Dansk platte

Dansk platte betyr veldig koselige minner for meg. Vi har vært på Café Sorgenfri i København mange ganger og der serveres det platte. Måltidet serveres på fat på stativer og består av deilige, danske spesialiteter. Vi har kjøpt et slikt stativ, men du trenger ikke det, for å servere disse godsakene. Platte serveres med dansk øl og dansk akevitt.

Borddekkingen har jeg gjort så autentisk som mulig, med rødrutete duk og hvite tallerkener, flere oppa hverandre, som fjernes underveis i måltidet. Serviettene er også brettet på samme måte som de gjør på Café Sorgenfri.

Dansk platte

Om du har lyst til å servere platte, kan den f.eks. inneholde:

 • 2 typer sild, jeg har brukt vanlig sursild og tomatsild. Du kan kjøpe ferdig, eller lage selv.
 • Fleskestek (ribbe) med rødkål
 • Leverpostei med bacon og sjampinjong
 • Frikadeller
 • Roastbeef med revet pepperrot, rødløk i tynne ringer, sylteagurk, rødbeter og remulade
 • Kyllingsalat
 • Reker med majones, sitron og dill
 • Røykelaks
 • Rødspette med dill, asparges og remulade
 • Salatblader, tomater og agurk
 • Ost, kjeks, syltetøy, druer og reddik
 • Flødebollekage
Sild:
Dansk platte
Sild

Jeg har brukt vanlig sursild og tomatsild denne gangen, men du velger selvfølgelig det du har lyst på. Du kan kjøpe ferdig, eller lage selv, som jeg gjør. Du finner masse spennende sildeoppskrifter her.

Fleskestek:
Dansk platte
Fleskestek

Ribbe og fleskestek er samme rett. Om du har rester i fryseren fra julefeiringen, kan du bruke den, eller du kan lage en ny. Du finner oppskrift på en perfekt ribbe her og rødkål her.

Leverpostei:
Dansk platte
Leverspostei

Leverpostei hører med og danskene serverer den på en raus måte, lun med stekt sopp og bacon til. Du finner dansk leverpostei i matbutikken, men om du vil gjøre det selv, finner du oppskrift her.

Frikadeller:
Dansk platte
Frikadeller

Frikadeller er danskenes svar på de norske kjøttkakene. De er saftige og veldig gode og jeg lager gjerne opp en stor porsjon, som jeg fryser ned i passelige forpakninger. De kan gjerne serveres sammen med brun saus til middag. Oppskrift på fantastiske frikadeller, finner du her.

 

Roastbiff:
Roasbiff
Dansk platte

Roastbiff med revet pepperrot smaker godt sammen med sylteagurk og den hjemmelagde remuladen, som du selvfølgelig også kan kjøpe ferdig. Om du vil lage remuladen selv, finner du en super oppskrift her.

Kyllingsalat:

Den neste retten, som jeg synes må være med, er kyllingsalat. Den inneholder masse godt og restene er populære på brødskiva til frokost neste dag. Du finner oppskrift på en god dansk en her.

Dansk platte
Kyllingsalat

Reker med majones, sitron og dill er neste rett. Det smaker aller best med ferske, men du kan bruke frosne om du ikke har tilgang på ferske. Om du må bruke reker fra lake, anbefaler jeg å skylle dem godt og la dem henge litt i dørslaget til avrenning.

Røykelaks, røkt ørret eller gravlaks passer godt til. Du kan kjøpe ferdig i butikken. Jeg liker å lage gravlaks selv og bruker salma.

Gravlaks:

Det er faktisk ganske morsomt, lite jobb, ett døgn i kjøleskapet og masse god smak.

6 ss havsalt

6 ss sukker

2 ss brandy

6 ss finhakket dill

500 g laksefilet i 2 jevnstore stykker

Bland havsalt, sukker, finhakket dill og brandy. Klapp blandingen på begge sider av laksefiletene og legg dem med kjøttsiden mot hverandre (om de har skinn, skal det vende ut). Pakk laksen inn i plastfolie, legg dem i egnet kar, f.eks. en brødform og legg noe tungt over, så den blir liggende i press. Jeg bruker en brødform til, som jeg legger oppa og plasserer noe tungt i den øverste formen. Sett laksen kaldt i 24 timer, og snu den etter 12 timer og legges i press igjen. Skyll gravlaksen og del den i fine skiver på skrå.

Rødspette:

Dansk platte

Rødspette med dill, asparges og remulade er nydelig tilbehør til dansk platte og om du har rester, er den super på brødskiva også. Du finner oppskrift her.

Husk å pynte rettene med salatblader, tomater, agurk og urter, så de ser ekstra innbydende ut.

Osteanretning:
Dansk platte
Osteanretning

Når du kjøper platte i Danmark, finnes det flere varianter og den som heter luksusplatte, får du med ost, kjeks, syltetøy, druer og reddik. Det er vanskelig å finne danske oster i Norge, så jeg bruker tre varianter jeg liker godt. Nå begynner gjestene å bli mette, så server gjerne alt på ett fat, så de kan styre mengden selv.

Dansk platte
Dansk platte

Om det fortsatt er litt plass igjen i magen, smaker det godt med den danske flødebollekagen (kokosbollekake). Den er enkel å lage og du finner oppskrift her.

 

Du finner flere spennende og velsmakende lunsjretter her og flere nydelige danske retter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese