Helstekt and med appelsinsaus

Helstekt and med appelsinsaus er en fantastisk kombinasjon og veldig vanlig å servere i Danmark. Rødkålen er tilbered i ovnen, men om du vil lage den på ovnen, går det også helt fint.

Anda:

1 and på ca. 2,5 kg

2 appelsin

3 fedd hvitløk

Salt og pepper

Sitron

Sett stekeovnen på 175 grader. Ta ut innmatsposen av anda og skyld og tørk anda godt. Gni den med salt, pepper og appelsinsaft. Det er fint å lage kraft av innmaten og det er så enkelt som å brune innmaten i en ildfast form i ovnen og deretter legge den over i en liten kjele, fylle på vann og koke i 1 time. Deretter kokes kraften ned til 1/4 av væskemengden. Denne kraften kan brukes i sausen i stedet for kyllingfond.

Skjær en appelsin i tykke skiver og legg dem utover i en ildfast form og legg anden på en rist oppa. Steketiden avhenger av vekt og beregnes til ca. 25 minutter per 500 g. Hell av sjyen mot slutten av steketiden og øs anden med noen spiseskjeer kaldt vann. La døren stå åpen de siste 10 minuttene. Da blir skinnet sprøtt.

Potetene:

Hell litt av fettet som har rent av anda over i en ildfast form. Del poteter i skiver og legg dem på fettet og hell mer fett over. Stek midt i ovnen på 200 grader til potetene er gylne og ferdigstekte.

Rødkål i ovnen:

1 vaniljestang

1 finsnittet rødkål

3 epler i terninger

150 bringebærsyltetøy

100 g fikensyltetøy

2 dl rødvin

1 dl god balsamicoeddik

1/2 ts salt

Del vaniljestangen, skrap ut frøene og bland alle ingrediensene i en ildfast bolle. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den i stekeovn i ca. 1 ½ time. Smak til om det behøves mer salt eller ev. litt sukker.

Appelsinsaus:

1 ss smør

1 fedd finhakket hvitløk

3/4 l appelsinjuice

1 finhakket løk

3 ss brunt sukker

1 ss kyllingfond

Maizenna

1 ts estragon

50 g smør

Salt og pepper

Blank løken og hvitløken i smør. Det skal ikke bli brunt. Tilsett sukker, fond og juice. La det koke ned til 1/3 av væskemengden. Sil av så du får en fin, jevn sjy. Tilsett estragon og jevn med maisenna til passe sausekonsistens. Rett før servering tilsettes smør, så sausen blir blank og fin. Smak til med salt og pepper.

Server helstekt and med appelsinsaus, de nydelige potetene, rødkål og kanskje appelsinskivene fra bunnen av forma.

Helstekt and med appelsinsaus
Helstekt and med appelsinsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese