Bankelam med kantareller og båtpoteter er egentlig ikke en rett som finnes. Det vanlige er å lage bankekjøtt av storfe, men ingen deler av lammet kalles egentlig bankekjøtt. Jeg bruker derimot forpart av lammet, for eksempel bog, eller om jeg finner en surret stek i kjøttdisken. Kraften i denne retten smaker mye, grunnet måten jeg tilbereder kjøttet på. Jeg lærte det av mormoren min og jeg kan virkelig anbefale å prøve det, både med lam og storfe. Om du ikke får tak i kantareller, kan du selvfølgelig bruke annen sopp du liker.
1 kg lammekjøtt, bog eller annet fra forparten
Kraft eller vann til å koke ut panna med
2 løk
Smør til steking
2 pk sopp i skiver (kantarell, sjampinjong el. aromasopp)
1 ts pepper
2 laurbærblader
4 ss fond ev. buljongterning om du ikke har kraft (helst lammefond, ev. grønnsaksfond eller kyllingfond)
Salt og pepper
Maisennajevner
Kjøttet skjæres i 1 cm skiver og brunes litt og litt i en tørr og ganske varm panne. Legg kjøttet over i en gryte og kok ut pannen, helst med kraft, men om du ikke har det, kan du bruke vann. Kraften helles deretter over kjøttet. Løken skjæres i grove biter og stekes i smør, til den er gyllen og helles over kjøttet. Kok ut pannen med kraft eller vann igjen. Stek soppen i smør og kok ut med kraft enda en gang. Tilsett pepper og laurbærblader. Om du har brukt vann og ikke kraft, tilsetter du 4 ss fond nå. La det hele koke i minimum 3 timer. Smak til med salt og pepper og jevn kraften litt med brun maisennajevner.
Båtpoteter:
200-250 g poteter per person
Raps- eller solsikkeolje
Salt og pepper
Del potetene i båter og legg dem i en ildfast form og risle over litt olje. Krydre med salt og pepper og stek i ovnen på 250 grader til de får en gyllen, fin farge og er gjennomstekte. Rør et par ganger under stekingen, så de får farge på alle sider.
Bønnene:
25 g smør
1/2 dl vann
2 ss friskpresset sitronsaft
2 ts salt
300 grønne bønner
Kok opp smør, sitron, vann og salt. Tilsett bønnene og kok dem under lokk i ca. 2-4 min, avhengig av hvor mye du vil ha dem kokt. Hell av vannet og server sammen med bankelammet og båtpotetene.

Du finner flere spennende og velsmakende lammeretter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.