Langtidsstekt oksestek med soppsaus

Langtidsstekt oksestek med soppsaus er en koselig søndagsmiddag. Jeg langtidssteker ofte kjøtt som ikke er så mørt i utgangspunktet. Da blir selv det seigeste kjøttet fantastisk mørt. Her har jeg brukt surret oksestek.

1 surret oksesteik

4 løk i store strimler

4 gulrøtter i skiver

3 dl vann

4 laurbærblader

Brun steika raskt på alle kanter og legg den i en ildfast form, sammen med løk i store strimler, gulrøtter, vann og laurbærblader.

Dekk med aluminiumsfolie og settes langt ned i ovnen 65 grader i 12-14 timer. Pass på at kjernetemperaturen ikke blir for høy. Hvis den begynner å øke mot 65 grader, må temperaturen i ovnen reduseres til 55 grader.

Sous vide:

Om du ønsker å tilberede oksesteken i sous vide, vakuumerer du den sammen med litt olje, pepper og laurbær og legger den i sous vide på 55 grader i 48 timer. Deretter bruner du den raskt på alle kanter i en stekepanne.

Saus:

Når det nærmer seg tiden kjøttet skal tas ut, starter jeg med sausen. Smelt 4 ss smør i en gryte, tilsett 1 pk sopp i skiver og la det bli gyllenbrunt. Tilsett 4 ss mel og fres det sammen med soppen og smøret til det får en gyllen nøttefarge. Det er viktig for smaken, at du bruker tiden det tar og bruner det godt. Rør inn den avsilte kraften fra oksesteken litt og litt, mens du rører. Tilsett 4 ss oksefond og en skvett fløte. Smak til med salt og pepper.

Skjær steken i tynne skiver, server med den deilige sausen, nykokte poteter eller en deilig potetmos, grønnsakene fra stekingen og f.eks. brokkoli, romanesco eller andre grønnsaker du liker.

Langtidsstekt oksestek med soppsaus
Langtidsstekt oksestek med soppsaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese