Pepián de pollo

Pepián de pollo er en tradisjonell og smaksrik kyllingrett som er en fusjon av matkutur fra Spania og Mayaene. Den nøtteaktige smaken på denne retten kommer fra gresskarkjerner og sesamfrø, som blir ristet i tørr panne og malt til pulver. De bruker også chili (pasa/pasilla og guaque/guajillo) som det ikke er så enkelt å få tak i Norge, så jeg har erstattet dem med grønn og rød chili og du kan gjøre retten sterkere eller mildere, ved å justere chilimengden. Oppskriften er passe til 4 personer.

1 hel kylling 2 kg, kuttet i serveringsstykker, ev 1 kg kylling lårfilet

1 ltr. vann eller mer, så det dekker kyllingbitene

2 ts salt

5 tomater, delt i 2, frø og stilk fjernet

1 rød chili, frø og stilk fjernet

1 grønn chili, frø og stilk fjernet

2,5 dl sesamfrø

2,5 dl gresskarkjerner

1 løk, delt i strimler

2,5 cm kanelstang

1/4 ts tørket achiote (fargestoff, kan utelates)

1,5 dl koriander, spar noen blader til pynt

2 maistortillas

1 pose frossen bønnemiks, ev. diverse bønner fra boks, godt skylt og avrent

Pepián de pollo

Fremgangsmåte:

Legg tomater, chili og løk på et bakeark og sett i ovnen på 200 grader til det er godt brunet og tomatene har falt sammen.

Legg kyllingbitene i en kjele, dekk så vidt med vann og la den småkoke med salt i 30 minutter. Skum av og kast skummet som legger seg på toppen. Løft ut kyllingen og legg den kaldt til den skal brukes. Spar på kokevannet, som skal brukes i sausen.

Brun maistortilla på begge sider i en tørr stekepanne, legg dem over i en skål og hell bittelitt vann over for å fukte dem.

Rist kanelstangen, gresskarfrøene og sesamfrøene hver for seg i den samme tørre stekepanne til de har fått litt farge. Gresskarfrø spretter når de er ferdig ristet. Kjør frøene og kanelstangen til fint pulver i en krydderkvern eller foodprosessor.

Kjør tomater, chili, løk, frø- og krydderblanding i foodprosessoren. Tilsett achiote, koriander og en halv teskje salt og kjør den til en jevn paste. Tilsett ristede maistortillas og 9 dl av kokevannet til kyllingen og kjør blandingen til en jevn saus.

Hell sausen over i kjelen, kok langsomt opp. Tilsett kyllingen og la det småkoke på svak varme i 15 minutter eller lenger til sausen er veldig tykk og får en dypere farge.

Rør inn bønnemiksen og la det koke ett par minutter, før du drysser over litt koriander og serverer med ris, kokt etter anvisning på pakken og skiver med fersk avokado.

Pepián de pollo
Pepián de pollo

 

Du finner flere spennende oppskrifter fra hele verden HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese