Denne portvinssausen passer godt til alle typer vilt, i tillegg til biff, kalkun og and.
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 gulrot i små terninger
1 ss smør
2 dl portvin
1/4 flaske viltfond
5 dl fløte
50 g smør
Fres løk, hvitløk og gulrot i 1 ss smør. Tilsett portvin og la det koke litt inn. Tilsett fond og fløte og la det koke det til det tykner. Sil vekk grønnsakene, smak til med salt og pepper og tilsett 50 g smør, så portvinssausen er ekstra blank ved servering.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vi har fått kjøpt en halv hjort de siste årene og delt opp og malt deig selv. Hjorten kan brukes til mye forskjellig og her er oppskriften på hjortelapskaus. Jeg lager gjerne dobbel porsjon og fryser ned for lettvinte middager senere.
1 kraftbein fra hjorten (ev. viltfond, om du ikke har knoke)
1,5 kg hjortekjøtt (forpart)
1 løk, finhakket
12 store poteter i terninger
1 purre i ringer
1 liten sellerirot i små terninger
4 store gulrøtter i skiver
Viltfond, salt og pepper
Persille, finhakket
Hjortekjøttet deles i terninger, brunes og kokes i minimum 2 timer, sammen med løken, kraftbeinet og vann, tilsett purre, sellerirot, gulrøtter og store poteter. Kok en halv time til og smak til med salt, pepper og ev. viltfond. Rør inn persille rett før servering.
Serveres med flatbrød.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vietnamesisk mat er smaksrik, men ikke spesielt sterk. Disse kjøttbollene smaker deilig med nudler, en frisk vietnamesisk salat og rikelig med dressing. Oppskriften er passe til 3-4 personer.
Kjøttboller:
600 g svinekjøttdeig
1 ss sitrongress, enten most fra glass eller fersk finhakket
2 ss fishsauce
1 finhakket rødløk
4 ts sukker
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ts salt
1 ts pepper
4 ss olje til stekingen
Elt alle ingrediensene unntatt olje godt sammen. Form små boller med hendene og stek dem i oljen på middels høy varme. Litt avhengig av størrelsen på kjøttbollene, bør det holde med ca. 2 minutter på hver side.
Nuoc namdressing:
2 sterke røde eller grønne thaichili
6 ts riseddik
4 fedd revet hvitløk
6 ss friskresset limejuice
4 ss sukker
6 ss thai fiskesaus (nam plah) eller vietnamesisk fiskesaus (nuoc nam)
6 ss nøytral olje (solsikke, mais eller peanøtt)
Pepper
Bland alle ingrediensene til dressingen, smak til med pepper og la den stå og hvile i minimum 10 minutter, så smakene får satt seg.
Innbakt svinefilet med sursøt saus er en av mine favorittretter fra Kina. Jeg synes den blir bedre når jeg lager den selv, enn den jeg har smakt på norske kinarestauranter.
800 g svinefilet
Sursøt saus:
2 appelsiner, både finrevet skall og saften
2 ss brunt sukker
6 ss soyasaus
2 ss riseddik
2 ss honning
4 ss tørr sherry
2 ss tomatpuré
2 ss maizenajevner (ca.)
Bland appelsiner, både finrevet skall og saften med, sukker, riseddik, honning, sherry, soyasaus og tomatpuré. Kok blandingen inn til det halve, før du tilsetter maizenajevner, slik at den får fin sausekonsistens.
Frityrrøre:
250 g hvetemel
250 g skummet melk
2 egg
2 ss olje
1/2 ts salt
Rør sammen hvetemel, melk, egg, olje og salt og la røren svelle i minimum 10 minutter. Del svinefileten i terninger og dypp kjøttet i røren. Varm frityrolje til 180 grader, stek litt og litt av kjøttet, til det er gyllent og la det renne av seg på kjøkkenpapir.
Grønnsakene:
2 løk i litt store terninger
1 pk sopp i skiver (jeg har brukt shitake)
3 paprika i forskjellige farger
1 boks vannkastanjer
1 boks bambusskudd
Wok løk, sopp, paprika, vannkastanjer og bambusskudd og krydre det med kinesisk 5-krydder.
Bland svinefileten med grønnsakene og hell over sausen. Server innbakt svinefilet med ris.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
I dag feires verdens kokosnøttdag. Dagen feires hovedsakelig i Asia og Stillehavet, men siden jeg er veldig glad i kokos, synes jeg det er all grunn til å feire med et kokosmåltid.
Karibisk kyllingrett med kokos
Oppskrifter på både forretter, hovedretter, desserter og kaker med kokos, kokosmelk og kokoskrem, finner du her.
Kokospudding med bringebærcoulis
Du finner mange, både klin kokos og mer normale matdager i matkalenderen vår. Kanskje du finner noe spennende på din bursdag? Du finner kalenderen her og den blir stadig oppdatert med nye matdager.
Tagine med kylling og kokos
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Det er både morsomt og enkelt å lage likør selv. Jeg har laget mange slag og alltid med stort hell. Denne gangen var pærene i butikken så søte og fristende, så da sa det seg selv, at det måtte bli pærelikør. 5 pærer med skall 2 kanelstenger 1-2 stjerneanis 1 vaniljestang 100 g sukker Vodka 40 % Ta ut kjernehuset av pærene og skjær dem i båter. Fyll alle ingrediensen i et norgesglass og fyll opp med vodka til glasset er helt fullt. Sett på lokk og rist det godt. Sett glasset på kjøkkenbenken i fire uker. Snu på glasset daglig. Sil av likøren etter fire uker og hell over på flaske. Sett flasken kaldt i seks måneder. Pærene kan brukes som tilbehør til iskrem etter at likøren er klar. Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.
Da jeg skulle lage konfirmasjonskake til en konfirmant som ville ha burgunder tema, slo jeg raskt fra meg idéen om å lage burgunder krem og endte i stedet på å pynte med burgunder detaljer. Jeg er veldig glad i nøtteterte, så det ble det og jeg lagde to stykker, så det skulle bli litt høyde på kaken. I tillegg til makroner og ferdigkjøpt pynt, har jeg laget sjokoladepynt av hvit sjokolade, som jeg har drysset på litt kakepynt og burgunder pulver. Det er veldig enkelt og du kan se hvordan det gjøres her.
Kakebunnene (ganget alt nedenfor med 2):
2 egg
1 dl sukker
100 g hasselnøttkjerner, malt
2 ss hvetemel
3/4 ts bakepulver
Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland forsiktig inn resten av ingrediensene og hell over i en liten, smurt springform. Stek nøtteterten på 175 grader i 25-30 min.
Sjekk med en tynn pinne, om den er ferdigstekt og stek ev. noen min. til, dersom det henger deig på pinnen. Avkjøl nøtteterten på rist.
Dynk med 1 ss cognac, blandet ut med litt vann per bunn. Om du ikke vil bruke konjakk, synes jeg at Bristol Cream eller en annen lignende sherry er et greit alternativ.
Lag kremen av 1,5 store bokser med fløte pisket til krem uten å tilsette sukker. Smak til med sjokoladesaus fra flaske (blanding av brun og hvit sjokolade) og cream fix, for at den skulle holde seg stiv. Dynk den nederste bunnen og legg et tynt lag med krem på den. Legg deretter på den øverste bunnen og dynk den. Bruk kremsprøyte for å lage rosetter og pynt med den hjemmelagde sjokoladepynten, franske makroner og kakepynt fra Cacas.
Så håper jeg at kaken smakte og at konfirmanten ble fornøyd med den store dagen!
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
I dag feirer USA Toasted Marshmallow Day. Toasted Marshmallow Day er en av de mest etterlengtede matdagene i USA. Dette regnes også som den siste dagen de kan nyte sommeren hvert år. Marshmallows har eksistert lenge, og det er ikke USA som lagde dette godteriet først, men Egypt laget denne godbiten for flere tusen år siden.
Du finner oppskrifter med marsmallows, både rista, bakte og brukt som de er, her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Cupcakes smaker godt og er kjekt å ha i fryseren til du får gjester. Disse har et helt jordbær i seg og er en av mine favorittcupcakes. Om du har lyst på litt farge i frostingen, kan du tilsette konditorfarge, til du er fornøyd med resultatet.
Vaniljecupcakes:
125 g smør
150 g sukker
2 store egg
2 ts vaniljeekstrakt
1 vaniljestang
2 dl kremfløte
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 jordbær til hver cupcake
Pisk mykt smør og sukker til luftig smørkrem. Deretter piskes eggene inn, ett om gangen. Pisk inn vaniljeekstrakt. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene, som blandes i røren. Sikt inn mel og bakepulver, som tilsettes sammen med fløten og bland til en klumpfri deig.
Sett papirformer i muffinsbrett. Fordel røren i formene til de er 1/3 fulle, legg i ett bær i hver kake og fyll videre til formene er 2/3 fulle. Stekes midt i ovnen ved 175 grader i ca. 20 min, til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøles.
Vaniljefrosting:
125 g smør, romtemperert
1 ts vaniljeekstrakt
1 vaniljestang
300 g melis
2-3 ss kremfløte
Litt limesaft
Pisk sammen smør og halvparten av melisen til en luftig smørkrem. Tilsett resten av melisen, vaniljeekstrakt, frø fra vaniljestang og fløte. Pisk kremen til den er lys og luftig. Juster ev. med melis eller fløte, dersom kremen er for stiv eller flytende og smak den til med limesaft.
Fyll frostingen over i en sprøytepose og sprøyt spiraltopper på vaniljecupcakesene.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.