Ouziris er en deilig arabisk alt-i-ett-risrett, som faller i smak hos både liten og stor. Den er ikke sterk, kun smaksrik, men om du ønsker litt sting, kan du tilsette en finhakket chili i kjøttblandingen når den stekes. Oppskriften er passe til 4 personer.
500 g kjøttdeig
2 løk, finhakket
2 ts malt allehånde
1 ss hvitløkspulver
Salt og pepper
2 ss ghee eller smør
3 gulrøtter, delt i små terninger.
3 dl basmatiris, skylt.
6 dl grønnsakskraft, ev. vann og fond/buljongterning
3 dl frosne erter, halvtint
1/2 ts malt kanel.
Pynt:
1 dl mandelspon eller pinjekjerner, ristet gyllent i tørr panne
Mynteblader eller koriander
Brun kjøttdeigen og løken på middels varme med 1 ss smør og krydre med salt, pepper, allehånde og hvitløkspulver.
Mens kjøttet stekes, ha ghee/smør i en kjele sammen med gulrotterningene. Krydre med salt og pepper og la det småsteke i noen minutter til de begynner å bli litt møre.
Tilsett ris, kraft og kanel i kjelen med gulrøttene. Rør om og la det småkoke på lav til middels varme i omtrent 20 minutter til risen er gjennomkokt og vannet har fordampet. Etter halve koketiden tilsettes ertene.
Bland rør risblandingen inn i kjøttdeigen og pynt med urter og mandler/pinjekjerner.
Du kan ev. servere ouziris med en arabisk agurksalat, som du finner oppskrift på her eller en frisk salat.
