Lakrisfudge

Om du er glad i lakris, er dette perfekt godteri for deg. Du kan gjerne tilsette svart konditorfarge i tillegg, så blir de mørkere.

1 boks søt, kondensert melk

1 dl fløte

280 g sukker

1 pk panda lakris

115 g smør

6 ts lakrispulver

1 ss salt

Bland melk, fløte, sukker smør og halvparten av lakrisen i en kjele og varm det opp på middels varme, mens du rører jevnlig. La det koke i 10 minutter, mens du rører hele tiden.

Smelt resten av lakrisen for seg selv i vannbad. Bland alt i en blender og kjør i 10 minutter. Bre massen utover i en matpapirkledd form og sett kaldt. Del i passe biter med pizzarulle og kos deg.

Salat med couscous og biffstrimler

Salat med couscous og biffstrimler er supert om du har rester etter en biffmiddag. Om du ikke har biffrester, kan du bruke roastbiff i denne retten, det smaker også nydelig.

2 porsjoner couscous

1 ss kyllingfond

2 ss olivenolje

1 pose sukkererter

Salat etter eget ønske, finstrimlet

Spissrødkål, eller vanlig rødkål, finstrimlet

1 vårløk, finstrimlet

Rester av ytre eller indrefilet, i strimler

1 neve granateplekjerner

1 neve spirer, f.eks. reddik

Gi sukkerertene et raskt oppkok og kjøl dem øyeblikkelig ned i iskaldt vann. Skjær av endene og del dem i tre. Kok couscous etter anvisning på pakken, men tilsett fond og olje. Fordel den på tallerkener eller på et stort fat. Legg på salat, kål, paprika, sukkererter, kjøtt, vårløk, granateplekjerner og spirer. Server salaten med valgfri dressing, f.eks. denne med mango og karri.

Dressing:

1/2 beger creme fraiche

1 dl majones

1 ss karri

2 ss mangoeddik

Salt og pepper

Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.

Salat med couscous og biffstrimler passer godt til både lunsj og middag, men er også perfekt som en koserett på kvelden.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spania: Pizzeria di Mare på La Manga

Vi er alltid minst én tur på pizzeria’n når vi er på La Manga.

Betjeningen er veldig hyggelig og har vært der i mange år. Menyen er lang og variert og selv om jeg ikke har smakt alle rettene, vil jeg fremheve involtinien. Det er fylt svin med en nydelig blåskimmelsaus og jeg spiser den alltid en gang når jeg er på La Manga.

 

De fleste dessertene er ikke hjemmelagde og heller ikke så veldig gode.  Om du vil ha dessert, anbefaler jeg at du hører med servitøren, for de har gjerne en hjemmelaget dessert også. Alternativet er å bestille en irish eller en café asiático.

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lemon curd (sitronkrem)

Lemon curd er en britisk sitronkrem, som smaker godt til f.eks. makroner, cupcakes, gjærbakst, kakefyll, vafler eller til iskrem. Den er kjapp å lage og holder seg lenge hvis den får stå kaldt.

4 eggeplommer

150 g sukker

1 dl (120 g) presset sitronsaft (ca 2-3 sitroner)

Revet skall av 2 sitroner

100 g smør

Eggeplommer, sukker, sitronsaft og skall blandes i en bolle og settes over en kjele med kokende vann. Varmes opp over vanndampen under stadig omrøring til kremen blir tykk og kremete. Ta kjelen av platen og rør inn mykt smør i klatter.

Avkjøles i kjøleskapet til den er helt kald, gjerne til neste dag, så den bli skikkelig tykk og fin.

Lemon curd
Lemon curd

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Minas pokebowl

Minas pokebowl er en nydelig og sunn rett, som passer til lunsj eller kveldskos.

Sausen:

1 dl soyasaus

2 ss demerarasukker ev. honning

1/2 ts malt ingefær

3 cm hvitløk fra tube, ev. finhakket hvitløk

2 ss vann

Kok opp ingrediensene til sausen og kjøl den ned.

Minas pokebowl:

Risnudler

Sukkererter

Paprika

Avokado

Agurk

Gulrøtter

Mango

Salma

Tilbered risnudler etter anvisning på pakken og legg den i bunnen av bollen. Skrell og del opp grønnsaker og frukt etter eget ønske. Her er det brukt sukkererter, paprika, avokado, agurk, gulrøtter og mango. Skjær salma i tynne skiver. Server med sausen.

Minas pokebowl
Minas pokebowl

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Elggryte – en helt nydelig en

Elggryte smaker helt nydelig, særlig en mørk høst- eller vinterkveld. Jeg serverer den med kokte perlepoteter eller mandelpoteter, men om du vil, kan du dele potetene i terninger og tilsette dem i gryta, eller servere med potetmos.

2 pk skivet sopp etter eget ønske, f.eks. kantareller, aroma- eller sjampinjong.

4 løk i strimler

1 kg elgkjøtt i skiver (f.eks. bankekjøtt, rundbiff eller et annet kjøttstykke, gjerne fra forparten).

1 stor boks fløte

3 ss viltfond

2 laurbærblader

10 knuste einerbær

1 ts pepper

8 gulrøtter i skiver

1/2 sellerirot i terninger

4 persillerøtter i terninger

Salt og pepper

Start med å strimle og steke sopp i smør. Det smaker aller best med kantareller, men om det er utenfor sesong, kan du bruke aroma- eller sjampinjong. Tilsett løk og la det steke til løken får farge. Ta soppen og løken ut av gryta, tilsett mer smør og elgkjøtt i skiver. Brun kjøttet godt, legg i soppen og løken igjen og tilsett fløte, til det akkurat dekker kjøttet. Tilsett viltfond, laurbærblader, knuste einerbær og pepper. La elggryte koke i minimum 2 timer (smak om kjøttet er mørt, om ikke kan det få koke enda litt til). Mot slutten av koketiden tilsettes gulrøtter, sellerirot i terninger og persillerøtter i terninger. Smak til med salt og pepper.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Filippinsk salat

Denne salaten er perfekt tilbehør til filippinske retter.

1/2 mango i terninger

1 paprika i terninger

2 vårløk i strimler

1 neve finhakket koriander

Dressing:

2 ss god olivenolje

2 ss lime

2 ss soyasaus

1 ss brunt sukker ev. honning

Rør ingrediensene til dressingen godt sammen, så sukkeret løser seg opp og hell den over grønnsakene.

Brioche pølsebrød

Brioche er fransk gjærbakst, som har en lekker gulfarge. Det sies at fargen kommer av mye egg og mye smør i deigen, men jeg har gitt denne deigen litt ekstra hjelp, ved å tilsette gulrotjuice.

1 kg hvetemel

100 g smeltet smør

1 pk gjær

3 egg

3 dl gulrotjuice

2 ss sukker

1 dl melk

Elt alt godt sammen. Sjekk om det behøves mer mel eller melk. Deigen skal kunne bakes ut, men være ganske fuktig. La det heve med klede over i min. 1 time, til deigen har dobbel størrelse. Bak ut pølsebrød i ønsket størrelse og legg dem på et stekebrett, dekket med bakepapir. Jeg har brukt 100 g deig per brød.

La brødene heve under klede i 30 minutter, før du pensler dem med melk, drysser på sesamfrø og steker dem på 200 grader, litt langt ned i ovnen i ca 15 minutter til de har fått fin farge både over og under. Avkjøl på rist.

Vi serverer ofte pølsene med hjemmelaget rekesalat. Du finner oppskrift på den her.

Det er helt gratis å få tilsendt nyheter fra bloggen:

Sticky rice

Sticky rice brukes i mange retter i Sørøst Asia. Dette er grunnoppskriften. Det er viktig at du bruker egnet ris, den må inneholde mye gluten.

250 g ris (spør i asiatisk butikk, så du får en som blir sticky)

Vann

Kvelden før risen skal brukes, legges den i godt med vann.

Når risen skal brukes, legges den I en bambus steamer med lokk, som igjen settes på en kjele med kokende vann, så risen damper seg ferdig. Tiden det tar, avhenger av mengden ris, men fra ca. 20 minutter og oppover. Vær forsiktig når du sjekker om risen er klar, for dampen blir vanvittig varm.

Danmark: Danske smørrebrød

Danske smørrebrød er en selvfølge når vi er i Danmark. Det er så mange varianter og felles for alle sammen, er at de smaker kjempegodt og ser lekre ut.

Dessuten blir du stappmett av dem, for de er større enn de ser ut på bildet her.

Smørrebrødet til venstre er biff tartar. Det er rå karbonadedeig, eller noen ganger rå indrefilet, som er skrapet til deig. Tilbehøret er gjerne en deilig pepperrotkrem og kapers. Den spises alltid med rå eggeplomme.

Smørrebrødet til høyre er mammas favoritt, stjerneskudd. Det er panert rødspette, med remulade, reker, rogn og diverse annet godt.

Om du ikke har forsøkt dette i Danmark, vil jeg absolutt anbefale det.  Vi spiste disse på en tilfeldig restaurant i Nyhamn i København og navnet? Nyhavn 17.

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.