Olsen Driver

Olsen Driver er en nesten glemt, alkoholfri, drink. Vi som har noen år på baken, husker at den kom i forbindelse med at UP-Olsen hadde en kampanje for at alkohol og bilkjøring ikke hørte sammen. Olsen Driver er ikke min favoritt, men om du liker ingefærøl, er den nok en vinner.

3 cl limejuice

5 cl eplemost

7,5 cl ingefærøl

10 cl mineralvann

Fyll 4 glass med isbiter. Bland sammen alle ingrediensene til drinken og fordel den i glassene. Pynt med en sitron- eller appelsinskive.

Du finner flere oppskrifter på spennende drinker HER.

Olsen Driver
Olsen Driver

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pulled laks med smak av østen

Pulled laks med smak av østen er en rett sønnen min har æren for. Det er spenende å tilsette nye smaker til fisk og denne varianten er veldig vellykket.

Saus:

2 ss Sriracha

1 ts ingefær fra tube

1 ts hvitløk fra tube

3 ss Blue Dragon chili & Ginger sauce

1 ts salt

½ boks rømme

Alt blandes og smakes til med limesaft, salt og pepper. Settes kaldt til det skal brukes.

Laksen:

3 ss Sriracha

2 ss tørket timian

2 ss spisskummen

1 ss salt

Saften av 1 lime

2 ss risvinedikk

Rapsolje

1 benfri lakseside med skinn

1 finhakket løk

3 finstrimlede vårløk, gjerne den røde typen

1 pk aromasopp i skiver

Bland Sriracha, timian, spisskummen, salt, lime og risvineddik.

Smør en ildfast form med olje og legg i laksen med skinnsiden ned. Dekk den med blandingen. Legg løk, vårløk og sopp rundt. Dekk formen med folie og sett den i stekovn på 200 grader eller i middels varm grill i 30 – 35 minutter.

Bruk to gafler til å dra laksen ut til småbiter (pull).

Server pulled laks med smak av østen med ris, salat og den nydelige sausen.

Pulled laks med smak av østen
Pulled laks med smak av østen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salat til matjessild og spekesild

Salat til matjessild og spekesild smaker friskt og godt av de grønne eplene og kan brukes både som tilbehør til sild i lompe og til sild med poteter. Den passer også godt til røkt eller stekt fisk.

1 beger creme fraiche

1 pose majones

2 ss dijonsennep

1/2 sitron, kun saften

2 vårløk, finstrimlet

3 rause ss agurkmix

2 grønne epler, skrelt og delt i små terninger

1 bunt dill, finhakket

1 ts pepper

Alt blandes og settes kaldt til salaten skal brukes.

Salat til matjessild og spekesild
Salat til matjessild og spekesild

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Thainudler med laks

Thainudler med laks smaker godt og er i tillegg rask å lage. Om du får rester, smaker det godt i matboksen neste dag. Denne oppskriften er nok til 4 personer.

600 g laksefilet 

2 ss soyasaus

150 g sukkererter

1 bunt vårløk

2 røde chilier

200 g eggnudler

1 neve cashewnøtter

1 bunt koriander

 

Sausen: 

8 ts sesamolje

4 ss peanøttsmør

2 ss revet ingefær

Saften av 2 lime

6 ss  soyasaus

4 ss ketap manis (søt soyasaus)

Rør sammen ingrediensene til sausen.

Del sukkerertene i fire på skrå, finsnitt vårløken og finhakk chilien.

Tilbered nudlene som beskrevet på pakken.

Legg laksen i en ildfast form, rislet med litt olje. Krydre den med pepper og drypp over to spiseskjeer soyasaus. Bak laksen i ovnen ved 180 grader i 10 minutter, laksen skal ikke være helt gjennomstekt.

Fres vårløk og chili i litt olje over høy varme under omrøring. Tilsett sukkerertene og fres videre i 1 minutt. Legg nudlene i en bolle og bland inn to tredjedeler av sausen, grønnsakene og laksen (flak den opp i mindre biter). Dryss over hakket koriander og cashew og server thainudler med laks med resten av sausen ved siden av.

Thainudler med laks
Thainudler med laks

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pornstar martini

Pornstar martini krever litt forberedelser, men fy flate, så godt det er. Jeg har alltid vaniljevodka stående og pasjonsfruktpuréen lager jeg rikelig med, for denne drinken gir mersmak.

2 cl passoa

4 cl vodka med vaniljesmak (se nedenfor)

2 cl pasjonsfruktpuré (se nedenfor)

2 cl ananasjuice

Isbiter

1/2  pasjonsfrukt til pynt

Bland ingrediensene i en shaker og rist godt. Hell over i et martiniglass og pynt med pasjonsfrukt.

Pornstar martini
Pornstar martini

Vaniljevodka:

Del 1 vaniljestang på langs, legg den i en liten flaske og hell over vodka. La stå i ca. 1 uke.

Pasjonsfruktpuré:

3-4 pasjonsfrukt per drink deles i to og innholdet skrapes ut i et litermål. Kjør til en jevn masse med stavmikser og sil igjennom en sikt.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Pizza med biff og bearnaise

Pizza med biff og bearnaise har blitt vanlig etterhvert, men jeg husker første gang jeg hørte om det og jeg trodde det var en spøk, men oppdaget fort at det faktisk var godt. Jeg lager det ofte når jeg har middagsrester av enten kalve- eller oksefilet.

Du finner oppskrift på pizzabunn her

Etter jeg har forstekt pizzabunnen legger jeg på pizzasaus, ost (gjerne flere slag i blanding), mais, biff, sopp og løk. Jeg steker den på full guffe i ovnen, til den er gyllen og ferdig.

Etter steking legger jeg på klatter med bearnaise og noen estragonblader.

Pizza med biff og bearnaise
Pizza med biff og bearnaise

Du finner over 30 pizzavarianter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oksefilet med kremet rødvinssaus

Oksefilet med kremet rødvinssaus, mandelpotetpuré og smørdampa rotgrønnsaker er velegnet som selskapsmat, siden mye av det kan gjøres klart i god til før gjestene kommer.


Mandelpotetpuré:

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.

Saus:

1/2 finhakket løk

litt smør til steiking

2 fedd finhakket hvitløk

4 dl rødvin

2 ss god og søt balsamicoeddik

2 laurbærblader

1 kvast rosmarin

4 dl god kraft ev. fond

4 dl fløte

1 ss maisenna

Salt og pepper

Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk, balsamico og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, fløte og laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og servér.

Indrefileten har fått kose seg i en marinade over natten og er deretter brunet på alle kanter, før den er satt i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 56 grader. Om du ikke har tid til å marinere den, kan du krydre den med krydder du liker, før du bruner den.

Oksefilet med kremet rødvinssaus, mandelpotetpuré og smørdampa rotgrønnsaker
Oksefilet med kremet rødvinssaus, mandelpotetpuré og smørdampa rotgrønnsaker
Smørdampa rotgrønnsaker:

2 persillerøtter, skrelt og delt i terninger

4 gulrøtter, skrelt og delt i terninger

1 purre, finstrimlet

1 god klatt smør

Salt og pepper

Smelt smøret i en kjele, tilsett grønnsakene, litt salt og pepper.

La grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene, men de smaker best når de har litt tyggemotstand.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Guacamole – en litt mer spennende variant

 

Man kan nesten ikke lage meksikansk uten guacamole og her er en litt mer spennende variant.

2 moste avocado

1/2 finhakket løk

10 minitomater, delt i 4 deler

1 finhakket fedd hvitløk

1 potte finhakket koriander

Saften av 1 lime

Alt blandes og serveres sammen med f.eks. taco eller andre deilige retter fra Mexico.
Et tips er å lage guacamole til lasagne også, det smaker veldig godt til.

Guacamole - en litt mer spennende variant
Guacamole – en litt mer spennende variant

Du finner flere spennende retter fra Meksiko her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling med mango, papaya og ingefær

Kylling med mango, papaya og ingefær er en rett som serveres i deler av karibia og Sør- og Mellomamerika. Du kan gjøre den sterkere eller mildere, ved å justere chilimengden. Denne oppskriften er passe til 6 personer.

1,6 kg kylling overlår uten bein, ev. bryst

1 sitron, kun saften

2 ss smør

1 glass Santa Maria Mango papaya salsa

2 stk løk rød eller gul, finhakket

1 rød chili

2 ts frisk ingefær revet

1 dl kyllingkraft, ev. vann og fond el. buljongterning

salt

pepper

2 bunter finstrimlet vårløk

1 stor potte finhakket koriander

1 poste cashewnøtter

2 lime

Bland sitron, salsa, salt og pepper og la kyllingen marinere i blandingen i minimum 2 timer, gjerne over natta.

Fres løk og chili i smør, tilsett ingefær og kraften og kok opp.

Grill eller stek overlårene til de har fått en fin og gyllen farge. Legg dem i en ildfast form og hell over kraft. Sett inn steketermometer og stek midt i ovnen på 180 grader i ca 45-50, til kjernetemperaturen er 68 grader.

Server kyllingen med sausen, ris og dryss på cashewnøtter, vårløk og koriander. Skvis litt limejuice over rett før du serverer kylling med mango, papaya og ingefær.

Kylling med mango, papaya og ingefær
Kylling med mango, papaya og ingefær

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cajunstyle kyllingsuppe

Cajunstyle kyllingsuppe er en av mine favorittsupper. Cajun er en etnisk gruppe som lever i delstaten Louisiana i USA. Cajunmaten er særlig kjent for sin enkle og landlige mat som tar utgangspunkt i de råvarene som var tilgjengelig. Maten er gjerne litt spicy, men du kan justere denne retten med mengden cajunkrydder. Denne oppskriften er passe til 4 personer. 2 kyllingfileter i biter 1 grønt eple i terninger 1 løk finhakket 2 ss smør 1 ts cajunkrydder 1 dl vann 2 bokser hermetiske chilitomater finhakket 3 dl crème fraîche 2 grønnsakbuljongterninger 1 ts sukker Salt og pepper Fres kylling, eple og løk i smør, tilsett cajunkrydder, vann, buljongterninger tomater og crème fraîche. La det koke ca. 15 min. Dryss over litt persille før servering. Server gjerne cajunstyle kyllingsuppe med litt godt brød, f.eks. Pão De Queijo (Brasiliansk Ostebrød), som du finner oppskrift på her.
Cajunstyle kyllingsuppe
Cajunstyle kyllingsuppe
Du finner flere velsmakende supper fra inn- og utland HER. Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.