Lohipaistos – gravlaks- og potetform

Lohipaistos inneholder de to mest brukte middagsingrediensene i Finland, laks og poteter. Om du ikke vil grave laksen selv, kan du kjøpe ferdig gravlaks. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Gravlaks:

6 ss havsalt

6 ss sukker

2 ss brandy

6 ss finhakket dill

500 g laksefilet i 2 jevnstore stykker

Bland havsalt, sukker, finhakket dill og brandy. Klapp blandingen på begge sider av laksefiletene og legg dem med kjøttsiden mot hverandre (om de har skinn, skal det vende ut). Pakk laksen inn i plastfolie, legg dem i egnet kar, f.eks. en brødform og legg noe tungt over, så den blir liggende i press. Jeg bruker en brødform til, som jeg legger oppa og plasserer noe tungt i den øverste formen. Sett laksen kaldt i 24 timer, og snu den etter 12 timer og legges i press igjen.

Skyll laksen og del den i fine skiver.

Gravlaks- og potetform:

1+2 ss smør

8 poteter, skåret i tynne skiver

300 g gravlaks med dill i skiver

1 løk, finhakket

3 egg

4 dl melk

1 ts salt

1/2 ts pepper

Smør en ildfast form med 1 ss smør. Legg halvparten av potetene i taksteinsmønster, fordel laksen i skiver, løken og deretter dillen over potetene. Om du har kjøpt ferdig gravlaks og det ikke følger med dill, kan du finhakke frisk dill og bre over. Legg på resten av potetene i taksteinsmønster. Visp egg, melk, salt og pepper lett sammen og hell over potetene. Stek lohipaistos på 200 grader i 1 time, til potetene er gylne og ferdigkokte. 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese