Koofteh i tomatsaus med pilau

Koofteh i tomatsaus med pilau

Koofteh i tomatsaus med pilau er persiske kjøttboller med en nydelig saus og pilafris. Denne retten er en stor favoritt hos oss, med sine varme kryddere. Den er heller ikke sterk, så den er lett å like for både liten og stor.

Kjøttbollene:

1/2 kg malt lammekjøtt eller okse

1 finhakket løk, frest i litt olivenolje

2 fedd finhakket hvitløk

1 ts garam masala

1 ts malt spisskummen

1/2 ts chilipulver

Salt og pepper

1 neve finhakket frisk koriander

3 ss yoghurt naturell ev. 1 eggeplomme

Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene og trill dem til tolv jevnstore boller, dekk med plastfolie og sett dem kaldt i min. 1/2 time.

Varm oljen i en sautépanne og brun kjøttbollene, de skal ikke være gjennomstekte så det holder å gi dem 3 – 5 minutter i pannen. Ta dem ut og sett dem kaldt til de skal legges i sausen.

Tomatsausen:

4 fedd finhakket hvitløk

1 ss revet frisk ingefær

1 boks tomater, helst mutti

1/2 ts chilipulver

1/2 ts malt koriander

1 ts garam masala

1 ts røkt spansk paprikapulver

3 ss olivenolje

2 laurbærblader

4 grønne kardemommekjerner (knust og renset)

1 kanelstang, knekt opp

1/2 finhakket løk

2,5 dl vann

Salt og pepper

Kjør tomater, ingefær og hvitløk raskt sammen i en blender eller en prosessor. Hell dette i en bolle og vend inn Garam Masala, chili, koriander og paprika. Sett det til side.

Fres laurbærblad, kardemomme og kanelstangen og i 1 minutt i den samme oljen du har stekt bollene. Tilsett løk og fres videre til den er gyllenbrun. Hell over tomatsausen fra blenderen og vannet. La sausen koke under lokk lenge, gjerne 3 timer. Legg i kjøttbollene i sausen og la det koke i 20-30 minutter uten lokk, så sausen får passe tykkelse.

Smak til med salt og pepper. Om du synes sausen er for skarp/syrlig kan du tilsette 1-2 ss honning.

Pilauris:

3 dl basmatiris

2 ss smeltet smør

1 ts spisskuminfrø

4 grønne kardemommekjerner, knust og renset

5 hele nellik

1 kanelstang, knekt opp

2 laurbærblader

6 dl vann

1/2 ts salt

Vask og skyll risen i et dørslag og sett til side.

Smelt smøret i en kjele, tilsett spisskummen, kardemomme, nellik, laurbærblad og kanel. Rør godt og la det frese litt under omrøring, før du tilsetter den skylte risen. Rør så risen blir blank av smør og krydder. Hell på vann, tilsett salt og la den småkoke risen er ferdig. Ta kjelen av platen og la den stå i ca. 5 minutter og dampe av seg. Rør rundt og server.

Servering:

Legg risen på et  fat og hell kjøttboller med saus på midten, eller gjør det samme på hver enkelt tallerken. Dryss gjerne på litt frisk, finhakket koriander, ristede pinjekjerner og granateplekjerner.

Koofteh i tomatsaus med pilau
Koofteh i tomatsaus med pilau

 

Du finner flere spennende retter fra Iran her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.