Sør-afrikansk gryte

Sør-afrikansk gryte har litt uvant smak, men er veldig god. Den består av flere elementer, en peanøttsaus, harissa-ajvar, maisris og yoghurt. Harissa-ajvar er veldig sterkt, så det er fint at den lages i en egen bolle, slik at alle kan røre inn den mengden som passer til sine smaksløker.

Peanøttsausen:

300 g grovhakkede peanøtter

1 glass sataysaus

1 dl ananasjuice

Alt blandes sammen, helles i en bolle og pyntes med litt peanøtter og litt knust, tørket chili.

Harissa-ajvar:

25 g harissa

150 g mild ajvar relish

1 finstrimlet vårløk

Alt blandes sammen, helles i en bolle og pyntes med litt finstrimlet vårløk.

Maisris:

1 finhakket løk

Litt smør

3 dl basmatiris

1/4 ts pepper

1/4 ts salt

1 liten boks mais

Vann iht. anvisningen på rispakken

Fres løken i litt smør, tilsett basmatiris, pepper, salt og fres blandingen litt til, før vannet tilsettes. Kokes til risen er klar og vannet fordampet. Bland den ferdige risen med mais, før servering.

Sør-afrikansk gryte
Sør-afrikansk gryte
Gryta:

1/2 kg oksekjøtt i terninger

1/2 kg kyllingfilet i terninger

2 finhakkede fedd hvitløk

2 gulrøtter i terninger

1 finhakket løk

3 ss tomatpuré

8 dl oksekraft (ev. fond eller buljongterning og vann)

1 kanelbark

4 knuste kardemommekapsler (eller 1 ts malt)

1 ts pepper

2 laurbærblader

Litt hvetemel til jevning

1 strimlet, rød paprika

1 boks kikerter

Revet skall av 2 lime

1 pk. rensede sukkererter, delt i 2

2 finstrimlede vårløk

Brun kjøttet i smør i en gryte, før du tilsetter hvitløk, 2 gulrøtter og løk. Brun det videre i noen minutter. Tilsett tomatpuré, kraft, kanelbark, kardemomme, pepper og laurbærblader og la det koke under lokk i 1 time. Ta litt av kraften over i en kopp, rør den sammen med litt hvetemel, for å tykne sausen, og hell den tilbake i gryten. Kok opp for å sjekke om sausen er passe tykk og gjenta ev. prosessen. Tilsett paprika, kikerter, limeskall og sukkererter. Dryss over vårløk ved servering.

Sør-afrikansk gryte serveres med elementene i hver sin bolle, så hver enkelt kan blande sammen den mengden av hvert element som passer til seg. Harissa-ajvar er veldig sterkt, så det er lurt å si fra om det, så man smaker på det, før man blander det med resten av maten.

Du finner flere spennende matretter fra Sør-Afrika HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese