Mojito er en frisk, rombasert drink. Opprinnelsen er ukjent, men La Bodeguita del Medio, en bar i Havanna på Cuba gjorde den kjent. Denne oppskriften er passe til 1 drink.
4 cl hvit rom
2 cl nypresset limesaft
3 kvaster mynte
2 ts sukker
sitronbrus
Mos mynten med sukker og limejuice og hell over i drinkglass. Fyll opp med isbiter, tilsett rom og fyll opp med sitronbrus.
Pynt med en myntekvast eller limeskive, og server med sugerør.
Du finner flere spennende og velsmakende drinker HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Carpaccio av laks smaker godt som forrett, til lunsj eller som en deilig, sval rett på varme sommerkvelder.
400 g laksefilet, gjerne salma
4 ss olivenolje av god kvalitet
4 ss limesaft
1 ss pepper, grovknust
2 ts salt
Saus:
2 dl creme fraiche
1 ss revet pepperrot (får på tube)
3 ss dill, finhakket
1 ss sitronsaft
Salt og pepper
Bland sammen alle ingrediensene og sett kaldt til det skal brukes.
Pynt:
kjørvel
grønne erter, kokt raskt opp og skylt under kaldt vann
babyleafsalat
parmesanost, skjært med ostehøvel
Legg laksefileten i fryseren ett par timer. Ta den ut og skjær den i syltynne skiver med skarp kniv. Bre skivene utover 4 porsjonstallerkener eller et fat og dryss over salt og pepper.
Bland olivenolje og limesaft og drypp blandingen over fisken, før du lar fisken hvile i kjøleskap 20 minutter. Pynt med parmesan, salat, erter og kjørvel og server sammen med sausen og ev. godt brød.
Carpaccio av laks
Et lite tips til slutt, er at denne musserende vinen passer perfekt til carpaccio av laks.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hjemmelaget fiskesuppe smaker mye bedre enn posesupper og det er slett ikke vanskelig eller spesielt tidkrevende. Denne oppskriften på laksesuppe er passe til 4 personer.
2 ss smør
1 finhakket løk
2 store gulrøtter i bittesmå terninger
2 neper i bittesmå terninger
1/2 fennikel
2 dl hvitvin
2 ss fiskefond
1/2 finhakket purre
1 kvast finhakket bladpersille
1 kvast dill
1/2 ts safran
1 ts karri
7 dl fløte
3 dl melk
600 g laks i terninger
Stek løken blank i smør. Tilsett 2 dl hvitvin. Kok inn til det halve. Tilsett 2 ss fiskefond og grønnsakene og la det trekke i 2 minutter, før du tilsetter fløte, melk, bladpersille og krydder og la det koke i 5 minutter. Tilsett dill. Smak til med salt og pepper.
Pyntes med en dillkvast og serveres med godt brød.
Om du vil ha en lettere suppe, kan du erstatte fløten med melk, men da kan det være greit å jevne den med litt maisenna.
Laksesuppe
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bruschetta er en italiensk rett med sprøstekt brød, smurt med hvitløk og olivenolje. På brødet legges deilig tomatblanding, olivenolje og balsamico. Det er lett å lage og smaker nydelig.
1 landbrød i skiver
Hvitløk
1pk. minitomater delt i 4
1/2 slangeagurk i terninger
1 finhakket rødløk
1 paprika i terninger
Litt finhakket basilikum
Mozzarellaputer
Spekeskinke
God olivenolje
Tyktflytende balsamico
Bruschetta
Landbrødet pensles med olivenolje og smøres med hvitløk fra fedd på begge sider. Legges dem i varm panne til de er gylne og sprø på begge sider.
Bland tomater, slangeagurk, rødløk, paprika og basilikum og legg på toppen. Jeg serverer det med mozzarella, spekeskinke, god olivenolje og en tyktflytende balsamico.
Bruschetta
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Spekemat med hjemmelagd potetsalat er deilig sommermat. I dag skal vi ha spekemat til middag og jeg lager salat, med ingredienser fra egen hage, eggerøre og potetsalaten min. Jeg lager alltid potetsalaten selv. Det er ikke mye jobb og det smaker mye bedre enn ferdigkjøpt.Potetsalat: 1 boks rømme 1 pose majones 4 ss agurkmiks 2 finstrimla vårløk 1 kg kokte poteter i terninger salt og pepper Bland rømme, majones, agurkmiks og vårløk. Smak til med salt og pepper. Tilsett potenene, de kan gjerne være varme. Eggerøre: I tillegg lager jeg eggerøre og Jeg lager også en salat av ingredienser fra hagen i tillegg til ingredienser fra kjølerommet. 6 store egg 6 ss kremfløte 2 ss smør Salt Nykvernet sort pepper Gressløk, finklippet Visp eggene sammen med kremfløte, gressløk, salt og nykvernet pepper. Smelt smøret i stekepannen og hell i eggerøren. La den stivne på svak varme mens du rører forsiktig mot bunnen av pannen. Eggerøren skal være fløyelsmyk på konsistens, så ta den av før den setter seg helt. Legg spekematen på fat. Jeg har brukt rødvinspølse, morr, fårepølse, to forskjellige langtidsmodnede spekeskinker og tørrsaltet speket biff. Jeg skjærer opp en halv melon også, for vi synes det er godt med det litt søtlige ved siden av den salte spekematen. Server spekematen med flatbrød, salat, eggerøre og potetsalat.Spekemat med hjemmelagd potetsalatOm du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.
Nanbrød med hvitløk og koriander er en god variant av nanbrød, som nesten obligatorisk tilbehør til indisk, iransk, afghanistansk eller pakistansk mat. Denne oppskriften gir 8 fantastiske nanbrød med en nydelig smak av hvitløk og koriander. Deigen er smidig og suveren å jobbe med.
600 g mel
1 ts salt
2 ts sukker
2 dl melk
1/2 pakke gjær
3 dl yoghurt
4 ss olivenolje
4 fedd hvitløk, finhakket
2 ss tørkede korianderblader
Elt alt, bortsett fra hvitløken og korianderen, godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.
La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.
Utbaking:
Trykk bollene ut til oval fasong, legg på hvitløk og koriander og brett den ene delen over den andre. Trykk ut i oval fasong igjen, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir og la dem heve i 30 minutter til.
Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader og la nanbrødene steke litt høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal få litt farge men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.
Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.
Et lite tips er å steke noen av brødene halvveis og legge dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør).
Du finner flere spennende og velsmakende nanbrød her, så hvorfor ikke doble porsjonen med deig, lage flere varianter og fryse ned to og to, så du har til mange middager.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hjemmelaget rekesalat med sting er ikke komplisert, det smaker godt og du kan fylle på med akkurat så mye reker du har lyst på.
1 boks reker i lake eller aller helst ferske reker
1 pose majones
1 ss chiliketsjup
Om du bruker ferske reker, rens dem for skall. Om du bruker lakereker, skyll dem godt og tørk godt av dem. Bland alt i en bolle og la det trekke i kjøleskapet i min. 30 min. Du kan gjerne tilsette litt finhakket dill.
Gresk salat med biff er en super måte å få brukt opp potet- og kjøttrester på. Den har ingen nøyaktige mål, men blir til mens man tømmer kjølerommet for rester.
Kokte eller bakte poteter i skiver
Bønnemiks
Salat
Agurk i skiver
Minitomater, delt i 2 eller 4
Paprika i strimler
Fetaost, gjerne marinert
Kjøttrester, jeg har brukt biff, men du kan gjerne bruke både kylling, svin, lam og geit også.
Oliven i skiver
Som dressing passer det med tzatzikikrydder blanda med yoghurt eller olje og vann.
Gresk salat med biff
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kanel i svingen – kanelboller er veldig godt. Jeg lager alltid dobbel porsjon, steker det jeg ikke skal bruke noen minutter kortere og putter i fryseren. Når jeg skal bruke de frosne, tiner jeg dem og steker dem ferdig, så de smaker nylagde.
7 dl lunken melk
140 g smeltet smør
100 g gjær
2 sammenpiskede egg
160 g sukker
2 ts kardemomme
2 ts salt
1,2 kg mel
1/2 ts bakepulver
Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer.
Fyll:
100 g smør – romtemperert
1 dl sukker
3 ss kanel
Kanel i svingen – kanelboller
Del deigen i to deler. Kjevle hver del til en rektangulær leiv. Smør på smøret, dryss over sukker og kanel. Rull sammen og skjær i skiver, som legges på brett, kledd med bakepapir. La dem heve under klede i 1 time til. Stekes på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 10 – 12 minutter). Pensle med sammenpisket egg og dryss på perlesukker.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.