Biff med grillede grønnsaker og konjakk- og peppersaus

Biff med grillede grønnsaker og konjakk- og peppersaus og potetmos er en rett med mye smak. Konjakk- og peppersaus er min absolutte favorittsaus. Den er morsom å lage også, bare pass på luggen når du setter fyr på konjakken. Du får kjøpt syltet pepper på Meny og andre velassorterte matbutikker. Oppskriften er passe til 4 personer.

Potetmos:

500 g poteter

150 g smør

6 ss fløte

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.

Sausen:

20 svarte pepperkorn

1/2 dl konjakk (eller brandy)

1/2 l fløte

2 ss oksefond

1 ss karamellsaus fra flaske

Noen hele, syltede rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen)

2 ss smør

Knus de svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett Cognac, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosépepperkorn. La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.

Grillede grønnsaker:

Skrell og del ønskede grønnsaker i munnfullbiter. Her har jeg brukt gulrot, Lilla reddik, persillerot og løk. Legg grønnsakene med en god klatt smør, i en form som tåler grillen. Krydre med ønskede urter og krydder, f.eks. rosmarin, hvitløk, salt og pepper.

Sett formen på grillen og rør rundt av og til. Når grønnsakene begynner å se klare ut, er det lurt å ta en liten smak, for å sjekke at de virkelig er det. Spises med fisk eller kjøtt etter eget ønske.

Biffen:

4 biffstykker på 180 – 300 g avhengig av hvor sultne gjestene er i ønsket kvalitet:

  • Indrefilet – den dyreste og møreste
  • Ytrefilet – litt mindre mør og billigere
  • Entrecote – den saftigste og mest smakfulle biten, men mindre mør og litt billigere
  • Mørbrad – ok biff, som er ca. like mør og samme pris som entrecote, men ikke like saftig
  • Flatbiff – hverdagsbiffen billigere og mindre mør enn resten

Krydre biffene med salt og pepper på begge sider og la de ligge tildekket i romtemperatur i 30 min. Brun dem raskt på begge sider i smør i en stekepanne. Sett panna i ovnen, eller flytt biffene over i en ildfast form (ta med den brunede løken også) og sett dem på 200 grader. Putt inn steketermometer i en av biffene og stek til ønsket temperatur:

  • Rå/lite stekt: 55 grader
  • Medium/medium+: 60-65 grader
  • Godt stekt: 70 grader

La biffene hvile i noen minutter før servering, så kjøttsaften får satt seg og ikke forsvinner ut, når dere begynner å spise.

Biff med grillede grønnsaker og konjakk- og peppersaus
Biff med grillede grønnsaker og konjakk- og peppersaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese