finhakket paprika

1 finhakket vårløk

1 mango i små terninger

2 finhakkede, røde chili

1 lime, kun saften

1 neve finhakket koriander

Fres kyllingen i litt olje. Tilsett sataysaus og Sweet Chili saus og la det småkoke. Når kyllingen er gjennomstekt, blandes den sammen med cashewnøtter, paprika, chili, vårløk, mango, limesaft og koriander.

Om du vil servere lettvint og god kyllingrett med thaismak som en middagrett, kan du servere den med litt ris og en god salat, men det smaker helt nydelig alene også.

Lettvint og god kyllingrett med thaismak

Du finner spennende oppskrifter på mat og drikke fra hele verden HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit pizza med bacon og ananas

Hvit pizza med bacon og ananas er ikke så vanlig, men veldig godt. Jeg blir stadig mer glad i hvit pizza og har prøvd meg frem med mange varianter. Hvis pizzasaus er enkelt å lage, kun crème fraîche, hvitløk, salt og pepper.

Start med bunnen. Du finner oppskrift på en deilig pizzabunn her

Topping:

1 boks crème fraîche

1 revet hvitløk, eller hvitløk fra tube

Salt og pepper

1 rødløk i strimler

1 pk aromasopp i skiver

Litt oregano

1 boks ananasbiter

1 pk bacon, strimlet og sprøstekt i eget fett

Bland crème fraîche og hvitløk og smak til med salt og pepper. Fordel blandingen over pizzabunnen. Legg på ost og fordel resten av ingrediensene utover. Stekes litt under midt i ovnen på full guffe til toppen er gyllen.

Hvit pizza med bacon, sopp og ananas
Hvit pizza med bacon og ananas

Du finner oppskrift på mer enn 30 pizzavarianter HER.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Wienersnitsel

Wienersnitsel blir brukt mye, både i Sveits, Østerrike og Tyskland. Da jeg var liten, var det vanlig å servere det på kafeer og veikroer og syntes det var skikkelig snadder. Det synes jeg fortsatt, men jeg har nok blitt mer avansert når det gjelder tilbehøret. De store kapersene har jeg kjøpt i asiatisk butikk, men du får kapers i litt mindre størrelse i vanlige matbutikker. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Snitslene:

800 g flatbiff av kalv, eller mørbrad

1 ts salt

1⁄2 ts pepper

2 dl hvetemel

4 egg

5 dl panko eller strøkavring

3 ss smør

3 ss rapsolje

200 g erter (helst ferske eller frosne)

1 ss smør

8 ansjosfileter (frivillig)

2 ss kapers

1 sitron i båter

Skjær kjøttet i 4 skiver og bank dem ut til de er 5 mm tykke. Krydre med salt og pepper på begge sider. Finn fram tre dype tallerkener eller boller. Hell melet i den første, visp sammen eggene i den andre og griljermelet i den tredje. Plasser bollene etter hverandre på benken. Dypp en og en kjøttskive først i mel, deretter i egg og til slutt i griljermel, og legg dem med litt avstand på et bakepapir.

Varm en stor stekepanne og ha i ca. 1/4 av smøret og all oljen. Når det slutter å bruse, kan du legge i to snitsler og steke dem ca. 3 min. på hver side, til de er gylne og sprø. Legg dem over i en ildfast form og hold dem varme. Gjenta prosessen med de siste snitslene.

Ertene:

Kok opp ertene med litt smør og rør til de er gjennomvarme.

Servering:

Server wienersnitslene med ansjos (om du vil), kapers, sitronbåter, grønne erter og valgfrie poteter. Jeg foretrekker ovnsbakte perlepoteter, som du finner oppskrift på her, eller potetpuré som du finner oppskrift her. Jeg synes også det smaker nydelig med remulade eller hjemmelaget tartarsaus til. Det finner du oppskrift på her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Patatas bravas

Patatas bravas er en deilig spansk potetrett, som egner seg både som en del av et tapasmåltid og som tilbehør til kjøttretter, som f.eks. grillmat. Den kan lages på den komliserte måten, med alt fra bunnen, eller på den lettvinte måten jeg har gjort her, som jeg synes smaker nesten like deilig.

500 g poteter

Olje

Paprikapulver (helst den røkte typen)

2 fedd malt hvitløk (fås på tube)

Salt

Pepper

2 pk chilimajones

Finhakket persille

Del potetene i terninger på ca 2 x 2 cm. Hell litt olje i en ildfast form og legg i potetene. Krydre med salt, pepper, paprika og most hvitløk. Risle over litt mer olje, bland godt sammen og sett i ovn på 200 grader til potetene har fått fin farge og er møre.

Bland inn chilimajones og persille. Serveres med en gang.

Patatas bravas
Patatas bravas

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bakt potet med gravlaks og kald rømmesaus

Bakt potet med gravlaks og rømmesaus er en favorittlunsj for meg om dagen. Disse bakepotetene går ekstra fort, for jeg deler dem over på langs og legger dem med snittsiden ned på litt olje i ovnen.

Kald rømmesaus:

3 dl rømme

2 ss finhakket gressløk

2 ss finhakket dill

1 glass rød kaviar

2 ss sitronsaft

Salt

Pepper

Bland alt sammen og smak til med salt og pepper

Gravlaks:

Du kan kjøpe gravlaksen ferdig, eller gjøre som meg, lage den selv. Det er faktisk ganske morsomt, lite jobb, ett døgn i kjøleskapet og masse god smak.

6 ss havsalt

6 ss sukker

2 ss brandy

6 ss finhakket dill

500 g laksefilet i 2 jevnstore stykker

Bland havsalt, sukker, finhakket dill og brandy. Klapp blandingen på begge sider av laksefiletene og legg dem med kjøttsiden mot hverandre (om de har skinn, skal det vende ut). Pakk laksen inn i plastfolie, legg dem i egnet kar, f.eks. en brødform og legg noe tungt over, så den blir liggende i press. Jeg bruker en brødform til, som jeg legger oppa og plasserer noe tungt i den øverste formen. Sett laksen kaldt i 24 timer, og snu den etter 12 timer og legges i press igjen.

Skyll laksen og del den i fine skiver på skrå.

Bakepoteter:

1/2 – 1 bakepotet per pers

Litt nøytral olje

Skyll og vask bakepotetene og skjær dem over på langs. Legg dem med skjæreflaten ned, på et bakepapir rislet med olje, salt og pepper. Stek på 200 grader i ca. 1 time. De er ferdig bakt, når innmaten er myk.

Servering:

Legg en potet med snittflaten opp, legg på laks og hell over sausen. Pynt med friske urter.

 

Bakt potet med gravlaks og kald rømmesaus
Bakt potet med gravlaks og kald rømmesaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

%d bloggere liker dette: