Hverdagsbrød

Hverdagsbrød

Hverdagsbrød smaker godt og er lettvint å bake. Det tar lang tid, men mesteparten av tiden skal brøddeigen kose seg. Oppskriften gir to velsmakende brød, men lag gjerne flere og frys ned til senere. Om du ikke har hevekurver, kan du bruke vanlige brødformer med rene koppehåndkler i.

  • 700 g hvetemel, pluss ekstra til å bake ut
  • 325 g sammalt hvetemel, fint
  • 20 g salt
  • 2 g tørrgjær
  • 780 g vann, romtemperert

Rør alt sammen med en sleiv eller hendene. Deigen skal være klissete. Dekk med plastfolie eller lokk og la stå til heving i 6-12 timer. Det gjør ikke noe om det står lenger heller.

Utbaking:

1-2 ss rismel, for hevekurvene
1-2 ss hvetemel, for hevekurvene
ca. 0,5 dl varmt vann, for å skape damp ved steking av brødene

Hell deigen over på kjøkkenbenken med litt mel. Strø litt mel over og del i to like store emner (jeg bruker vekt, men godt øyemål fungerer også). Brett langsidene inn mot midten, rull så skjøten kommer ned og trill til runde brød. La brødene heve under kjøkkenhåndkle i min. 1 time.

Bland sammen rismel og hvetemel og dryss det i hevekurvene, eller på kjøkkenhåndklærne i formene.
Dryss litt hvetemel på hvert emne, form dem til brød og legg dem i hevekurvene med skjøten opp. Strø over litt hvetemel, dekk med et kjøkkenhåndkle og la dem heve til dobbel størrelse, gjerne 2-3 timer.

Steking:

Sett bakesten eller stekeplate i ovnen, en langpanne i bunnen og sett ovnen på 260 grader, over- og undervarme La den stå i ovnen i 30 minutter før du fortsetter med brødene.

Trekk ut bakestenen av ovnen, hvelv brødene over og skjær skrå snitt i dem.  Kast en skvett varmt vann i langpannen i bunnen av ovnen, Dytt bakestenen inn i ovnen igjen, steng ovnsdøra raskt og skru ned temperaturen til 230 grader.

Stek brødene i ca. 40 minutter. Åpne ovnsdøra etter 20 minutter og slipp ut damp. Stek videre til brødene er ferdigstekte, 10-20 minutter til. De skal ha en hul lyd, når du banker på dem under. Du kan ev. bruke steketermometer. Brødene er klare når de har en kjernetemperatur på 97 grader.

Avkjøl på rist. Det er viktig at du ikke skjærer i dem før de er nesten helt avkjølt.

Hverdagsbrød
Hverdagsbrød

 

Du finner flere spennende og varierte brødoppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.