Birria taco

Birria taco er langtidsstekt kjøtt, gjerne geit, høne, lam eller storfe. Jeg har brukt bibringe av storfe, men du kan bruke annet kjøtt fra forparten også. Birria brukes til høytidelige anledninger, f.eks. brylluper, begravelser, dåp, jul og påske. Chilien fås i butikker med varer fra Sør- og Mellom-Amerika, eller du kan gjøre som meg, kjøp dem på krydra.no. Om du bruker chilien du får kjøpt i matbutikken, må du justere ned mengden, så du ikke ender opp med en alt for sterk rett og i tillegg tilsette 1 ts røkt paprika.

1 kg høyrygg, bibringe eller bog

2 ss nøytral olje til steking

1 ts salt

1 ts pepper

2 løk i båter, hakket

8 fedd hvitløk

ca. 1,5 l oksekraft , ev. vann og fond

3 laurbærblader

Skjær kjøttet i store terninger og krydre med salt og pepper. Brun terningene i oljen, på alle sider i en gryte og legg kjøttet over i en bolleFres løk og hvitløk i gryta til løken er blank i den samme oljen, før du legger kjøttet og ev. kjøttsaft tilbake i gryten.
Tilsett kraft og laurbærblader. Kok opp, sett på lokk og la det trekke i ca. 30 minutter, mens du lager chilipurè.

Chilipuré:

4 guajillo chili

4  ancho chili

2 chili de arbol

8 hele pepper

2 ts tørket oregano

1 ts spisskummenfrø

2 ts korianderfrø

1/4 ts malt nellik

1/2 ts malt kanel

1 boks hermetiske cherrytomater (á 400 g)

2 ts hvitvin- eller eplecidereddik

Klipp av toppen på de tørkede chiliene og rist ut frøene. (Om du ønsker en sterkere rett, tar du med noen frø). Rist chiliene i en tørr stekepanne, så aromaene får utviklet seg. Tilsett litt vann, kok opp og la dem trekke på lav varme i ca. 20 minutter til chiliene er myke.

Sil vannet av chiliene og kjør dem til puré, sammen med løk og hvitløk fra gryta, pepper, oregano, spisskummen, koriander, nellik, kanel og hakkede tomater, med en stavmisker eller blender. Smak til med eplecidereddik.

Rør purèen inn i kraften og kjøttet i gryta, sett på lokk og la det trekke til kjøttet er helt mørt, gjerne 3 timer eller mer.
Løft opp kjøttet fra gryta. Bruk 2 gafler og riv kjøttet i mindre biter.

Til servering:

1 finhakket rødløk

1 potte finhakket frisk koriander

2 lime

Salt

Finhakk løk og koriander, bland det sammen og smak til med litt limesaft og salt.

20 små maistortilla

300 g revet mozzarella

Montering:

Varm en stekepanne, dypp en lefse i kraften og legg den i pannen. Stek til den er litt sprø på den ene siden, snu lefsen og legg på revet ost og kjøtt. Brett sammen lefsen, og stek på begge sider til osten har smeltet og lefsen har blitt litt sprø. Du kan også servere birria taco med én lefse over og en under, i stedet for å brette.

Om du skal servere mange, kan du legge de ferdig fylte lefsene på bakepapir i ovnen på 100 grader.

Bland litt rødløk og koriander i kraften, smak til med limesaft, hell den i serveringsskåler og bruk den som dipp.

Legg birra tacoene på et fat og dryss over rødløks- og korianderblandingen. Server noen limebåter ved siden av.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese