Alt i en form med fisk og grønnsaker er en lettvinn og god hverdagsrett, som passer til både liten og stor. Jeg har brukt torsk, men du kan bruke hva slags fisk du vil. både rød og hvit, eller en blanding.
800 g fiskefilet i porsjonsstykker
4 ss nøytral olje
1 pk persille, finhakket
4 poteter i tynne skiver
2 gulrøtter, grovt revet
200 g persillerirot i små terninger
1/2 fennikel i små terninger
1 purre, finstrimlet
6 dl fløte
1 liten potte dill, finhakket
4 fedd hvitløk, finhakket
Salt og pepper
Legg fisken i en skål med halvparten av oljen, salt, pepper og halvparten av persillen.
Hell resten av oljen i en ildfast form og legg i potetene. Sett dem i ovnen på 200 grader, mens du forbereder resten av grønnsakene.
Bland fløte, dill og finhakket hvitløk og smak til med salt og pepper. Ta formen ut av ovnen, fordel grønnsakene over og hell fløteblandingen over. Sett formen tilbake i ovnen og stek til potetene er klare (ca. 40 minutter). Ta formen ut av ovnen igjen og legg fiskestykkene på toppen. Stek videre i ca. 10 minutter, til fisken er gjennomstekt og grønnsakene helt møre. Dryss over resten av persillen og server.
Alt i en form med fisk og grønnsaker
Du finner flere velsmakende fiskeretter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 51 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Ouziris er en deilig arabisk alt-i-ett-risrett, som faller i smak hos både liten og stor. Den er ikke sterk, kun smaksrik, men om du ønsker litt sting, kan du tilsette en finhakket chili i kjøttblandingen når den stekes.
Gresk pizza med kjøttdeig er veldig populært hos oss. Om du liker gresk mat, er denne en vinner. Den har ikke vanlig tomatsaus, men en deilig hvit pizzasaus, med en mild smak av tzatziki.
Biff med gremolata og bakt tomat er godt og mettende. Gremolata er en italiensk blanding av bl.a. finhakkede urter, som passer til både kjøtt- og fiskeretter. Den kan lages i forveien og skal serveres kald.
Bang bang-kylling finnes i mange varianter, men denne er rask og enkel å lage og med en deilig, kremet saus passer til både hverdags og til familiekos på fredagskvelden. Kyllingen stekes perfekt i ovnen, og middagen er på bordet på ca. 30 minutter!
Reinsdyrfilet med portvinssaus og grilla grønnsaker er deilig både sommer og vinter. Denne retten, servert med potetpuré, kan gjerne serveres i selskap.
Reinsdyrfilet med portvinssaus og grilla grønnsaker
Tortellinisuppe med grønnsaker og pesto er ekstra godt, nå som de ferske, norske aspargesen har kommet. Den smaker aller best, om du lager pestoen selv, men om du ikke har tid, kan du kjøpe en pesto av god kvalitet.
Lammeskanker på spansk er en velsmakende rett med en kraftig saus og grønnsakene er også med i ovnen. Lammeskank er ikke akkurat det møreste på lammet, men etter noen timer i ovnen, blir det helt fantastisk og faller nesten fra hverandre.
Ostekake fra Baskerland smaker godt og skal se litt rustikk ut. Den kan serveres alene, eller med friske bær til, enten til dessert, eller som kos til kaffen.
Baskisk ostekake med bær
Ukemeny 51 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.
Julekos for voksne er en martini med kremet sjokoladesmak. Den kan minne om en milkshake med sjokoladesmak og kan gjerne brukes som dessert.
1 sitron- eller limebåt
Julefarget strøssel
1 dl hvit sjokoladelikør
1 dl helmelk
Isbiter
1 dl vaniljevodka
1 polkastav
Slik gjør du
Hell litt strøssel i en liten bolle, som er vid nok til at du kan dyppe toppen av glassene i den. Gni kanten av glassene med sitron eller lime og dypp dem i strøssel og sett dem til side.
Bland isbiter, sjokoladelikør, melk og vodka i en shaker, og rist det godt sammen.
Hell martinien i glassene, heng på en polkastav og server.
Julekos for voksne
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Julekransekake er en julepyntet kransekake. Jeg har pyntet den med spiselig kakepynt med julemotiver fra cacas, men du kan jo bruke andre «julete» ting, som for eksempel sjokoladenisser, skumnisser, juleknapper eller polkastokker.
500 g mandler
500 g melis
4 eggehviter (må tilpasses)
Skåld halvparten av mandlene (Kok opp vann, legg i mandlene og la dem ligge et par minutter, så blir skallet enkelt å fjerne). La dem tørke til neste dag.
Mal både de skåldede og de uskåldede mandlene. Bland med melis og elt inn eggehvitene til en jevn deig. Den skal være passe fuktig og enkel å kna, så tilpass mengden eggehviter. Pakk deigen i aluminiumsfolie og sett den i ovnen i 1 time på 100 grader. Sett deigen kaldt til neste dag.
Smør kransekakeformene godt og strø dem med semulegryn. Kjør deigen igjennom kverna til kjøkkenmaskinen med kakeforstykke eller rull fingertykke lengder og legg i kransekakeformene. Stekes midt i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min, til ringene er lett gylne. Avkjøles raskt og legges i fryseren, så de blir seige.
Glasur:
200 g melis
1 – 2 eggehviter
Bittelitt eddik
Bland alt til jevn glasur (tilpass mengden eggehviter, så glasuren får passe tykk konsistens). Fyll glasuren i dobbel brødpose. Klipp et bittelite hull i et hjørne av posen og pynt hver ring. Stable kransekaken som et tårn og pynt med kakepynten. Jeg har festet dem med Dr. Oetker bakelim, som får i de fleste matbutikker.
Julekransekake
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Medisterkaker hører julen til, sammen med ribbe, medisterpølser og sossiser. Jeg lager alltid medisterkakene til søndagsmiddag i god tid før jul og fryser resten, så det ikke blir så hektisk i innspurten av juleforberedelsene. Denne oppskriften er passe til 8 personer:
1 kg medisterdeig
3 ts salt
5 ss potetmel
1/2 ts nellik
1,5 ts pepper
1 ts malt muskat
1 ts malt ingefær
2 egg
5 dl melk
4 ss smør til steking
Elt sammen alle ingrediensene til medisterkakene, unntatt smøret. Jeg steker alltid en prøvekake, for å være sikker på at jeg er fornøyd med smaken.
Form til boller og stek dem på begge sider i smør. Jeg steker dem ikke så kjempe mørke, for jeg legger dem sammen med ribba mot slutten av steketiden og da får de mer farge.
Medisterkaker i stekepanna
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Laks med dillstuede poteter og agurksalat er en tradisjonsrik rett og smaker nydelig. Du kan selvfølgelig lage denne retten med andre fiskeslag også, f.eks. røye og ørret.
Agurksalat:
2 dl vann
1/2 dl eddik
1 ss sukker
1/2 ts pepper
1 agurk
Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time. Om du vil ha et sukkerfritt alternativ, kan du lage denne.
Dillstuede poteter:
8 poteter
2 ss smør
4 dl fløte
1 ts sennep
Lys maisennajevner
Salt
Pepper
Frisk dill
Skrell potetene, kok dem og skjær dem i biter. Kok opp fløte og sennep, jevne med lys maisennajevner, kok opp og smak til med salt og pepper. Tilsett potetene og masse finhakket dill.
Laksen:
Laksen krydres med salt og pepper og stekes i smør til den får fin farge på utsiden og fortsatt litt rosa i midten. Om du bruker steketermometer, er den perfekt når kjernetemperaturen er 60 grader.
Laks med dillstuede poteter og agurksalat ser ekstra innbydende ut, om du pynter med litt urter når det skal serveres, gjerne dill eller kjørvel.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokt pære er en velsmakende selskapsrett, som er enkel å servere til mange. Det smaker godt med pommes boulangere og rødkål til, men det passer med andre poteter og grønnsaker, om du heller vil det.
Pommes boulangere:
1 kg poteter
2 store løk hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
Bladene fra 1 neve timian
1/2 l kyllingkraft
50 g smør + litt til å smøre formen med
1 ss olje
Salt og pepper
Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver, enten med mandolin, eller med ostehøvel. Smelt litt smør og olje i en stekepanne og brun løken lett, sammen med hvitløken, på lav varme. La det renne av i et dørslag.
Smør en ildfast form og legg poteter, salt, pepper og løk lagvis. Avslutt med et lag poteter, hell på kyllingkraft og fordel resten av smøret over.
Stek på 210 grader i 1 time, til potetene er gjennomstekt og har fått lekker gyllen farge.
Rødvinskokte pærer:
6 pærer
1 flaske rødvin
4 dl solbærsirup
Saft og skall av 1 båt sitron
1 kanelbark
1 stjerneanis
Noen kvister frisk timian
Kok opp vin, saft og krydder. Skrell pærene, men la stilken sitte på. Skjær litt av bunnen på pærene, så de kan stå støtt. Legg pærene i kjelen med vin og la de småkoke til de er møre, ca. 20 minutter, avhengig av hvor faste de er. Pærene vil bli liggende på siden, så snu dem et par ganger underveis, så de får jevn farge. Rødvinskokte pærer løftes forsiktig ut av laken, over på et fat og serveres lunkne.
Rødkål med spennende smak:
1,5 kg rødkål
1 ts malt allehånde
1 bit kanelbark
2 stjerneanis
1 dl eplemost
1 dl eplecidereddik
4 ss sukker
2 ss ripsgelé
2 grønne epler
Salt og pepper
Litt ribbefett ev. andefett (ikke nødvendig for et nydelig resultat)
Del rødkålen i fine strimler og legg alt, bortsett fra fettet, i en kjele. Kok i 2 timer, til kålen er skikkelig mør. Rør inn fettet og smak til med salt og pepper.
Kalkunbrystet:
1 kalkunbryst à 2 kg
100 g smør + smør til bruning
1 ss estragon
1 ts malt hvitløk
2 ts salt
1 ts pepper
Brun kalkunbrystet på alle kanter i en stekepanne, legg det over i en ildfast form og hell stekesmøret over. Sett kalkunen i ovnen på 100 grader og stikk inn steketermometer.
Smelt resten av smøret i en liten kjele og rør inn estragon, hvitløk, salt og pepper. Smør brystet med blandingen, ca. hvert kvarter, til du har brukt den opp.
Stek kalkunen til termometeret viser 68 grader, det tar ca. 1,5 time per kg (3 timer for dette kalkunbrystet). La kjøttet hvile i min. 15 min. før du skjærer det opp i tynne skiver.
Om du heller vil tilberede kalkunbrystet i sous vide, kan du krydre det med estragon, hvitløk, salt og pepper, vakuumere den med 100 g smør og legge den i sous viden på 61 grader i 5 timer. Brun brystet raskt i stekepanna før servering.
Sausen:
2 løk, finhakket
1 pk skivet sopp, f.eks. sjampinjong og aromasopp
7,5 dl fløte
1 dl solbærsaft
5 ss kyllingfond
Salt og pepper
Brun soppen sammen med løken i smør. Hell på fløte, saft og fond og la det koke til fin sauskonsistens. Smak til med salt og pepper.
Kalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokte pærer
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Madeiragryte har kraftig, rund og god smak og kjøttet blir fantastisk mørt, etter flere timer i ovnen.
1 kg høyrygg av storfe
Smør/olje til steking
50 g tørket steinsopp
400 g gulrot,
300 g småløk
3 fedd hvitløk
1 kvast fersk timian
2 laurbærblader
600 g hakkede tomater
2 ss tomatpuré
4 dl Madeira
4 dl oksekraft, ev. vann og fond
1 appelsin, kun saften
2 ss soyasaus
Salt og pepper
Ev. litt brun maisennajevner
1 pk persille, finhakket
Del kjøttet i store terninger, krydre det med salt og pepper og brun det godt på alle kanter på høy temperatur i smør/olje. Ta ut kjøttet og fres løken og gulrøttene raskt, før du legger kjøttet tilbake, tilsetter hvitløk og tomatpuré og blander godt. Tilsett tomater, Madeira, kraft, appelsinsaft, soyasaus, timian og laurbærblader og kok opp. Rør godt og sett gryta med lokket på i stekeovnen på 140 grader i 4 timer, den siste timen uten lokk. Smak til med salt og pepper og om madeiragryten virker for tynn, kan du røre inn litt maisennajevner og koke opp igjen. Rør inn persillen og server med ris, kokt etter anvisning på pakken.
Madeiragryte
Du finner flere oppskrifter på spennende gryteretter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 51 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Blåbær og agurk Moscow Mule er friskt og godt og en av favorittdrinkene hjemme hos oss. Den er en deilig variant av den mer kjente Moscow Mule og vel verdt å prøve.
6 blåbær
1 skive skrelt agurk
Isbiter
45 ml vodka
1,5 dl ferskpresset limejuice
1,5 dl ingefærøl
Plasser blåbærene og agurkskivene i bunnen av et kobberkrus. Bruk en muddler til å knuse blåbærene og agurken fullstendig. Hell i isbiter, tilsett vodka, limejuice og fyll opp med ingefærøl.
Blåbær og agurk Moscow Mule
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.