Færøysk eplekake

Det er ikke så vanlig med færøysk mat i Norge, men denne eplekaken smaker fantastisk godt. I denne oppskriften kan du gjerne bytte ut hjemmelagde bunner og karamellsausen med ferdigkjøpt, om du har dårlig tid. Det smaker selvfølgelig best med hjemmelaget.

Marengsbunner:

5 eggehviter

1/4 teskje salt

300 g sukker

1 ts maisenna

1 ts 5 % eddik

Sett stekeovnen på 110 grader.

Pisk eggehviter og salt på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsettes sukkeret litt av gangen samt maizena og eddik. Pisk til du har en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst.

Finn frem to bakeplater og legg på bakepapir. Bunnene skal være 24 cm i diameter, så legg på en tallerken i passe størrelse og tegn etter den. Kanten rundt kan gjerne være litt høyere enn resten av bunnen. Hell marengsen i en sprøytepose med stjerneformet tip. Sprøyt den ytterste kanten og jobb deg innover.

Sett ned varmen til 100 grader og sett bunnene i ovnen. Stekes i ca. 1,5 time til bunnene er sprø og tørre. Skru av ovnen og la bunnene stå i stekeovnen til de er avkjølt, gjerne over natten.

Karamellsaus:

1 dl kremfløte

60 g melis

3 ss mørk sirup

1 spiseskje vaniljesukker

Bland alle ingrediensene i en kasserolle. La det småkoke uten lokk til du får ønsket konsistens. Det tar ca 20 – 30 minutter. Rør av og til. Karamellen er ferdig når den har blitt gyllenbrun og den har en passe tykk konsistens. Ha karamellsausen på glass når den er ferdig. Kan oppbevares i romtemperatur i flere uker.

Fyll:

4 grønne epler

4,5 dl creme fraiche

3 dl fløte

1 ts vaniljesukker

Visp fløten stiv. Skrell eplene og del dem i små terninger. Rør alt forsiktig sammen.

Legg første marengsbunn på et fat. Bre halvparten av fyllet over. Legg på den andre bunnen og bre resten av fyllet utover. Risle karamellsausen over.

Kaken kan være som den er, eller pyntes med det du har lyst på, f.eks. usprøytede roseblader, friske bær el.

Du finner oppskrift på flere eplekaker her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese