Kalvefilet med parmesanpoteter og soppsaus

Kalvefilet med parmesanpoteter og soppsaus er nydelig selskapsmat. Her har jeg servert retten med brokkolini, men du kan bruke de grønnsakene du ønsker.

Parmesanpoteter:

Potetene deles i båter om de er store og i to om de er små og legges i en form som er smurt med rapsolje. Krydre med salt og pepper. Stek dem på 300 grader, til de begynner å få farge. Skru ned til 200 grader og riv over masse parmesan. Stek videre til parmesanen har fått farge og potetene er gjennombakt. Parmesanpoteter smaker så godt, at jeg pleier å lage større porsjon enn normalt, for gjestene har en tendens til å maule dem etter de egentlig er ferdige å spise.

Kalvefilet med parmesanpoteter og soppsaus
Parmesanpoteter

 

Soppsaus:

2 pk sopp i skiver

2 finhakkede løk

3 fedd finhakket hvitløk

5 dl fløte

4 ss kalvefond

pepper

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.

Kalvefilet med parmesanpoteter og soppsaus
Soppsaus
Kalven:

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader.

Om du vil bruke sous vide, krydrer du fileten med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legg den i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen eller i stekepanna, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe.

La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Brokkolini:

Kok opp vann, tilsatt en klatt smør og litt salt. La det koke i 2-3 minutter, før du heller av vannet og serverer.

Kalvefilet med parmesanpoteter og soppsaus
Kalvefilet med parmesanpoteter og soppsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese