El Dìa de la Hispanidad – Spanias nasjonaldag

12. oktober feirer spanjolene den den ene av sine to nasjonaldager, Dìa de la Hispanidad. Denne dagen er offisiell fridag i Spania og i Madrid feires den med en militærparade, som blir tv-overført. Feiringen til ære for Christofer Columbus, som fant Amerika i 1492. Han forsøkte å ta snarveien til India ved å seile motsatt vei rundt jordkloden. Dagen har kun vært feiret som nasjonaldag siden 1987 og de feirer den andre nasjonaldagen, som er grunnlovsdagen 6. desember.

To gjengangere i spansk mat er olivenolje og hvitløk og paella er nasjonalretten. Den finnes i mange varianter. De siste årene har tapas, som er spanske småretter, blitt populært i Norge og det fine med tapas, er at du kan gjøre det så enkelt eller komplisert du ønsker.

Du finner spennende matretter fra Spania her, om du vil feire Spanias nasjonaldag, eller bare har lyst på noe godt fra Spania.

 

Epledagen

Den siste tirsdagen i september hvert år feirer vi epledagen, og hva passer vel bedre enn å lage mat med epler i dag?

Epler kan brukes både til sylting, safting, baking og i middagsmaten og du kan finne oppskrifter med epler her.

 

Epledagen

Den siste tirsdagen i september hvert år feirer vi epledagen, og hva passer vel bedre enn å lage mat med epler i dag?

Epler kan brukes både til sylting, safting, baking og i middagsmaten og du kan finne oppskrifter med epler her.

 

Epledagen

Den siste tirsdagen i september hvert år feirer vi epledagen, og hva passer vel bedre enn å lage mat med epler i dag?

Epler kan brukes både til sylting, safting, baking og i middagsmaten og du kan finne oppskrifter med epler her.

 

Nordafrikansk lammelår

Nordafrikansk lammelår er en velsmakende og saftig variasjon på lammelåret og nå som lammesesongen er i gang, kan det være morsomt å servere det på litt nye og spennende måter.

1/3 fl hvitvin

1/2 flaske kyllingfond

1/2 sellerirot

2 persillerøtter

2 store gulrøtter

3 løk i båter

2 skrelte appelsiner i terninger

1 lime i skiver (vasket, med skallet på)

3 kanelbarkbiter

100 g rosiner

4 tomater i terninger

Hell hvitvin og kyllingfond i bunnen på en stor, ildfast form som rommer et helt lammelår (ev. langpanna). Tilsett sellerirot, persillerøtter og gulrøtter i terninger. Fordel løk, appelsiner, lime, kanelbark, rosiner og tomater over rotgrønnsakene.

 

1 lammelår

1 dl olivenolje

5 knuste fedd hvitløk

2 cm revet ingefær

1 ts spisskummen

2 ts knust koriander

2 ts ras el hanout (fås i asiatiske butikker)

1 pose safran

2 ts paprikapulver

2 finhakkede chilier

1 bunt frisk, finhakket koriander

1 ts pepper

2 ts salt

Gni lammelåret inn med en blanding av olivenolje, hvitløk, ingefær, koriander, ras el hanout, paprikapulver, spisskummen, safran, chili, koriander,pepper og salt.

Lammelåret legges på toppen av grønnsakene og settes langt ned i ovnen på 125 grader til steketermometeret viser 58 grader. Vårt lammelår var ganske stort og da tok det ca. 4 timer.

Øs litt av kraften over lammelåret noen ganger i løpet av steketiden, så det holder seg saftig og glinsende.

Server nordafrikansk lammelår med couscous tilsatt finhakket mynte og pynt gjerne med koriander eller bladpersille.

Du finner masse lammeoppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mandelkake med sjokolade- og espressokrem

Mandelkake med sjokolade- og espressokrem er rask å lage og smaker veldig godt, både til kaffen og til dessert, med en god dessertvin til. 4 egg 200 g sukker 200 g mandelmel 1 ts bakepulver 200 g smør 150 g melis 150 g Nugatti 1 ss kakaopulver 1 ts salt 4 ss avkjølt espressokaffe. Pisk egg og sukker til lys og tykk eggedosis. Vend inn mandelmel og bakepulver i eggedosisen. Hell deigen i en rund kakeform (22 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek mandelkaken på rist nederst i ovnen ved 180 grader i 30 min. Avkjøl kaken helt i formen før du løsner den, tar den ut av formen og fjerner bakepapiret. Miks sammen smør og melis på høy hastighet til du har en hvit og luftig krem. Tilsett Nugatti, kakaopulver, salt og espressokaffe. Bland alt godt sammen og smør det på mandelkaken, eller bruk kremsprøyte. Du finner mange flere spennende kakeoppskrifter her.
Mandelkake med sjokolade- og espressokrem
Mandelkake med sjokolade- og espressokrem
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjort ytrefilet i sous vide med potetpuré og spennende blanding med epler, jordskokk, kantarell og tranebær

Hjort ytrefilet i sous vide med potetpuré og dette spennende tilbehøret er en av mine favoritt hjorteretter.

Beregn 200 – 250 g hjort ytrefilet per person. Legg hjort ytrefilet i sous vide på 52 grader i minimum 2,5 time med olivenolje, salt og pepper i posen, før den brunes kjapt på alle siden, enten i grillen eller stekepanna. La hjorten hvile før du skjærer i den.

Rødvinssaus:

3 fedd hvitløk

4 store eller 8 små sjalottløk

1 dl rødvin

2 dl viltkraft

3 dl fløte

Salt og pepper

Bladpersille

Finhakk sjalottløk, og brun den i smør i en gryte. Tilsett finhakket hvitløk og la den surre med i panna i 1 minutt. Tilsett rødvin, viltkraft og fløte. Kok inn til det tykner. Smak til med salt og pepper.

Du finner oppskriften på eple-, sopp- bærblandingen HER.

Oppskriften på potetpuré finner du HER.

Server hjorten med potetpuré, rødvinssaus og det deilige tilbehøret og pynt med litt urter, f.eks, timian.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med dillstuede poteter og agurksalat

Laks med dillstuede poteter og agurksalat er en tradisjonsrik rett og smaker nydelig. Du kan selvfølgelig lage denne retten med andre fiskeslag også, f.eks. røye og ørret.

Agurksalat:

2 dl vann

1/2 dl eddik

1 ss sukker

1/2 ts pepper

1 agurk

Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time. Om du vil ha et sukkerfritt alternativ, kan du lage denne.

Dillstuede poteter:

8 poteter

2 ss smør

4 dl fløte

1 ts sennep

Lys maisennajevner

Salt

Pepper

Frisk dill

Skrell potetene, kok dem og skjær dem i biter. Kok opp fløte og sennep, jevne med lys maisennajevner, kok opp og smak til med salt og pepper. Tilsett potetene og masse finhakket dill.

Laksen:

Laksen krydres med salt og pepper og stekes i smør til den får fin farge på utsiden og fortsatt litt rosa i midten. Om du bruker steketermometer, er den perfekt når kjernetemperaturen er 60 grader.

Laks med dillstuede poteter og agurksalat ser ekstra innbydende ut, om du pynter med litt urter når det skal serveres, gjerne dill eller kjørvel.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling adobo

Kylling adobo er nasjonalretten på Filippinene. Den smaker nydelig og det er ikke mye jobb å lage den. Denne oppskriften er til beregnet til 4 personer.

4 løk i strimler

4 store kyllingfileter eller 6 små

1 ss nøytral olje (raps el. mais)

1 ss smør

2 dl hvitvinseddik

2 dl soyasaus

6 laurbærblader

1 ss brunt sukker

Masse nykvernet pepper

8 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket chili

Noen korianderblader

Brun løken i smør og olje, til den blir karamellisert. Brun kyllingen i den samme blandingen og tilsett resten av ingrediensene. Kok opp, legg på et lokk og la kylling adobo småkoke i 40 minutter.

Dryss over litt koriander ved servering. Kylling adobo serveres med en god salat og nudler eller ris.

 

Kylling adobo
Kylling adobo

Du finner oppskrift på en deilig salat, inspirert av Filippinene her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Flettestenger

Flettestenger er en av yndlingsgjærbakstene mine. Denne oppskriften gir to flotte, luftige flettestenger. Som alltid, er det smart å la gjærdeig heve lenge, så ikke la deg begrense av tiden jeg har foreslått.

5 dl helmelk

100 g smeltet smør

50 g gjær

1 1/2 dl sukker

2 ts kardemomme

800 g hvetemel

1 ts bakepulver

Smør, sukker, mandelskiver, rosiner og kanel til å legge på, under utbakingen (se bilder)

Elt sammen melk, smør, gjær, sukker, kardemomme, hvetemel og bakepulver. La det stå og heve i 2 timer, før du deler deigen i to og kjevler hver del ut i et rektangel på 20 x 60 cm. Smør på mykt smør. Drøss over sukker, mandelskiver, rosiner og kanel. Rull sammen hver deig til en pølse, klipp på skrått ned i pølsene og brett ørene du får til annenhver side.

La flettestengene etterheve i 2 timer til, før du steker dem i ovnen 200 grader til de er gylne og fine (15-20 minutter).

Jeg pensler dem med en blanding av sammenpisket egg og melk rett etter jeg har tatt dem ut av ovnen.

Flettestengene smaker aller best når de fortsatt er lunkne. De egner seg godt til frysing også.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.