Det mest spesielle med rumensk mat er at den har en veldig kjent smak, men samtidig smaker den som noe du aldri har prøvd før. Grunnen er at det tradisjonelle kjøkkenet er en blanding av retter og matlagingseknikker lånt fra Ungarn, Tyskland, Tyrkia og de gamle Jugoslavlandene. Matrettene er tilpasset landet med lokale urter og krydder. Svinekjøtt er den mest ingrediensen, men Romania har også nydelige supper og salater.
Rumenske supper regnes som verdens beste ved siden av de russiske og suppene som rumenerne liker kalles ciorba.
Romania er for øvrig i verdenklasse når det gjelder sylting av grønnsaker og oppskriftene blir stolt levert fra generasjon til generasjon.
- Apfelstrudel med hjemmelaget vaniljeis
- Baba ganoush
- Babka – cozonac med nøtte og mandelspon
- Baklava med pistasj
- Ciorba de Perisoare
- Djevelegg
- Ensaladilla rusa
- Gløgg – glühwein – mulled wine
- Kjøttboller av lam
- Kremet polenta
- Lam pilav (pilaff, pilau, plov)
- Musaka
- Pai med middelhavssmak
- Pilafris
- Sarmale
- Soltørka tomat- og olivenbrød