Pizzakveld i loungen

Vi er så heldige at vi har en overbygd veranda bak huset, mot skogen. Der har vi en hjørnesalong og et boblebad. Denne fredelige oasen har vi mye glede av, både på dagtid, hvis det er veldig varmt, men også på kveldene hele året. Denne kvelden koser vi oss med hjemmelaget pizza og boblebad.

Jeg er veldig god på pizzabunn, men veldig dårlig på oppskrift. Om jeg skulle antyde noe, blir det denne:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1 ss honning

1/2 pk pizzagjær

1 ss olivenolje 

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Jeg setter deigen til heving på kjølerommet i mange timer, det gjør at den blir perfekt hevet. Jeg pleier å sette deigen enten dagen før eller tidlig om morgenen. Når jeg skal bruke den, kjevler jeg den ut og setter den til ny heving på 37 grader i stekeovnen. Når den er ferdig hevet, setter jeg ovnen på 250 grader og forsteker bunnen, uten fyll. Den blir knallgod og sprø.

Sausen:

Sausen lager jeg av hakkede tomater fra Mutti, løk, laurbærblad, tørket oregano, hvitløk, basilikum, pepper, tabasco, knust fennikel. Det må koke lenge, gjerne en time og rundes av med sukker eller stevia.

Topping:

De to pizzaene vi lagde denne gangen, har i tillegg til saus, fått:

Pizza nr. 1: strimlet løk, gorgonzola, ananas og pepperoni.

Pizza nr. 2: sjampinjong, gul paprika, løk, vårløk, kokt skinke fra Jacobs (mye bedre enn de billige variantene, for den smaker faktisk kjøtt) og kjøttboller.

Begge har fått en blanding av fem forskjellige oster: Norvegia, Jarlsberg, Edamer, Mozzarella og Parmesan. Når fyllet er på, steker jeg pizzaen ferdig og gyllen.

Vi koser oss med en Prunotto Barbaresco Classico til pizzaen. Jeg har for øvrig notert meg at den er 100 kr. billigere i Sverige enn i Norge.

Serviset er for øvrig fra Green Gate og det kule biffbestikket, med stående kniv heter Lykke og er fra Hardangerbestikk.

 

Pizzakveld i loungen
Pizzakveld i loungen

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Torden, innekos og kje i ovnen

Torden, innekos og kje i ovnen, så i dag ble det den store dagen for innekos. Ikke engang Barolo eller Leon Amarone av Moltemyr ville være ute.

Vi kjøper alltid med oss noen lår av kje fra Slakter Eide når vi er på hytta i Lillesand. Mesteparten av dem legges i fryseren, så vi kan kose oss med det utover høsten og vinteren. Det er ikke så lett å få tak i kje, men det hender at Menybutikken min har det i ferskvaredisken sin. Det deilige med kjeet til Eide, er at det ligger i en helt nydelig hvitløks- og urtemarinade. Om du er så heldig at du finner kje i butikken din, anbefaler jeg deg på det varmeste å gjøre et forsøk.

Jeg varierer tilbehøret en del, men denne gangen lager jeg sjy og serverer med potetmos og blomkål til.

Kje til 4 pers:

2 kjelår legges i langpanna med 3 løk, 5 dl vann og aluminiumsfolie over. Dampes i ovnen i 4 timer på 100 grader.

Etter 4 timer heller jeg stekesjyen i en kjele og lar kjeet og løken brune seg på 150 grader i 1 time uten folie.

Stekesjyen koker jeg litt ned sammen med en skvulp (ca 2 ss) cognac. Jeg jevner den med litt brun maizenajevner og smaker til med salt og pepper.

Jeg legger kjelårene på fat og transjerer ved bordet.

 Torden, innekos og kje i ovnen
Torden, innekos og kje i ovnen

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

God morgen i regnet

God morgen i regnet! I dag startet dagen med uanmeldt styrtregn og vi måtte søke ly under taket ved inngangen vår, for å nyte morgenkaffen/teen. De koselige møblene er kjøpt på Maxbo.  Den store urnen har jeg arvet etter mormoren min.

God morgen i regnet

Vasen er fra Kähler, koppene og putene er designet av Grethe Solemsløkk, som holder til på Røros. Du får kjøpt produktene hennes på nettet, så du må ikke reise dit, selv om stedet er vakkert og verdt et besøk.

Jeg har pyntet med en spade fra Steglet blomster. Fuglekassen og den vakre callaen kommer fra Interflora. De søte kuene kommer fra Black design. Vannkanna, og skiltet har vi hatt i mange år og jeg husker ikke lenger hvor de kom fra.

God morgen i regnet

I dag skal vi spise spaghetti med hjemmelagde kjøttboller i tomatsaus til lunsj. Det er enkelt å lage og smaker godt. Vi lager alltid en dobbel posjon, slik at vi kan fryse ned noen og bruke til tapas senere.

 

God morgen i regnet
God morgen i regnet

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

For en deilig sommerdag

For en deilig sommerdag, men også en dag til ettertanke.

Tenk at det er fem år siden allerede. Husker godt turen hjem fra hytta i Lillesand den dagen. Radioen i bilen sto på og vi trodde nesten ikke det vi hørte. Vi ble veldig stolte de etterfølgende dagene av å bo i et så spesielt land, som reagerte med samhold og kjærlighet i stedet for hat og sinne. Jeg kjenner fortsatt på de samme følelsene denne datoen hvert år og tenker på smerten de involverte og etterlatte må ha. Håper vi aldri må oppleve noe slikt igjen.

For en deilig sommerdag
For en deilig sommerdag

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Morgenstund har gull i munn

Morgenstund har gull i munn, kan man si, når man våkner til et så deilig vær. En ny, fantastisk sommerdag og jeg har fått en del spørsmål om utekjøkkenet.

Jeg kjøpte tre blomsterbord hos Clas Ohlson, som kjæresten min delvis demonterte og skrudde sammen med deler fra et gammelt grått gjerde vi ikke skal ha lenger.

Vasken og armaturet:

er kjøpt hos IKEA og kurvene er fra Jysk. Det ble selvfølgelig ikke plass til skuffer under vasken, så der er bare skuffefrontene limt på igjen. Bak forhenget har vi satt en gassflaske til kokeapparatet og en liten varmtvannsbereder. Forhenget har jeg sydd av to koppehåndkler fra Green Gate, der er også gryteklutene fra. I kurvene har jeg lagt utstyr vi trenger til matlagingen og til renhold av kjøkkenet.

Knottene:

er håndmalte og kommer fra Leilas Loft, i USA. Jeg var veldig spent på om de kom til å passe til tekstilene jeg allerede hadde kjøpt, men det ble en fulltreffer.

Bestikkurven og tørkerullholderen kommer fra Riviera Maison.

Trekassene er kjøpt på Kremmerhuset er kun skrudd opp på veggen og brukes som hyller. I hyllene har jeg satt ting jeg fant i skuffer og skap.

Insektshotellet er fea Felleskjøpet, men siden det ikke bor noen insekter der, har vi pyntet det med våre egne.

Jeg bestilte kokeapparat fra Marine Shop og oppdaget ikke før det ble levert, at det var for innbygging. Siden vi ikke hadde lyst til å miste flere skuffer, ved å bygge det inn, kom mannen min på at vi kunne halvere en av trekassene og feste det der. En veldig kjekk løsning, for da er den flyttbar og vi har mer tilgjengelig benkeplass når hele familien vil lage mat sammen.

Til høyre for kjøkkenet står grillen vår, med enda en kokeplate og foran står spisebordet, som også er hjemmesnektret. Utekjøkkenet har virkelig blitt en deilig og praktisk oase for matlaging, som vi er strålende fornøyde med. Vi lager alltid mat der når været tillater det, sånn som i dag, når jeg skal lage deilig fish and chips med tartarsaus.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Solskinn og sommerferiedager hjemme

Solskinn og sommerferiedager hjemme er ikke å forakte og vi koser oss veldig i hagen og utekjøkkenet vårt.

Ikke alle er så heldige at de har en hage og jeg har også fått en liten flekk på ca. 12 kvm. med kjøkkenhage. Der har jeg alltid alle urtene jeg kan få tak i, i tillegg til litt av hvert annet, som f.eks. ramsløk, salat, agurk, sukkererter diverse bær og poteter. Noe av det alle beste jeg vet er å hente ingredienser fra min egen produksjon, vaske dem og putte dem rett i maten.

I dag ønsket den yngste sønnen min seg gyros til middag. Den skal egentlig serveres med pitabrød, pommes frites og tzatziki, men jeg liker å bruke båtpoteter i stedet for pommes frites.

 

Gyros:

600 g flatbiff av lam, svin eller okse, skåret i strimler

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

En dæsj rødvinseddik

1 ss honning

4 ss olivenolje

Rosmarin og oregano

Pepper

Alt blandes sammen og settes kaldt i minimum to timer, men aller helst til neste dag.

 

Tzatziki:

3 dl youghurt naturett, gresk type

1/2 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag

Blandes og smakes til med finhakket mynte, hvitløk, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer.

 

Kjøttblandingen stekes over ganske høy varme, i en stor stekepanne. Mot slutten av steketiden blandes den med litt finhakket persille. Samtidig varmes pitabrødene i stekovnen.

Smør pitabrødene inni med tzatziki, fyll i kjøttblandingen, pommes frites, finsnittet rødløk og tomater i skiver.

Guttene mine vil gjerne ha et glass øl til, men jeg synes det er godt med et glass rosevin i sommervarmen og i dag ble det Mulderbosch fra Sør Afrika.

Bordet er dekket med et servise vi har tatt med oss fra en keramiker i Spania.

 

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brannlilje i full blomst

Brannlilje er en av de vakreste blomstene jeg vet og et vakkert skue akkurat nå.

Du finner masse bilder fra hagen vår her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Et enkelt sommerbord ute i regnet

Et enkelt sommerbord ute i regnet en varm sommerdag, kan være koselig, så lenge du sitter under tak.

Jeg har dekket sommerborder med løpere fra Black Design og servise fra Green Gate.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmesnekret utekjøkken

Hjemmesnekret utekjøkken er både koselig og unikt. Her har vi brukt demonterte blomsterbord fra Claes Ohlson, som er montert sammen med materialer fra det gamle grå gjerdet vårt.

Jeg har sydd forheng av to opptørkingshåndkler fra Green Gate. Kokeplatene er egentlig til båtbruk. Vi har montert den inn i en trekasse, maken til de som henger som hyller på veggen.

Insektshotellet er fra Felleskjøpet

Du finner flere bilder av utekjøkkenet her.

 

Hjemmesnekret utekjøkken
Hjemmesnekret utekjøkken

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vakker blomst

Vakker blomst på bordet på hytta i Lillesand, fra den lokale Interflora blomsterforretningen min.

Jeg kjøper alltid med en blomst når jeg skal på Sørlandet og besøke moren min og denne synes jeg er ekstra vakker.

Jeg har en favorittblomsterdekoratør, som er veldig dyktig og har en fantastisk fantasi. Det eneste jeg pleier å gi beskjed om, er hva blomsten skal brukes til og ev. hvilke farger og deretter er resten opp til henne.

Vakker blomst

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.