Panna cotta med bringebærcoulis

Panna cotta med bringebærcoulis er en perfekt dessert å servere til mange gjester. Pannacotta er italienernes svar på karamellpudding.  Denne oppskriften gir en pannacotta med en nydelig konsistens og den kan gjøres klar dagen i forveien, om du vil. Denne oppskriften er passe til 8 personer.

Panna cotta:

10 dl fløte

200 g sukker

5 gelatinplater

2 vaniljestenger

Legg gelatinen i litt kaldt vann, så den blir geleaktig.

Kok langsomt opp 2 dl av fløten, sammen med sukkeret og vaniljestengene delt i to og frøene skrapt ut. Frøene skal også være med. La blandingen koke i to minutter.

Klem ut vannet av gelatinen og bland den inn i den kokte fløteblandingen. Tilsett resten av fløten og sil panna cottaen over i 8 porsjonsformer. Sett formene kaldt til de skal serveres.

Bringebærcoulis:

1,5 dl vann

1,5 dl sukker

500 g bringebær

Noen dråper limesaft

Kok opp vann og sukker og rør til sukkeret er oppløst. Kjør bringebærene i noen sekunder med stavmikseren og bland inn sukkerlaken. Hell blandingen gjennom en sil og smak til med limesaft.

Hell coulisen over panna cottaen ved servering og pynt med friske bær og/eller et mynteblad.

Panna cotta med bringebærcoulis
Panna cotta med bringebærcoulis

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling med bok choy og sweet chili sauce

Kylling med bok choy og sweet chili sauce er en velsmakede rett fra Thailand. Oppskriften er passe til 4 personer.

Sweet chili sauce:

5 ss hvitvinseddik

4 fedd finhakket hvitløk

4 ss honning

1 ss brunt sukker

1 finhakket, rød chili

2 ts arrowrotpulver

2 ts revet ingefær

1/2 ts salt

1/2 ts kajennepepper

2 ss sweet chili dipping sauce

2 dl vann

Bland alt i en kjele og kok til arrowroten er oppløst og sausen har tyknet.

Kyllingen: 

800 g kylling lårfilet

1 ss risvineddik

1 ss sesamolje

4 ss sweet chili sauce

1 ts thailandsk pork seasoning with garlic and pepper

4 ss rapsolje

2 fedd hvitløk

1 ts revet ingefær

Bland alt og legg i kyllingen. La den marinere i minimum 1 time, gjerne over natta. Grilles til de er gjennomstekte, men ikke tørre (68 grader).

Kylling med bok choy og sweet chili sauce
Kylling med bok choy og sweet chili sauce

Bok choy:

2 bok choy

1 ss risvineddik

1 ss tamarinsaus

2 ts olivenolje

1 ts sitronsaft

1 ts hakket fersk ingefær

1/4 ts sesamolje

1 fedd hvitløk hakket

1 klype chiliflak

2 bok choy

 

Visp sammen eddik, tamarin, olje, sitronsaft, ingefær, hvitløk, sesamolje og chiliflak i en bolle. Legg i bok choy, delt i to, på langs og bland godt, så de blir dekket av marinaden. Sett bok choyen i kjøleskapet i 1 time. Snu den en gang underveis, så de marineres på begge sider.

Smør grillen med litt olje og grill dem under lokk til de er møre, ca. 2 minutter på hver side.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pandanis

Pandanis er laget av pandanblader, som vokser sørøst i Asia . Smaken kan minne litt om vanilje og du får en lekker grønnfarge på isen. Du får kjøpt pandanblader i asiatiske butikker. Mange av dem selger ferdige pandandråper på små flasker. Da slipper du å lage det selv og kan smake til den ferdige blandingen med dråpene.

5 dl melk

12 pandanblader

3 dl fløte

6 eggeplommer

200 g sukker

Vask pandanbladene og del dem i 1 cm strimler. Kjør pandanbladene i foodprosessor sammen med melken og la blandingen stå kaldt over natten. Kok langsomt opp melkeblandingen og fløte. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melkeblandingen i eggedosisen under omrøring. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner, før du siler blandingen over i en bolle og avkjøler. Kjør i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i frysenen i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

Server pandanis med noe sprøtt, f.eks. en kjeks og pynt med friske urter.

 

Du finner masse spennende desserter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vaniljekrem

Vaniljekrem er nydelig til både forskjellige desserter og kaker, f.eks. eplekake. Denne oppskriften gir ca. 10 dl vaniljekrem, som smaker mye bedre enn ferdigkjøpt.

8 eggeplommer

1 dl sukker

2 ss vaniljeekstrakt ev. 2 vaniljestenger eller 2 ts vaniljesukker

8 dl melk

2 ss maisenna

Visp sammen eggeplommer og sukker i en kjele. Tilsett vaniljesukker, ekstrakt, eller skrap ut frøene fra vaniljestenger og tilsett både frø og stenger i eggeblandingen. Rør inn maisenna og spe med melk. Varm opp på middels varme og rør hele tiden, så det ikke legger seg ved. Når kremen nærmer seg kokepunktet, begynner den å tykne, men det tar litt tid, så vær tålmodig. Kremen MÅ ikke koke.

Avkjøl kremen i kjøleskap eller i kaldt vann. Rør med jevne mellomrom for å unngå snerk. La vaniljestangen ligge i til sausen skal brukes. Den setter bare enda bedre smak.

Vaniljekrem
Vaniljekrem

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Krydder

Krydder er en viktig del av matlagingen og er en fellesbetegnelse på først og fremst planter med sterk smak eller lukt. De brukes for å endre lukt, smak og farge på mat og drikke. Jeg har fått noen spørsmål om krydderbeholdningen min – ja, den er innholdsrik. I tillegg har jeg alltid urter på benken, eller i kjøkkenhagen på sommeren. Den flotte krydderhyllen på 80 x 100 cm har kjæresten min snekret sammen og malt i samme farge som kjøkkeninnredningen vår.

Krydder
Krydder

Du trenger selvfølgelig ikke alt dette for å lage mat, men jeg handler en del krydder i asiatiske butikker, som selger det meste mye billigere, enn de gjør i de norske kjedebutikkene.

Krydder
Krydder

For noen år siden, da vi oppdaget den fantastiske nordafrikanske matkulturen, bestilte vi krydder fra England. Det så tydeligvis ut som tvilsomt pulver og ble åpnet av Tollvesenet, på veien hjem til oss. Det har heldigvis blitt enklere nå og vi får tak i det meste i Norge.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sur og søt saus til fersk suppe

Sur og søt saus til fersk suppe, også kalt løksuppe er en av mine savorittsauser og jeg husker jeg gjerne kunne spise knust potet med denne sausen på som barn. Fersk suppe er tradisjonsrett nummer én for meg.

1 finhakket løk

2 ss smør

2 ss hvetemel

5 dl av kokekraften fra kjøttet

2 ss eddik

3 ss sukker

Salt og pepper

Fres løk i smør til den blir blank. Rør inn hvetemel. Spe med kokekraften fra kjøttet. La sausen småkoke i 10 minutter. Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.

 

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Varmrøkt pepperlaks med spennende tilbehør

Varmrøkt pepperlaks med spennende tilbehør inneholder flere elementer, som til sammen blir til en deilig kombinasjon. Alt kan gjøres klart i forveien, så den passer godt når du får gjester.

2 pk. varmrøkt pepperlaks (Troll Salmon)

1 eple i terninger

1 dl eplejuice

3 kuler agurk

1 neve dill + litt til pynt

3/4 beger creme fraiche

2 ss eddik

1 klype sukker

4 ss rognperler

2 ss wasabiperler

Salt

Pepper

2 ts pepperrot, reven eller fra tube

Italiensk flatbrød (eller norsk)

Legg agurkkulene i lake med eddik, sukker, salt og pepper. La det trekke i noen timer, gjerne over natten.

Kok eplebitene i en god eplejuice til bitene er møre, smak til med sukker, avkjøles.

Kjør en pakke med laks sammen med creme fraiche, en neve dill og pepperrot, til en jevn masse.

Varm den andre laksen forsiktig i en mikroovn til den er lun.

Anrett som på bildet, eller som du ønsker.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blåskimmelsaus

Blåskimmelsaus passer godt til all slags kjøtt. Blåskimmelosten fungerer som et slags krydder og det er lett å tilpasse sausen etter egen smak, ved å justere mengden ost.

2 finhakkede løk

2 ss smør

3 dl chablis

2 laurbærblader

2 ss kyllingfond

150 g blåskimmelost

2 ss finhakket gressløk

5 dl fløte

1 ss cognac

Blåskimmelsaus
Blåskimmelsaus

Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, cognac, gressløken og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Tartiflette

Tartiflette er en fransk rett med mye og kraftig ostesmak. Den smaker godt til lunsj, med en liten salat til, eller som kveldskos. Du får bestilt Reblochon både hos Meny og hos Spar. Om du heller vil ha en “snillere” ost, kan du bruke brie eller camembert.

Denne oppskriften passer til 6 porsjoner.

2 kg poteter av en type som ikke koker i stykker

500 g Reblochon eller annen smakssterk ost i skiver

2 store løk, finhakket

300 g tørrsaltet bacon skjært i avlange biter

4 ss creme fraiche

Salt og pepper

Revet muskat

1 dl hvitvin

1 1/2 fedd hvitløk, finhakket

Skrell potetene og kok dem møre. Avkjøl dem og skjær dem i skiver.

Stek bacon i en stor stekepanne til de begynner å bli gylne, tilsett i løken. Tilsett olje om pannen blir for tørr. Stek til løken blir gyllen. Tilsett hvitløk, poteter, creme fraiche og hvitvin og smak til med salt og pepper. Kok opp og la det småputre i noen minutter.

Gni innsiden av porsjonsformer med olje og hell halvparten av potetblandingen i formene. Fordel halvparten av osteskivene i formene. Legg et nytt lag poteter og til slutt resten av osten.

Sett formene i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter til overflaten er gyllen brun og boblende. Serveres rykende varm, gjerne med en salat til.

Tartiflette
Tartiflette

 

Du finner flere spennende og smaksrike retter fra Frankrike her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Soppsaus

Soppsaus passer til det meste av kjøtt, både okse, kalv, svin, kylling og vilt. Jeg har brukt en blanding av aromasopp og sjampinjong her, men du kan bruke det du får tak i, enten fra butikken eller om du plukker selv.

2 pk sopp i skiver

2 finhakkede løk

3 ss smør

2 fedd finhakket hvitløk

5 dl fløte

4 ss fond, f.eks. kylling, okse, kantarell eller vilt etter hva du skal servere sausen til

pepper

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.

Soppsaus
Soppsaus

 

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.