Flyvende Jacob er en svensk tradisjonsrett med et nokså merkelig navn. I 1976 fikk Ove Jacobsson sin egenkomponerte rett på trykk i «Allt om mat». Retten ble veldig populær, med de uvanlige smakskombinasjonene. Originalt krydres kyllingen med italiensk salatkrydder, men senere har det blitt eksperimentert med ulike andre smaker. Om du skal lage retten til små barn, kan det være smart å erstatte deler eller hele mengden av chiliketsjup med vanlig ketsjup.
- 800 g lårfilet av kylling i strimler
- 2 løk i båter
- Litt smør eller olje til steking
- 1 ts tørket oregano
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
- 2 dl kremfløte
- 2 dl chiliketchup
- 2 bananer
- 150 g smårettbacon
- 100 g salte peanøtter eller cashewnøtter
- 2 ss hakket bladpersille
Legg baconet på en bakepapirkledd stekeplate og sett det i ovnen på 200 grader til det er gyllent og sprøtt, eller brun det i litt smør i stekepannen. La det renne av seg på litt kjøkkenpapir og sett det til side til senere.
Brun kyllingstrimlene i litt smør eller olje, hell alt over i en ildfast form og dryss over oregano, salt og pepper.
Visp fløten til krem og rør inn chiliketchup, før du fordeler sausen over kyllingen.
Skrell bananene og del dem i to på langs. Legg bananbitene oppå kyllingen, så de former en propell.
Sett formen midt i ovnen og stek den på 220 grader i ca. 20 minutter, til sausen bobler og har blitt gyllenbrun.
Ta formen ut av ovnen og dryss over bacon, peanøtter og hakket persille.
Server flyvende Jacob med kokt ris.

Variasjoner av flyvende Jacob:
- Bland 2 ts karri i sausen.
- Legg 2-3 vårløk og 1/2 paprika i strimler i formen sammen med kylling og banan.
- Bytt ut kylling med for eksempel kjøttpølse eller bayonneskinke.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.