Sankthans er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes’ fødsel, som feires 24. juni hvert år. Den var en helligdag i Norge inntil 1770. Dagen er oppkalt etter døperen Johannes.
I Norge knyttes sankthans til en tradisjonell, hedensk markering av sommersolverv og midtsommer. Særlig sankthansaften feires som en folkelig, ikke-religiøs sommerfest kvelden 23. juni, mange steder med store sankthansbål hvis været tillater det. Midtsommer feires på liknende vis flere steder i Europa. Bålbrenningen skal fordrive onde ånder og har røtter tilbake til 400-tallet, da de kirkelige og de hedenske tradisjonene ble slått sammen til en folkefest.
Vi liker å feire med rømmegrøt og spekemat. Du finner oppskrifter her.
Sankthans er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes’ fødsel, som feires 24. juni hvert år. Den var en helligdag i Norge inntil 1770. Dagen er oppkalt etter døperen Johannes.
I Norge knyttes sankthans til en tradisjonell, hedensk markering av sommersolverv og midtsommer. Særlig sankthansaften feires som en folkelig, ikke-religiøs sommerfest kvelden 23. juni, mange steder med store sankthansbål hvis været tillater det. Midtsommer feires på liknende vis flere steder i Europa. Bålbrenningen skal fordrive onde ånder og har røtter tilbake til 400-tallet, da de kirkelige og de hedenske tradisjonene ble slått sammen til en folkefest.
Vi liker å feire med rømmegrøt og spekemat. Du finner oppskrifter her.
Laks med pesto smaker ekstra nydelig på sommeren, synes jeg.
Laksen:
Laksen kan enten tas i stekepanna, eller legges i grillbakke på grillen.
Beregn 180 – 220 g laks per person. Smør den inn med pesto, dryss over reven parmesan og stek den i stekepanne med lokk, eller i bakke på grillen med lokk. Pass på at den ikke blir tørr.
Potetene:
1 potte persille
2 finhakkede fedd hvitløk
1 lite glass kapers
2 finstrimlede vårløk
1 dl sitronolje
2 dl mangoeddik
1 dl olivenolje
1 kg poteter, helst kokefaste
Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du koker potetene. Del potetene i mindre biter (om de ikke har kokt i stykker av seg selv). Bland inn gremolataen og server med valgfrie grønnsaker. Jeg har stekt deilige solmodne tomater til.
Søtpotet- og marshmallowpai er en mektig dessertt, så en liten bit til hver er nok. Toppen blir deilig sprø og er min favorittdel av denne paien.
Pecanbunn:
3 dl hvetemel
90 g pekannøtter
3 ss melis
1 klype salt
60 g smør i terninger
1 dl isvann
Kjør mel, pekannøtter, melis og salt i en food processor. Tilsett smør og kjør massen sammen til smøret er på størrelse med erter, før du tilsetter vannet og kjør videre til deigen begynner å henge sammen. Tilsett mer vann om nødvendig. Sett den kaldt i minimum 30 minutter, før den trykkes ut i en paiform.
Fyll:
1 liten, kokt søtpotet uten skall
1 klype kanel
2 dl sukker
1 klype kardemomme
1 klype ingefær
2 egg
2,5 dl fløte
250 g marshmallows
Kjør søtpotet, sukker og krydder til en jevn masse i en food processor. Tilsett egg og fløte og kjør videre til du har en fin, jevn masse.
Hell fyllet opp i bunnen og sett paien midt i ovnen på 190 grader i ca. 35 minutter. Fyllet skal så vidt ha satt seg. Avkjøt paien helt.
Legg tett i tett med marshmallows på toppen av paien. Sett den i ovnen på 250 grader under grillelementet i 1-2 minutter. Følg godt med, så ikke marshmallowsen blir brendt, for dette går fort.
Serveres med krem eller hjemmelaget is, som du finner oppskrift på her
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Jordbær og melis kjøres med en blender den er en jevn blanding. Smak til med lime og tilsett ev. mer melis. Sil coulisen gjennom en sikt. Sett kaldt til servering.
Pynt med friske bær, urter og noe sprøtt.
Sjokoladeterrin med mørk og hvit sjokolade med friske bær og jordbærcoulis
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Minas minisuksessterter er lekre og smaker nydelig. Det kan være koselig å servere i porsjonsformer, i stedet for å sette en hel kake på bordet. Denne oppskriften gir 12 minikaker.
Bunnene:
4 eggehviter
100 g melis
175 g mandler
1/2 ts bakepulver
Smør ildfaste porsjonsformer med smør. Kjør mandlene til mel i en foodprosessor eller mal dem med kvern.
Pisk eggehvitene og melisen til stiv marengs i en kjøkkenmaskin. Bland forsiktig inn mandelmelet med en slikkepott til en jevn røre. Det er viktig å beholde luften i marengsen.
Hell røren i formene og stek midt i ovnen på 160 grader i 25-30 minutter eller til kakene er gjennomstekt, før du avkjøler dem.
Kremen:
4 eggeplommer
100 g sukker
2 ts vaniljesukker
1.5 dl fløte
1 klype salt
150 g smør, romtemperert
Piske sammen eggeplommer, sukker, vaniljesukker, fløte og salt i en kjele. Varm opp på middels varme, mens du rører hele tiden, så kremen ikke svir seg. La det så vidt småkoke under røring i noen minutter, til kremen tykner. Hell kremen over i bollen til kjøkkenmaskinen og la den bli helt kald.
Tilsett romtemperert smør og pisk kremen godt sammen på middels hastighet. Kremen skal være myk og luftig. Sprøyt kremen på kakene i ønsket mønster.
Minas minisuksessterter
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Minas cupcakes til baby shower, barnedåp eller navnefest kan selvfølgelig brukes i en hvilken som helst anledning. De er lekre og smaker godt. Denne oppskriften gir 12 cupcakes
125 g smør
150 g sukker
2 store egg
2 ts vaniljeessens
1 vaniljestang
2 dl kremfløte
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
Pisk smør og sukker hvitt og luftig. Visp inn eggene, ett og ett. Pisk inn vaniljeessens. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Bland inn frøene, siktet mel og bakepulver og fløten vekselsvis i smørkremen til en klumpfri røre.
Sett papirformer i muffinsbrett. Fyll formene 2/3 fulle med røre. Stekes midt i ovnen ved 175 grader i ca. 20 min. De skal være gylne og gjennomstekte. Avkjøles på rist.
Minas cupcakes til baby shower, barnedåp eller navnefest
Frosting:
1 dl eggehviter
1/2 ts sitronsaft
2 ts vaniljeekstrakt
335 g sukker
65 ml vann
Blå pastafarge
Bland sukker, vann og vaniljeekstrakt i en kjele, rør det godt sammen og varm til 120 grader (bruk termometer).
Visp eggehviter og sitronsaft til det begynner å skumme. Tilsett sukkerlaken litt etter litt. Miks det så luftig. Kremen er klar til bruk.
Fyll frostingen i en sprøytepose og sprøyt vakre topper på de kalde muffinsene. Pynt med blå kakepynt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Jeg er veldig glad i mat fra havet og selv om du kanskje synes det virker merkelig med fisk og skalldyr på pizza, kan jeg forsikre deg om at det smaker bra.
Pizzabunn:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ts honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann. Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Saus:
1 boks creme fraiche
1 ss hvitvinseddik
Salt og pepper
2 fedd finhakket hvitløk
1 neve finhakket persille
Rør alt sammen og sett kaldt til du skal bruke den.
Topping:
Revet ost gjerne flere varianter
Fersk parmesan, skjært med ostehøvel
Rødløk, i tynne skiver
Kapers
Røykelaks eller ørret
Lakserogn
Fersk dill i små bunter
Smør pizzasausen utover bunnen. Legg på revet ost og rødløk (ikke parmesanen). Stek pizzaen på 200 grader til osten er gyllen.
Ta ut pizzaen og legg på kapers, laks, rogn og parmesan. Pynt med dill.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.