Helstekt indrefilet med pommes boulangere og soppsaus

Helstekt indrefilet med pommes boulangere og soppsaus er festmat av beste slag. Jeg har servert det med romanesco, som smaker noe midt i mellom brokkoli og blomkål. De har den ofte på Meny, men tar den inn i andre matbutikker også, om du spør. Oppskriften er passe til 6 personer.

 

Pommes boulangere:

1,5 kg poteter

3 store løk hakket

3 fedd hvitløk, finhakket

Bladene fra 1 neve timian

7 dl kyllingkraft

75 g smør + litt til å smøre formen med

2 ss olje

Salt og pepper

 

Pommes boulangere

Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver, enten med mandolin, eller med ostehøvel. Smelt litt smør og olje i en stekepanne og brun løken lett, sammen med hvitløken, på lav varme. La det renne av i et dørslag.

Smør en ildfast form og legg poteter, salt, pepper og løk lagvis. Avslutt med et lag poteter, hell på kyllingkraft og fordel resten av smøret over.

Stek på 210 grader i 1 time, til potetene er gjennomstekt og har fått lekker gyllen farge.

 

Soppsaus:

2 pk sopp i skiver

2 finhakkede løk

3 fedd finhakket hvitløk

5 dl fløte

4 ss oksefond

Pepper

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.

Indrefileten:

1,5 kg indrefilet

5 fedd hvitløk, slått litt flate med knivbladet

Fersk timian

Salt og pepper

Smør til steking

Skjær av sener og hinner på kjøttet, eller få ordnet det i ferskvaredisken.

Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før den varmebehandles. Krydre med salt og pepper og brun fileten raskt på alle sider i smøret, sammen med noen stilker timian og hvitløksfeddene.  Sett fileten i en ildfast form, midt i ovnen på 150 grader og sett inn steketermometer. Ta ut fileten, når termometeret viser 56 grader og la det hvile i min. 15 minutter på benken, før du skjærer det opp.

Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.

Romanesco:

Kok opp rikelig med vann, tilsatt litt smør. Legg i romanescoen og kok i 3 minutter. Hell av vannet og server umiddelbart.

 

Helstekt indrefilet med pommes boulangere og soppsaus
Helstekt indrefilet med pommes boulangere og soppsaus

 

Du finner masse spennende og velsmakende oppskrifter med storfe, fra både fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese