Saftig grovbrød

Saftig grovbrød er supert å lage, dele i to, legge i fryseren og ta opp etter hvert som de skal spises. Den lange eltetiden er viktig for at brødet skal bli saftig og få god holdbarhet, så beregne god tid til både den og til hevingen.

100 g hvetekim

100 g hvete helkorn

50 g solsikkekjerner

100 g havregryn

100 g byggryn, hele

250 g sammalt bygg

500 g hvetemel

2 ts salt

1 ts bakepulver

2 ss honning

1 pk gjær

6 ss olivenolje

7 dl melk

Fremgangsmåte:

Elt alt godt sammen, men spar den siste desiliteren med melk, til du ser om den behøves. Kjør maskinen på det laveste i 20 min. og deretter på full guffe i 2 min. (pas på at ikke maskinen går sin vei, når du kjører for fullt.

Dekk til og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 2 timer, om du har brukt kald melk. Du kan ev. varme melken til 37 grader og da tar hevingen ca. 1 time.

Del deigen i to like store deler og form hver del til et avlangt brød, tilpasset brødformene, som er kledd med bakepapir. Legg over et rent koppehåndkle og brødene heve i 1 time til.

 

Skjær noen snitt på skrå i toppen av hvert brød og stek dem på 180 grader i 1 time.

Om du vil bruke steketermometer, kan du stikke det inn i midten på det ene brødet . Brødene er klare, når kjernetemperaturen er 97 grader. Du kan ev. ta et av brødene ut av formen og banke på det med knoken. Brødet er ferdig, når lyden er hul.

Hvelv brødene over på en bakerist og la dem avkjøle seg, før du skjærer i dem.

 

Du finner flere brødoppskrifter fra fjern og nær HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese