Den svenske nasjonaldagen

Smørgåstårta

Den svenske nasjonaldagen, tidligere svenska flaggans dag markeres i dag. Dagen er feiret siden 1982, ble saluttdag i 1996 og endelig en offentlig høytidsdag i 2005.
Siden vi har øvd i årevis på å feire nasjonaldagen i Norge, synes vi skal hjelpe svenskene litt på deres dag, som er ganske fersk. Hva er vel bedre enn å feire med smørgåstårta? Det smaker godt og er enkelt å lage, dersom du ikke har store ambisjoner for utseendet.

Start med å lage fyll. Jeg har laget to slags fyll, for å gi litt variasjon i kaka.

Fyll 1:

4 hardkokte egg, delt i små terninger

3 vårløk i fine strimler

200 g pillede reker

4 dl creme fraiche

1 ss sennep

1/2 pose majones

2 ss frisk finhakket dill

1 glass sort rogn

Hvit pepper

Kajennepepper

Bland alle ingrediensene sammen, smak til med pepper og sett kaldt.

Fyll 2:

300 gr røkt skinkepålegg i små terninger

1 finhakket rødløk

4 dl creme fraiche

1/2 pose majones

Salt og sort pepper

Bland ingrediensene og smak til med salt og pepper og sett kaldt.

Skjær skorpen av 2 formloff og del dem på langs i tommetykke skiver. Legg to skiver ved siden av hverandre på et fat og legg på fyll 1. Legg på to nye skiver og legg på fyll 2, før du legger på det siste laget med loff. Nå skal kaken helst stå kaldt over natten, så den får satt seg, med et fuktig koppehåndkle over.

Når kaken skal dekoreres, smør jeg på et lag med 4 ss majones og 4 dl creme fraiche, som skal fungere som lim. Du kan dekorere med hva du vil, men jeg har brukt:

1 hardkokt egg i skiver.

500 g pillede reker

200 gr røykelaks

1 sitron i skiver

Dill

Små tomater, delt i to

1 glass rød rogn

Salatblader

Da gjenstår det bare å ønske våre svenske venner en fin nasjonaldag.

Den svenske nasjonaldagen
Den svenske nasjonaldagen

Du finner flere retter fra Sverige her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese