Nyttårsbord i svart, hvitt og gull

Jeg virkelig koser meg når jeg har god tid til å dekke bordet og dette bordet er jeg ekstra fornøyd med.

Det svarte og gullfargede kaffeserviset er fra Egersund og er arv etter mormor.

Den vakre blomsten er fra den lokale Interflorabutikken min.

 

Bestikket er kjøpt hos Cellbes. Glassene er Sonja fra Hadeland. Den hvite tallerkenen er fra Porsgrunn Porselen. Duken er en stoffbit på 3 mtr. kjøpt hos Jysk for 50 kr.

Resten er kjøpt over flere år i diverse interiørbutikker.

 

Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær

Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær er en av favorittdessertene mine og den passer godt til litt finere anledninger. Mesteparten kan gjøres dagen før, så det kun gjenstår å pynte dem, rett før servering. Oppskriften er passe til 8 personer.

2 dl kremfløte

2 dl helmelk

1 vaniljestang av god kvalitet, delt på langs

4 eggeplomme

1 dl sukker

4 gelatinplater

4 dl lettpisket kremfløte

200 g brente mandler

Friske bær, gjerne flere slag, for eksempel blåbær, bjørnebær og jordbær

Mynteblader til pynt

Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter.

Kok opp melk, fløte og vaniljestangen. Visp eggeplommer og sukker lett sammen. Spe den varme melken i eggeplommene og varm opp til det begynner å tykne uten at den koker.

Sil blandingen, rør inn gelatinplatene og avkjøl kremen til den er litt lunken. Pisk fløten lett, uten at den blir helt stiv og rør det sammen.

Fordel vaniljefromasjen i 8 dessertskåler og sett kaldt til de skal serveres. Server vaniljefromasj med brente mandler og pynt med friske bær,  mynteblader og kanskje en fransk makron.

Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær
Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Stuffing til kalkun – vår favorittstuffing

Det finnes uendelig mange muligheter for stuffing til kalkun, men dette er vår favoritt.

500 g svinedeig

500 g kjøttdeig

2 rødløk, finhakket

100 g lutefiskbacon

2 dl rosiner

2 dl portvin

100 g hasselnøtter, grovhakket

2 egg

1 ts pepper

2 ts salt

Legg rosinene i portvin over natta.

Brun baconet i tørr stekepanne. Ta det ut og brun løken godt i restfettet.
Elt alt godt sammen og stek en liten prøvebolle. Tilsett ev. mer krydder.
Det du ikke fyller i kalkunen, kan du legge som en kake ved siden av under kalkunstekingen.

Stuffing i ovnen
Stuffing i ovnen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Berlinerkranser

Berlinerkranser er tradisjonsrike kaker og ett av de sju slagene til jul. De kan gjerne brukes som sprøtt tilbehør til en iskremdessert.

2 hardkokte eggeplommer

2 rå eggeplommer

125 g sukker

250 g smør

300 g mel

1 rå eggehvite

1 dl perlesukker

Kok eggene til de er nesten hardkokt, i 8-9 minutter, mos dem med en gaffel og bland dem sammen med de rå eggeplommene. Tilsett sukker og visp til eggedosis. Rør inn av smøret og melet vekselvis.

Sett deigen til kjøling i minimum 2 timer i tett plast.

Trill deigen ut til tynne pølser, ca. 10 cm. lange. Hvis deigen sprekker opp kan du tilsette litt melk eller vann. Form pølsene til kranser med endene i kryss. Legg dem på bakepapir, på stekeplaten. Pensle med sammenvispet eggehvite og dryss på perlesukker.

Stek kakene lys gule på 180 grader i ca. 10 minutter midt i ovnen. Avkjøl på rist. Oppbevares i en tett boks.

Berlinerkranser
Berlinerkranser

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Juletrepynting

Å pynte til jul er noe av det hyggeligste jeg vet om. Når det gjelder juletrepynt, har jeg spart i mange år og juletreet er harmonisk og helt uten sprakende farger.

Når vi har besøkt julemarkeder rundt omkring, har jeg kjøpt med noe, når jeg har funnet noe som passer i stilen.

Jeg har også veldig personlig pynt, som er håndarbeider fra familie og venner.

Årets nyinnkjøp er en nøtteknekker og ballettdanserinne, etter at vi var i operaen og så Nøtteknekkerforestillingen.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sandkaker

Sandkakene hører julen til og er en av de sju slagene. De kan spises som de er, eller fylles med f.eks. krem og bær eller multekrem og brukes som dessert.

200 g romtemperert smør

250 g mel

100 g mandler skåldet og malt

1 egg

100 g sukker

Smuldre smør og mel. Tilsett mandler, egg og sukker. Arbeid deigen sammen, og la den hvile i minimum en time i kjøleskapet.

Spray sandkakeformene med formfett. Trykk deigen ut i formene. Stek sandkakene midt i ovnen på 175 grader i 10-15 minutter, og la dem avkjøles litt i formene før de legges på en rist.

Sandkaker oppbevares i tett boks eller i fryseboksen.

Sandkaker
Sandkaker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cappuccinobiscotti

Disse deilige, italienske kjeksene passer godt både som sprøtt tilbehør til dessert og som en liten godbit til kaffen.

100 g smør

2 dl supper

3 egg

3 ss kokt espresso

150 g kokesjokolade, grovhakket

1 dl hasselnøtter, grovhakket

350 g hvetemel

50 g kakao

1 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett og ett mens du fortsetter å vispe. Rør inn resten av ingrediensene. Rull to tykke pølser, som legges på en stekeplate med bakepapir. Klem dem litt flate og stek dem på 180 grader i 20 min. Avkjøl i 10 min. før du skjærer dem i skrå skiver, ca 1,5 cm brede. Legg dem opp ned på en rist og stek videre i 10 min. Skru av varmen og la kakene ligge i ovnen i 10 min. til. Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks.

 

 

 

Pickles

Farmoren min lagde fantastisk pickles. Jeg har dessverre ikke fått tak oppskriften hennes, men prøver meg stadig frem for å finne den perfekte oppskriften. Denne er min favoritt til nå. Pickles smaker godt, både på brødskiva og til mange slags middagsretter, f.eks. julematen.

Fersk sylteagurk

Gulrøtter, skrelt og skjært i tynne skiver

Blomkål, delt i små buketter

Bønner, renset og delt i 3

Frosne erter

Hvitbeter, gulbeter eller polkabeter, delt i terninger

1 dl eddik

2 dl sukker

3 dl vann

1 ss hel pepper

1 ss sennepsfrø

3 laurbærblader

1 neve krondill

Dag 1: Kok saltlake av 1 ltr. vann og 100 g salt. Avkjøl den, prikk agurkene med en gaffel og legg dem i laken. Den skal ligge i ett døgn, før den tas opp og tørkes av.

Kok opp eddik, sukker, salt, pepper, sennepsfrø og vann, rør innimellom. Legg alle grønnsakene, krondill og laurbærblader lagvis i et norgesglass, eller krukke. Hell den kokende laken over grønnsakene og la det avkjøle seg til romtemperatur. Sett på lokk og oppbevar i kjøleskap i minst 2 døgn før servering.

Luftig og kjempegod loff

Luftig og kjempegod loff er lett å lage og kan gjerne fryses ned og tas opp senere.

125 g smør

6 dl melk

1 pk gjær

1 egg

1 kg hvetemel

1 ss sukker

1/2 ts bakepulver

1 ts salt

Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett sammenpisket egg.

Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen. Elt godt og la deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 2 like deler og bak ut i valgfri fasong. Legg dem på bakepapirdekt stekeplate eller i brødformer og la dem heve til ønsket størrelse i minimum 30 minutter. Stekes på 190 grader i 30-40 minutter. Pensle deretter med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dryss over sesamfrø eller valmuefrø før eggeblandingen tørker. Avkjøl på rist.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Konjakk- og soppsaus

Konjakk- og soppsaus smaker godt til and, hval, storfe, lam, svin og vilt.

2 pk sopp i skiver

2 finhakkede løk

4 ss fond, f.eks. kylling, okse, kantarell eller vilt etter hva du skal servere sausen til

2 fedd finhakket hvitløk

10 cl konjakk (1 miniatyrflaske)

5 dl fløte

Pepper

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett konjakk, fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.

 

Konjakk- og soppsaus
Konjakk- og soppsaus

 

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.