Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe er en tradisjonsrett i Trøndelag og noen deler i tillegg knoken i biter, blander den med kålrabistappen og kaller det kålgraut.

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe er godt med bare poteter til, men jeg lager i tillegg en nydelig saus, som passer perfekt til det salte kjøttet.

Oppskriften er passe til 4-6 personer, avhengig av størrelsen på svineknokene.

Svineknokene:

2 svineknoker, saltet og røkt

4 gulrøtter i skiver

2 løk 1 grove terninger

2 laurbærblad

20 hele pepperkorn

Vann så det akkurat dekker

Skyll av svineknokene under rennende vann og legg dem i en kjele med  grønnsakene og krydderet. Kok opp, skum av og la det småkoke i 2 timer, til kjøttet enkelt kan løsnes fra beinet. Legg kjøttet til side og la kraften koke inn litt, så den blir saltere.

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe
Røkt og kokt svineknoke
Kålrabistappe:

1 stor kålrot i terninger

2 gulrøtter i terninger

1 øse knokekraft

1 god klatt smør

1/2 ts malt muskatnøtt

Fløte

Pepper

Kok kålrot og gulrot møre i vann. Hell av vannet, mos kålrot og gulrot og tilsett kraft, en god klatt smør, muskatnøtt og fløte, til den er passe tykk. Smak til med pepper.

Saus:

Kok opp 1 boks fløte og tilsett 1/2 fløteboks med knokekraft. Deretter tilsetter du sukker, til det smaker passe søtt. Om knokekraften ikke er så salt, kan du bruke buljongterning eller fond i tillegg.  Smak til med litt pepper og jevn med lys maisennajevner, til den får passe sauskonsistens.

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus
Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe serveres med kokte poteter og den nydelige sausen.

Du finner flere oppskrifter på varierte og velsmakende tradisjonsretter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese