Georgia

Georgia har stolte mattradisjoner, som er inspirert av at de lå langs silkeveien i tillegg til at de har vært invadert av diverse land opp gjennom tidene. De har adoptert smaker fra Middelhavet, araberlandene, Persia, India og Mongolia, men de har tilført sitt eget preg på maten. Brød er en helt essensiell del av alle måltider og brød fra Georgia er spesielt. De bakes i spesielle leirovner og et velsmakende eksempel er khachapuri, som kan serveres helt rent, eller det kan serveres med f.eks. ost og et egg som er stekt oppa brødet, som en slags pizza.

Eksempler på mat fra Georgia er khilankali, som er dumplings med forskjellig fyll, mitsvadi, som er grillspyd med kjøtt. Ostetallerken og sopp i forskjellige former er også populær mat.

Georgia var trolig det første landet i verden, som produserte vin, siden arkeologer har funnet leirkrukker med rester av vindruer fra 6000 år f.Kr. De er store produsenter av oransjevin, som er i skuddet om dagen. Oransjevin, som er uklar, med friskheten til en hvitvin og den fyldige og bitre teksturen til en rødvin, kan være vanskelig å forstå når den serveres alene eller sammen med én enkelt rett. Den kommer til sin rett når den serveres til et godt måltid med f.eks. sopp, pai, beter, syltet fisk, ost og valnøtter.