Thailandsk kyllingsuppe

Thailandsk kyllingsuppe er en deilig og varmende rett, som passer godt nå på høsten. Om det frister med litt kokossmak, kan du lage thailandsk kyllingsuppe med kokoskrem i stedet for creme fraiche med  kokoskrem.

4 kyllingfileter i biter

2 løk i strimler

1 finhakket chili

1 cm sitrongress i tube

2 gulrøtter i små terninger

4 ss thailandsk kyllingkraft

2 cm koriander fra tube

2 cm hvitløk fra tube

1 ss sweet chili dipping saus

1 boks creme fraiche

2 ts karri

1 l vann

1 paprika i strimler

2 finsnittede vårløk

Litt frisk koriander til pynt

Kyllingfilet og løk brunes i en gryte. Tilsett chili, gulrøtter, thailandsk kyllingkraft, koriander, hvitløk, sitrongress, karri, sweet chili dipping saus, creme fraiche og vann.

La det koke til kyllingen er gjennomkokt, før paprika og vårløk tilsettes. Pyntes med frisk koriander.

Vi serverer thailandsk kyllingsuppe med godt brød til, f.eks. hjemmelagde baguetter.

Du finner masse fristende suppeoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sjokoladekake med karamell og peanøtter

Sjokoladekake med karamell og peanøtter kan minne om snickers og jeg synes den passer både som dessert og til kaffen. Kaken kan gjerne lages klar dagen i forveien.

Kakebunn:

1,75 dl rapsolje

400 g sukker

2 ts vaniljeekstrakt

3 egg

300 g hvetemel

100 g kakao

2,5 ts bakepulver

1/2 ts natron

2,5 dl melk

1 dl yoghurt

2 dl varm, sterk kaffe

Rør olje og sukker sammen i kjøkkenmaskin, før du tilsetter vanilje og rører inn ett og ett egg. Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bolle og bland sammen melk og yoghurt i et litermål. Rør den tørre blandingen og melkeblandingen vekselvis inn i eggeblandingen. Bland inn den varme kaffen til slutt. Fordel røren i to smurte kakeformer på ca. 20 cm i diameter og stek dem på midterste rille, ved 180 grader i ca. 60 minutter. Sjekk at de er gjennomstekt med en kakepinne. La kakene avkjøle 10 minutter i formene, før du tar dem ut av formene og avkjøler dem videre på rist. Pakk dem inn i litt folie og sett dem kaldt til de skal pyntes. De kan gjerne stå til neste dag, før de brukes.

Glasur:

300 g smør

600 g melis

50 g kakaopulver

1/2 dl melk

100 g hvit kokesjokolade, smeltet og litt avkjølt

100 g mørk kokesjokolade, smeltet og litt avkjølt

Pisk smøret i en kjøkkenmaskin og tilsett melis i flere omganger mens du pisker. Rør inn kakao, deretter melk og til slutt sjokoladen. Glasuren være glatt og smidig og ikke flyte utover, så tilsett ev. mer melis.

Montering:

Kakebunner

Glasur

Karamellsaus fra flaske

Peanøtter m/salt

Del begge kakene i to slik at du har fire like tykke bunner. Sett den første bunnen på et fat og fordel litt av glasuren over. Risle over karamellsaus og dryss over peanøtter. Sett på neste bunn og gjenta til du har lagt på den øverste kakebunnen.

Pynt etter eget ønske og fantasi, jeg har brukt kakepynt fra Cacas, sjokoladeegg og karamellisert popcorn.

La kaken stå kaldt til den skal brukes.

Du finner flere kakeoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Burmesisk kylling

Burmesisk kylling er en smaksrik og saftig rett fra Myanmar. Myanmars kjøkken er forøvrig preget av mye fiskeprodukter og er påvirket av både kinesisk, indisk og thaikjøkkenet. Mohinga is den tradisjonelle frokostretten og også Myanmars nasjonalrett. Myanmars kjøkken er også kjent for sin store variasjon av salater. Salatene har alltid vært populære som fastfood i byene.

Denne kyllingrettetten er passe til 4 personer.

5 løk

5 små tørkede chili

1 cm ingefær

10 hvitløksfedd

1 ts salt

1 ss gurkemeie

800 g kyllingfilet

2 ss nøytral olje

1 boks hakkede tomater (Mutti)

1 dl vann

2 ss soyasaus

Revet skall av 1/2 sitron

Del 3 av løkene i strimler og sett til side.

Finhakk 2 løk, chili ingefær og hvitløk. Kjør det sammen i en food processor til en jevn masse, før det settes til side.

Bland salt og gurkemeie og gni inn kyllingfileten med det.

Brun kyllingen på begge sider i oljen på middels varme, før du tar den ut av pannen og setter den til side.

Brun løkstrimlene lett i samme olje, tilsett løkmosen og rør med jevne mellomrom til den strimlede løken er myk.

Mos tomatene i food processoren, til en jevn masse og hell dem over løkblandingen, sammen med vann, soyasaus og sitronskall.

Rør godt og la det koke i 30 minutter. Tilsett kyllingen og la den koke med til den er gjennomkokt. Det tar ca. 20 minutter.

Ta ut kyllingen og hold den varm mens du koker ned sausen uten lokk til den er redusert til ca. 3 kopper. Hell sausen over kyllingen.

Server Burmesisk kylling med nudler eller ris.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dal med torsk og linser

Dal med torsk og linser er en nydelig rett. Det er ikke så vanlig å få servert fisk i retten på restauranter, men jeg anbefaler å prøve. Sausen er så god, at du nesten bare kan kose deg med den, sammen med godt brød. Om du vil ha den som vegetarrett, kan du erstatte kyllingfond med grønnsaksfond eller en buljongterning.

600 g torsk i terninger

2 løk, finhakket

1 rød chili, finhakket

20 cherrytomater, delt i to

1/2 sitron, kun saften

2 ss rapsolje

1 ss garam masala

1 ts gurkemeie

2 fedd finhakket hvitløk

1 ts revet ingefær

1 ts spisskummen

2 ts tørket koriander

1 glass (650 g) hakkede tomater (helst Mutti)

1 boks kokosmelk

2 ss grønnsaksfond

1 kanelbark

1 boks hermetiske linser

Fres løk, chili og hvitløk i olje til løken er gyllen, før du tilsetter cherrytomatene og la det surre i fem minutter. Tilsett garam masala, gurkemeie, ingefær, koriander, kyllingfond og spisskummen og bland det godt sammen. Tilsett hakkede tomater, kokosmelk, kanelbark og linser, og la det koke under lokk i 5 minutter. Legg i torsketerningene og la det trekke under lokk i 3 minutter.

Server dal med godt brød, f.eks. roti eller nan, som du går kjøpt i alle dagligvareforretninger, eller du kan lage selv.

I India brukes det ofte indisk øl til maten.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rødkålsalat fra Korea

Rødkålsalat fra Korea smaker godt alene til f.eks. lunsj, sammen med godt brød, eller som forrett. Rødkålsalat passer også som tilbehør til flere koreanske retter, som f.eks. koreansk pizza, dak gogi (BBQ-kylling) og yangyeom chicken (fritert kylling).

Dressing:

1 dl soyasaus

2 ss sukker

1/2 dl vann

3 ss risvineddik

3 ss sesamolje

1 ss finhakket, rød chili

Bland sammen alle ingrediensene til dressingen og rør til sukkeret er oppløst.

Rødkålsalat:

1 rødkål, finsnittet

2 røde paprika, finstrimlet

4 vårløk, finstrimlet

Dressing (se ovenfor)

2 ss sesamfrø, ristet lett i tørr panne

Bland alle ingrediensene til rødkålsalat, inkl. dressingen. Dryss over sesamfrø.

Du finner flere spennende og smaksrike retter fra Korea her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Flettekrans – en luftig og smakfull en

Flettekrans er nydelig gjærbakst, hvor fyllet kan varieres etter det du har lyst på. Denne oppskriften gir en lekker og luftig flettekrans med vaniljefyll. Det smart å la gjærdeig heve lenge, så ikke la deg begrense av hevetiden jeg har foreslått.

5 dl helmelk

100 g smeltet smør

50 g gjær

1 1/2 dl sukker

2 ts kardemomme

900 g hvetemel

1 ts bakepulver

Vaniljekrem, enten hjemmelaget eller ferdigkjøpt

Rosiner

Mandelspon

Elt sammen melk, smør, gjær, sukker, kardemomme, hvetemel og bakepulver. La det stå og heve i 2 timer.

Når den er ferdig hevet, kjevler du den ut i et stort rektangel på 20 x 100 cm. Smør på et jevnt lag med vaniljekrem (ikke på de 2-3 siste cm av leiven). Dryss over rosiner og mandelspon, før du ruller den sammen til ei pølse. Legg den i en sirkel på en bakeplate, før du klipper på skrått ned i pølsa og bretter ørene du får, til annenhver side.

La kransen etterheve i 2 timer til, før du steker den i ovnen 200 grader til den er gjennomstekt, gyllen og fin (ca. 20 minutter).

Pensle den med en blanding av 1 sammenpisket egg og 2 ss melk rett etter du har tatt den ut av ovnen.

Risle over litt melis blanda med vann før servering.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tyrkisk pastasalat

Tyrkisk pastasalat er en deilig lunsj- eller kveldsrett. Den kan også brukes som en del av en meze (småretter fra østlige og sørlige Middelhav). Jeg har brukt tyrkisk pasta, som jeg har kjøpt i asiatisk butikk, men du kan også bruke en annen liten pastavariant, som f.eks. makaroni.

3 dl tyrkisk yoghurt

3 dl majones

1 revet agurk

Saften av 1 lime

1 finhakket chili

2 fedd hvitløk

1 pk tyrkisk pasta

1/2 grillet kylling (eller 2 pk strimlet salatkylling)

Bland alt det kalde til pastasalaten. Kok pastaen etter anvisning på pakken og bland den med resten. Tyrkisk pastasalat serveres med en gang, med godt brød, f.eks. baguetter.

Du finner flere velsmakende retter fra Tyrkia her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Svinefilet i rosépeppersaus

Svinefilet i rosépeppersaus er en velsmakende rett, som er enkel og rask å lage. Jeg fant oppskriften i et ukeblad for mange år siden, men har endret en del på den.

800 g svinefilet

2 ss smør

1 boks fløte

1 ss (eller mer om du vil) hel rosépepper (helst syltet, men tørket går også bra)

1/2 dl soyasaus

Ev. sukkerkulør

Svinefiléten deles i tommetykke skiver og brunes på begge sider i smør.

Tilsett fløte, rosépepper og soyasaus. Om sausen virker for lys, kan den også få litt sukkerkulør. Det hele får koke i noen minutter, til sausen tykner og svinefileten er gjennomstekt, men fortsatt saftig. Smak til om den trenger mer salt, tilsett ev. mer soyasaus.

Svinefilet i rosépeppersaus serveres med stekt sopp, kokte poteter eller ris og bønner, blomkål eller brokkoli.

Du finner masse oppskrifter med svin her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Italiensk kylling i rummeltopf

Italiensk kylling i rummeltopf gir et saftig og velsmakende kyllingmåltid. Jeg har hentet frem den gamle rummeltopfen min, som ikke har blitt brukt på noen år og satt den i vann i en time, så den skal tåle varmen i ovnen. Om du har en som er helt ny, ja de har den på bl.a. Jernia, tror jeg den skal stå i vann i mange timer, men jeg husker ikke helt. Rummeltopf er en ganske smart opplevelse, for du kan nesten legge hva som helst av middagsmat i den, sette den i ovnen og bare vente på at resultatet skal bli mørt, saftig og velsmakende.

Italiensk kylling til 2 pers.

2 store kyllinglår av god kvalitet eller 4 små

2 løk i strimler

4 tomater, delt i båter

2 gulrøtter i små terninger

2 vårløk i strimler

1 laurbærblad

1 ss italiensk kyllingkrydder

2 hvitløk, finhakket

1 dl kyllingkraft, ev. fond eller terning og vann

1 sitron i store biter

1/2 dl hvitvin, ev. eplemost

1 neve bladpersille

1 pose parmesan

Legg rummeltopfen i kaldt vann i minst 1 time. Fordel løk, gulrotterninger, laurbær, vårløk og tomatbåter i bunnen. Legg kyllinglårene på toppen. Bland hvitløk, kraft, vin og italiensk kyllingkrydder og hell blandingen over kyllingen og grønnsakene. Legg på bladpersille og sitron og sett på lokket. Sett på lokket og plasser gryta midt i kald ovn. Sett ovnen på 200 grader og la rummeltopfen stå der i 2 timer, før du tar av lokket og drysser parmesan over kyllingen. La det steke videre i ca. 30 min. uten lokk, til parmesanen får fin farge. Sjekk om lårene er ferdig stekt ved å stikke inn en liten kniv. Om det pipler ut klar kraft er de gjennomstekt.

Server med potetmos eller godt brød til å dyppe i kraften, f.eks. foccacia, som du finner oppskrift på her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tacokrydder – lag din egen krydderblanding

Tacokrydder du får kjøpt i butikken er for salt etter min smak, så jeg lager mitt eget.

For mange er taco stekt kjøttdeig og noen poser, men det kan selvfølgelig være mye mer enn det.

Om du ikke har forsøkt taco med kylling eller med biffstrimler, kan det anbefales. Det er også smart å lage tacokrydderet selv. Det smaker mye bedre, er billigere og du har selv kontroll på saltmengden.

Dette oppskriften på tacokrydder er nok til 4-6 tacomiddager for 4 pers.

4 ss chilipulver

2 ts hvitløkspulver

1 ts løkpulver

1 ts knuste chiliflak

2 ts tørket oregano

2 ts paprikapulver

6 ts malt spisskummen

4 ts havsalt

4 ts sort pepper

Bland alle ingrediensene til tacokrydderet og oppbevar det i en tett beholder.

 

Du finner flere oppskrifter fra Meksiko her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.