Gjeddekaker med potetknotter og fennikelsaus er tradisjonelle gjeddekaker, med spennende og velsmakende tilbehør. Gjedde er ikke den enkleste fisken å rense, men om du er så heldig å få kloa i ei gjedde, er det verdt tiden det tar å lage dem. Du kan fint fryse de du ikke spiser til senere. Gjeddekaker smaker også godt kaldt, på brødskiva eller varmet i et burgerbrød med remulade og annet tilbehør du liker.
Gjeddekaker:
- 1 kg gjeddefilet, malt til farse
- 2 egg
- 4 dl fløte
- 4 ss fiskefond, ev. 2 ts salt, men fond gir mer smak
- 2 ts pepper
- 2 løk, finhakket
- 1 liten purre finhakket
Elt alt godt sammen, form snøballer med hendene, legg dem i en stekepanne med smør og klem dem litt flate med stekespaden. Stek dem pent brune på begge sider i smøret. Kakene jeg skal fryse, steker jeg gjerne litt lysere, så de stekes ferdig, når de skal spises.
Potetknotter:
- 200 g minipoteter, delt i 2 per person
- Olivenolje
- Salt
Bland alt sammen i en pose. Klem ut så mye luft som mulig, knyt posen og sett den kaldt over natten.
Hell potetblandingen over i en ildfast form og snu potetene, så alle ligger med snittflaten opp. Stek midt i ovnen på 200 grader til potetene er gylne og lekre.
Agurksalat:
2 dl vann
- 1/2 dl eddik
- 1 ss sukker
- 1/2 ts pepper
- 1 agurk
Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Om du ønsker, kan du skrelle agurken. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time. Om du vil ha et sukkerfritt alternativ, kan du lage denne.
Fennikelsaus:
4 sjalottløk, finhakket
1 liten, finhakket fennikel
3 gulrøtter i små terninger
1 eple, skrelt og finhakket
1 dl hvitvin
2 dl fløte
1 ss fiskefond
Fres løk, gulrøtter og fennikel i smør, til løken er blank. Tilsett eple og la det frese videre i 5 minutter, før du tilsetter vinen og la den koke inn. Tilsett fløte og fond. La det småkoke i 5 minutter, til sausen tykner. Sil av og tilsett finhakkede fennikelblader. Om du ønsker, kan du også servere sausen med grønnsakene i, da dropper du bare å sile dem av.
Server gjeddekaker med potetknotter og fennikelsaus, pyntet med friske fennikelblader, sammen med agurksalaten og gjerne et glass tørr hvitvin.

Du finner mange flere spennende og velsmakende fiskeretter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.