Jollofris med kylling

Jollofris (nsamé eller zaame) er en av de vanligste vestafrikanske rettene. Den spises i Ghana, Nigeria, Senegal, Gambia, Sierra Leone, Liberia, Elfenbenskysten, Togo, Kamerun og Mali.
Den er en blanding av luftig, rød-oransje ris som tilberedes med forskjellige grønnsaker, f.eks. erter, bønner, paprika, gulrøtter, kål eller aubergine. Jollofris serveres ofte med lam, geit, kylling eller storfe. Tilbehøret for øvrig er gjerne litt salat og/eller eller friterte plantanas.
Jollofris heter også «benachin», «theibou dienne», «thieboudienne» eller «riz au gras» i de forskjellige landene og er forgjengeren til den mer kjente retten jambalaya, som er populær i flere deler av Amerika.
I Ghana serveres ofte jollofris med hardkokte egg og shito, som er en varm, pepperbasert saus. I Senegal og Liberia serveres ofte jollofris med fisk. Oppskriften er passe til 8 personer

Kyllingen:

1 kg kylling overlår med ben

4 fedd hvitløk

1 løk

2,5 cm ingefær, revet

1 syltet paprika

1 ss kyllingfond (ev. buljongterning)

3 ss nøytral olje

Bland hvitløk, løk, ingefær, buljongterning og chilipepper med 7 dl vann.
Legg kyllingbitene i en stor gryte og hell blandingen på toppen. Rør og tilsett vann så det dekker kyllingen. Dekk til og la den småkoke på lav i 30 minutter.

Sausen:

4 ss nøytral olje

2 løk, i tynne skiver

200 g passata, helst mutti

400 g hakket tomat, helst mutti

2 syltede paprika i strimler

1 løk

2 laurbærblader

1 ss karripulver

Varm olje i sautépanne eller gryte og stek løken i skiver i 8-10 minutter til den er myk og gyllenbrun. Tilsett passata og fortsett å koke under omrøring i 5 minutter.

I mellomtiden fjerner du kyllingen fra kjelen, og heller kraften i en blender, sammen med hakkede tomater, 1 løk og syltet paprika og kjører det til en jevn konsistens. Hell blandingen over i pannen med løk og passata. Tilsett laurbærbladene og karripulveret og la det småkoke i ca. 15 minutter.  

Risen:

2,5 dl ris

1,25 dl vann

Kok risen i vannet og rør av og til. Risen vil nå være halvkokt (paraboiled) og vil koke ferdig i sausen.

250 g grønne bønner, kuttet i 2,5 cm store biter
2 gulrøtter, skrelt og kuttet i strimler

Tilsett risengulrøtter og bønner i sausen og rør det godt sammen. Sett på lokk og la det småkoke på lav varme til risen er ferdig kokt, ca. 20 minutter. Smak ev. til med salt.

I mellomtiden, steker du den kokte kyllingen i en kjele med 3 ss vegetabilsk olje, for å gi dem litt farge.
Server jollofris til kyllingen, sammen med plantanas, fritert i litt olje og litt grønn salat.

Friterte plantanas:

4 plantanas

Nøytral olje

Skrell plantanas og del dem i skiver. Varm oljen i en gryte og legg i plantanaskivene. Stek dem i 3-4 min.. og snu dem underveis, De er ferdige når de har fått en gyllenbrun farge. Legg dem på tørkepapir til de skal brukes.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese