Tyrkia feirer sin nasjonaldag 29. oktober til minne om at Atatürk erklærte Tyrkia som selvstendig republikk denne dagen. Det meste av feiringen foregår utendørs og de feirer dagen med parader og fyrverkeri.
Det tyrkiske kjøkkenet er fargerikt og spennende, og mattradisjonene er en viktig del av kulturen. Tyrkisk mat er veldig variert, så enten du spiser kjøtt, fisk, eller er vegetarianer.
I klassiske tyrkiske matretter får de gode og friske råvarene komme til sin fulle rett. En av de mest kjente rettene fra Tyrkia, er kebab, men det finnes mye annet spennende. Du finner spennende oppskrifter fra Tyrkia her.
12. oktober feirer spanjolene den den ene av sine to nasjonaldager, Dìa de la Hispanidad. Denne dagen er offisiell fridag i Spania og i Madrid feires den med en militærparade, som blir tv-overført. Feiringen til ære for Christofer Columbus, som fant Amerika i 1492. Han forsøkte å ta snarveien til India ved å seile motsatt vei rundt jordkloden. Dagen har kun vært feiret som nasjonaldag siden 1987 og de feirer den andre nasjonaldagen, som er grunnlovsdagen 6. desember.
To gjengangere i spansk mat er olivenolje og hvitløk og paella er nasjonalretten. Den finnes i mange varianter. De siste årene har tapas, som er spanske småretter, blitt populært i Norge og det fine med tapas, er at du kan gjøre det så enkelt eller komplisert du ønsker.
Du finner spennende matretter fra Spania her, om du vil feire Spanias nasjonaldag, eller bare har lyst på noe godt fra Spania.
12. oktober feirer spanjolene den den ene av sine to nasjonaldager, Dìa de la Hispanidad. Denne dagen er offisiell fridag i Spania og i Madrid feires den med en militærparade, som blir tv-overført. Feiringen til ære for Christofer Columbus, som fant Amerika i 1492. Han forsøkte å ta snarveien til India ved å seile motsatt vei rundt jordkloden. Dagen har kun vært feiret som nasjonaldag siden 1987 og de feirer den andre nasjonaldagen, som er grunnlovsdagen 6. desember.
To gjengangere i spansk mat er olivenolje og hvitløk og paella er nasjonalretten. Den finnes i mange varianter. De siste årene har tapas, som er spanske småretter, blitt populært i Norge og det fine med tapas, er at du kan gjøre det så enkelt eller komplisert du ønsker.
Du finner spennende matretter fra Spania her, om du vil feire Spanias nasjonaldag, eller bare har lyst på noe godt fra Spania.
12. oktober feirer spanjolene den den ene av sine to nasjonaldager, Dìa de la Hispanidad. Denne dagen er offisiell fridag i Spania og i Madrid feires den med en militærparade, som blir tv-overført. Feiringen til ære for Christofer Columbus, som fant Amerika i 1492. Han forsøkte å ta snarveien til India ved å seile motsatt vei rundt jordkloden. Dagen har kun vært feiret som nasjonaldag siden 1987 og de feirer den andre nasjonaldagen, som er grunnlovsdagen 6. desember.
To gjengangere i spansk mat er olivenolje og hvitløk og paella er nasjonalretten. Den finnes i mange varianter. De siste årene har tapas, som er spanske småretter, blitt populært i Norge og det fine med tapas, er at du kan gjøre det så enkelt eller komplisert du ønsker.
Du finner spennende matretter fra Spania her, om du vil feire Spanias nasjonaldag, eller bare har lyst på noe godt fra Spania.
Nordafrikansk lammelår er en velsmakende og saftig variasjon på lammelåret og nå som lammesesongen er i gang, kan det være morsomt å servere det på litt nye og spennende måter.
1/3 fl hvitvin
1/2 flaske kyllingfond
1/2 sellerirot
2 persillerøtter
2 store gulrøtter
3 løk i båter
2 skrelte appelsiner i terninger
1 lime i skiver (vasket, med skallet på)
3 kanelbarkbiter
100 g rosiner
4 tomater i terninger
Hell hvitvin og kyllingfond i bunnen på en stor, ildfast form som rommer et helt lammelår (ev. langpanna). Tilsett sellerirot, persillerøtter og gulrøtter i terninger. Fordel løk, appelsiner, lime, kanelbark, rosiner og tomater over rotgrønnsakene.
1 lammelår
1 dl olivenolje
5 knuste fedd hvitløk
2 cm revet ingefær
1 ts spisskummen
2 ts knust koriander
2 ts ras el hanout (fås i asiatiske butikker)
1 pose safran
2 ts paprikapulver
2 finhakkede chilier
1 bunt frisk, finhakket koriander
1 ts pepper
2 ts salt
Gni lammelåret inn med en blanding av olivenolje, hvitløk, ingefær, koriander, ras el hanout, paprikapulver, spisskummen, safran, chili, koriander,pepper og salt.
Lammelåret legges på toppen av grønnsakene og settes langt ned i ovnen på 125 grader til steketermometeret viser 58 grader. Vårt lammelår var ganske stort og da tok det ca. 4 timer.
Øs litt av kraften over lammelåret noen ganger i løpet av steketiden, så det holder seg saftig og glinsende.
Server nordafrikansk lammelår med couscous tilsatt finhakket mynte og pynt gjerne med koriander eller bladpersille.
Du finner masse lammeoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mandelkake med sjokolade- og espressokrem er rask å lage og smaker veldig godt, både til kaffen og til dessert, med en god dessertvin til. 4 egg 200 g sukker 200 g mandelmel 1 ts bakepulver 200 g smør 150 g melis 150 g Nugatti 1 ss kakaopulver 1 ts salt 4 ss avkjølt espressokaffe. Pisk egg og sukker til lys og tykk eggedosis. Vend inn mandelmel og bakepulver i eggedosisen. Hell deigen i en rund kakeform (22 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek mandelkaken på rist nederst i ovnen ved 180 grader i 30 min. Avkjøl kaken helt i formen før du løsner den, tar den ut av formen og fjerner bakepapiret. Miks sammen smør og melis på høy hastighet til du har en hvit og luftig krem. Tilsett Nugatti, kakaopulver, salt og espressokaffe. Bland alt godt sammen og smør det på mandelkaken, eller bruk kremsprøyte. Du finner mange flere spennende kakeoppskrifter her.Mandelkake med sjokolade- og espressokremOm du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.
Hjort ytrefilet i sous vide med potetpuré og dette spennende tilbehøret er en av mine favoritt hjorteretter.
Beregn 200 – 250 g hjort ytrefilet per person. Legg hjort ytrefilet i sous vide på 52 grader i minimum 2,5 time med olivenolje, salt og pepper i posen, før den brunes kjapt på alle siden, enten i grillen eller stekepanna. La hjorten hvile før du skjærer i den.
Rødvinssaus:
3 fedd hvitløk
4 store eller 8 små sjalottløk
1 dl rødvin
2 dl viltkraft
3 dl fløte
Salt og pepper
Bladpersille
Finhakk sjalottløk, og brun den i smør i en gryte. Tilsett finhakket hvitløk og la den surre med i panna i 1 minutt. Tilsett rødvin, viltkraft og fløte. Kok inn til det tykner. Smak til med salt og pepper.
Du finner oppskriften på eple-, sopp- bærblandingen HER.