Sarmale er kålruletter fra Moldova og Romania og er dessuten Romanias nasjonalrett. Det er en typisk søndagsmiddag, siden den skal lages på syltet kål, som må syltes i ett døgn og i tillegg skal koke i 2-3 timer.
Syltet kål:
2 kg kålhode, delt i enkeltblader
2 ltr vann
1/2 ltr hvitvins- eller eplecidereddik
Legg kålbladene i en stor bolle. Kok opp vann og eddik til en lake og hell den over kålbladene. Legg på press, så bladene holder seg nede i laken og sett på lokk. La kålen ligge i syltelaken i 1 døgn.
Sarmale:
500 g kjøttdeig av svin
300 g kjøttdeig av storfe
1 dl vann
200 g røkt bacon
2 kg syltet kål
1 ss grovt salt
1 stor løk, finhakket
200 g ris
1 dl tomatsaus
1 stor rød paprika i strimler
30 ml solsikkeolje
1 stor løk i strimler
1 ts malt karve, ev. spisskummen
3 laurbærblader
2 ts gurkemeie
2 ts tørket timian
15 pepperkorn
Vask risen og ha den i en bolle sammen med saltet. Bland godt og la det stå i noen minutter, bytt deretter vann og vask risen to ganger til, uten salt. La den ligge i kaldt vann til den skal brukes i oppskriften.
Elt sammen kjøtt, løk, gurkemeie, karve, timian, vann og ris. Ikke tilsett salt. Ta et kålblad og legg en spiseskje av blandingen i midten. Pakk det sammen til en rull på samme måte som norske kålruletter. Gjenta til du er ferdig med kjøttet. Spar noen av de minste kålbladene og strimle dem fint (julienne).
Hell oljen i en sautépanne eller vid gryte og legg halvparten av den finstrimlede kålen og paprikaen i kjelen. Tilsett halvparten av tomatsausen over dem. Legg rullene i kjelen veldig tett inntil hverandre. Mellom dem legger du bacon. Når du er ferdig med å legge alle rullene i kjelen, legg pepperkornene og laurbærbladene oppå, og dekk med resten av kålen og paprikaen.
Hell resten av tomatsausen over og tilsett kokende vann for å dekke sarmalene om nødvendig. Legg en stor ildfast tallerken oppå sarmalen, så de ikke løfter seg opp til overflaten mens de koker. Dekk til med lokk og sett pannen/gryten over middels varme til det begynner å koke. Reduser varmen til et minimum og la dem småkoke i to til tre timer.
Servering:
Sarmale serveres varme med en klatt rømme på toppen og nykokt polenta.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.