Cubas uavhengighetsdag

Cubas uavhengighetsdag markeres 10. oktober, til minne om at Carlos Manuel de Céspedes ga frihet til slavene sine og startet uavhengighetskrigen mot den spanske kolonimakten i 1868. Denne krigen varte i 10 år. Cubas mattradisjoner har mye til felles med spanske, men er også påvirket av afrikanske og karibiske retter. Cuba er også hjemlandet tilFortsett å lese "Cubas uavhengighetsdag"

Fijidagen

Fijidagen markeres 10. oktober og det er en dobbel merkedag. 10. oktober 1874 ble de en del av det britiske imperiet og samme dato i 1970 ble de selvstendige. Fijis mattradisjoner består av mye ris, kylling, fisk, søtpoteter, taro (tropisk rotgrønnsak), kokosnøtter og cassava. Den mest populære retten er kokoda, som er en rå fiskesalat,Fortsett å lese "Fijidagen"

Taiwans nasjonaldag

Taiwans nasjonaldag feires 10. oktober. Taiwans kulinariske historie litt merkelig og intrikat pga. diverse migrasjoner og kolonisering. Tradisjonelt dannet ris grunnlaget for de fleste taiwanske måltider og de foretrekker generelt ris som er lubben, aromatisk, litt fast og søt. Taiwansk mat inneholder også mye svinekjøtt, sjømat, kylling og soya. Mattradisjonene er påvirket av Japan ogFortsett å lese "Taiwans nasjonaldag"

Verdens eggdag

Verdens eggdag markeres 2. fredag i oktober hvert år. Egg spises i alle land i hele verden. Egg bidrar til inntak av viktige næringsstoffer, og er en god proteinkilde. Hvorfor ikke servere en deilig rett med egg denne dagen? Min favoritt er ostesufflé, som du finner oppskrift på her, men det er uendelig mange andreFortsett å lese "Verdens eggdag"

Dessertdagen

Dessertdagen feires i USA i dag og selv om jeg ikke er så overbegeistret for alle de nye dagene vi har adoptert fra USA, synes jeg denne er bra. Du finner velsmakende desserter fra både USA og mange andre land i verden HER.     Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan duFortsett å lese "Dessertdagen"

Verdens brøddag

Verdens brøddag ble etablert av FN i 1979. Det spises brød over hele verden og det har vi gjort i minst 10 000 år. Vi i Norge spiser mest grovbrød, mens de i andre deler av verden har sine spesialiteter, som baguetter, focaccia, scones, tortillas, bagels, pita og nan. Du finner masse spennende brød påFortsett å lese "Verdens brøddag"

Verdens matdag

Verdens matdag markeres 16. oktober hvert år, for å sette fokus på bl.a. matsikkerhet og bærekraftig mat. Dagen er opprettet av FN i 1979 og har nytt tema hvert år. I 2023 er temaet "Water is life, water is food. Leave no one behind" Jeg har lyst til å fremheve mangfoldet av matkulturer i dagFortsett å lese "Verdens matdag"

Pastadagen

Pastadagen markeres i Australia i dag og det finnes veldig mange varianter av pasta du kan velge i. Spagetti, farfalle, fettuccine, makaroni og lasagneplater, er av de vanligste. I tillegg finnes mange andre spennende varianter, som f.eks. strozzapreti, pipette rigate, radiatori, stelle, cappelletti, anelli, campanelle, cavatappi, orecchiette, rotelle, cavatelli, ditalini, conchiglie og gemelli, for åFortsett å lese "Pastadagen"

Fruktdramdagen

Fruktdramdagen eller fruktschnapsdagen kan du feire 20. oktober hvert år, til ære for dram laget på frukt. Fruktdram kan drikkes bar, men den passer ofte som saus til f.eks. iskrem også. Jeg lager en del drikke selv, av ren sprit fra polet og frukt eller bær og synes det er både spennende og morsomt. DuFortsett å lese "Fruktdramdagen"

Den internasjonale nachosdagen

Den internasjonale nachosdagen markeres 21. oktober hvert år. Nachos er harde, tynne, latinamerikanske maisbrød, skjært biter. De brukes både som hovedingrediens i matretter, som tilbehør og som snacks. De første nachosene kom fra Negras i Meksiko, men har etter hvert blitt populære over hele verden. Du finner deilig oppskrifter med nachos her.   Den internasjonaleFortsett å lese "Den internasjonale nachosdagen"

Nøttedagen

Nøttedagen feires i USA i dag. Nøtter finnes i utallige varianter og spises over store deler av verden. Du finner masse oppskrifter med nøtter HER.   Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.Fortsett å lese "Nøttedagen"

Den norske grøtdagen

Grøt har lang tradisjon i Norge og selvfølgelig måtte den få sin egen dag. Grøt er anvendelig og kan brukes til både frokost, lunsj, middag og som dessert. Jeg er ikke det ivrigste medlemmet av grøtfanklubben, men jeg synes at rømmegrøt er ganske godt. Du kan kjøpe den ferdig, men det er det ingen grunnFortsett å lese "Den norske grøtdagen"

Verdens innmatdag

Verdens innmatdag markeres i dag. Om du tenker du ikke liker innmat, kan det hende du ikke har tenkt på leverpostei. Du finner oppskrift på en hjemmelaget, som smaker helt nydelig HER.   Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.Fortsett å lese "Verdens innmatdag"

Zambias uavhengighetsdag

Zambias uavhengighetsdag markeres 24. oktober, som en feiring av uavhengigheten fra Storbritannia i 1964. Zambias mat inneholder nesten alltid nshima, som er banket hvit mais. I tillegg til nshima spiser de forskjellige typer gryteretter og kokte grønnsaker. De serverer forskjellige typer relish til maten. Det er også vanlig med tørrfisk og insekter. De lager ogFortsett å lese "Zambias uavhengighetsdag"

Ostens dag

Ostens dag er siste fredag i oktober. Det finner over 5000 forskjellige slag i verden og du kan få både milde, krydrete, faste, myke, søte, salte og mugne. Det eksisterer over 5000 forskjellige sorter, så det burde være noe for enhver smak. En kuriositet er at det finnes en ost på Sardinia, som heter CasuFortsett å lese "Ostens dag"

Verdens pastadag

Verdens pastadag markeres 25. oktober hvert år og det finnes veldig mange varianter av pasta du kan velge i. Spagetti, farfalle, fettuccine, makaroni og lasagneplater, er av de vanligste. I tillegg finnes mange andre spennende varianter, som f.eks. strozzapreti, pipette rigate, radiatori, stelle, cappelletti, anelli, campanelle, cavatappi, orecchiette, rotelle, cavatelli, ditalini, conchiglie og gemelli, forFortsett å lese "Verdens pastadag"

Østerrikes nasjonaldag – det østeriske flaggets dag

26. oktober feirer Østerrike det østeriske flaggets dag. Butikkene er stengt, og dagen er til minne om hendelsene i andre verdenskrig og politiske hendelsene etter krigen. Denne dagen kan østerrikerne besøke muséer gratis. Det arrangeres også diverse "marsjer for kondisjon" for å øke bevisstheten rundt fordelene med trening og kondisjon. Østerrike har hentet inspirasjon tilFortsett å lese "Østerrikes nasjonaldag – det østeriske flaggets dag"

Saint Vincent og Grenadinenes uavhengighetsdag

Saint Vincent og Grenadinenes uavhengighetsdag feires 27. oktober hvert år, som en markering av at de erklærte uavhengighet fra Storbritannia i 1979. Karibisk mat er en fusjon av afrikansk, kreolsk, Cajun, amerindisk, europeisk, latinamerikansk, indisk , sørasiatisk, Midtøsten og kinesisk. Disse tradisjonene ble brakt fra mange forskjellige land da de kom til Karibia. I tilleggFortsett å lese "Saint Vincent og Grenadinenes uavhengighetsdag"

Wild Foods Day

I dag er dagen for vill mat i USA og vill mat kan være alt fra de skumleste dyr til ville bær, så her er det bare fantasien som begrenser. Jeg kliner til med å foreslå villsvinfilet denne dagen og du finner oppskrift her.

Sjokoladedagen i USA

Sjokoladedagen i USA feires 28. oktober hvert år. Noen matdager er bedre enn andre og de fleste synes vel om denne. For å bedre samvittigheten vår, kan jeg nevne at flere forskere mener at sjokoladens høye innhold av antioksidanter kan være med på å beskytte mot flere sykdommer. Uansett, du finner masse fristende oppskrifter medFortsett å lese "Sjokoladedagen i USA"

Tyrkias nasjonaldag

Tyrkia feirer sin nasjonaldag 29. oktober til minne om at Atatürk erklærte Tyrkia som selvstendig republikk denne dagen. Det meste av feiringen foregår utendørs og de feirer dagen med parader og fyrverkeri. Det tyrkiske kjøkkenet er fargerikt og spennende, og mattradisjonene er en viktig del av kulturen. Tyrkisk mat er veldig variert, så enten du spiser kjøtt, fisk,Fortsett å lese "Tyrkias nasjonaldag"

Halloween

Halloween, eller allehelgens markeringer er det en urgammel takkefest med røtter i gammel norrøn tradisjon og keltisk folketro. Den gangen delte man ut mat, frukt og nøtter. Grunnen til dette var at de håpet det skulle gi gode avlinger, eller tilgivelse fra kirken. I tillegg trodde de at de døde kunne komme tilbake til vårFortsett å lese "Halloween"