Hvordan forberede julen så du ikke møter julekvelden helt utslitt

Hvordan forberede julen så du ikke møter julekvelden helt utslitt finnes det flere svar på og det enkleste er å bli invitert bort. På ett eller annet tidspunkt blir de fleste av oss den som forventes å ha mest peiling på julemat i familien. Vi har feiret julen hjemme, med gjester over flere dager i mange år nå. Jeg har etter hvert funnet min måte å gjøre det på, så førjulstiden blir koselig og ikke bare stress. Du får noen av tipsene mine her.

Det aller viktigste er å lage en oversikt over alt som skal gjøres. Jeg har et gammelt Excel-ark, som jeg har brukt og forbedret over mange år og det ser sånn ut:

Arket har én flik, som er handlelista og en annen flik som omhandler alle måltidene, inkl. drikke. Jeg fargelegger cellene etter hvert som varene er innkjøpt og oppgavene utført.

Jeg har også en flik med alle gjøremål, fordelt på når det skal gjøres, en flik for innkjøp av julegaver og en flik for bordplasseringer.

Kunsten er å gjøre alt så tidlig som mulig, så det gjenstår så lite som mulig mot slutten. Dette gjør at jeg alltid er ferdig med alle gaver, lenge før desember starter.

Pepperkakepalass
Pepperkakepalass
Advent:

Jeg liker å pynte med lilla til advent, så det blir litt forskjell på tiden før jul og selve julefeiringen. Pynten er kjøpt over mange år og det er alltid like hyggelig å ta den frem igjen.  

Julepyntingen:

Jeg vokste opp med at julepyntingen skulle skje lille julaften. For å skape meg litt pusterom, har jeg startet litt tidligere og tar julepyntingen over et par dager.

Julematen:

Vi har mølje klokken 12 på julaften og møljebrødet, som er et slags flatbrød, kan lages tidlig i desember og oppbevares tørt til det skal brukes. Om du ikke har steketakke, eller du ikke har tid, kan møljebrødet kjøpes ferdig i de fleste matbutikker, i vertfall på Østlandet.

Når det gjelder selve julematen, er det ribbe som gjelder hos oss og tilbehøret lages over tid og fryses ned. For eksempel lager jeg medisterkaker og surkål til søndagsmiddag tidlig i desember. Da lager jeg så så mye, at jeg har nok til jul samtidig og det fryser jeg ned. Det gjør at det er enkelt å ta det opp lille julaften og sette det til tining i kjøleskapet. Det samme skjer med julepølse, som jeg også lager selv, og rødkål.

Ribba:

Ribba er et kapittel for seg, siden jeg må koke ribba, for å få møljekraft. Mannen min vil heller følge sin egen ribbeoppskrift, så vi lager hver vår. Ribbene krydres og settes kaldt flere dager før jul og den som skal kokes, får noen timer i kjelen på lille julaften.

Julaften:

For at julaften skal bli så rolig som mulig, skreller jeg potetene på morgenen og lar dem ligge i kjelen, helt dekket av kaldt vann, til de skal kokes. Det samme kan de som skal ha torsk, pinnekjøtt, kalkun eller noe annet også gjøre.

Mammas kalkun

 

Dessert:

Når to juletradisjoner skal bli til én, er det ikke alltid mulig med kompromissløsninger, så derfor har vi to desserter på julaften, riskrem og karamellpudding. Jeg starter så tidlig som mulig med begge, så puddingen står klar til pynting dagen før. Jeg lager også risgrøten og sausen dagen før, så det kun gjenstår å piste krem og blande med grøten på julaften.

 

Julekaker:

Julekakene kan også lages tidlig, for de har lang holdbarhet og trenger bare en tett boks for å trives. Det er også smart å alliere seg med noen, enten for å gjøre forberedelser sammen, eller fordele bakingen av kakeslagene og bytte etterpå.

1. juledag

1. juledag er den aller fineste dagen i julen, synes jeg. Vi spiser «frokost» fra 12.00 – 24.00 og når bordet er ferdig dekket, senker virkelig roen seg over meg. Denne måten å nyte 1. juledag på, er en gammel tradisjon i vår familie og både små og store koser seg.

 

Hvordan forberede julen så du ikke møter julekvelden helt utslitt? Jeg håper du har funnet noen triks her, men jeg vil avslutningsvis si, at det er viktigere med en hyggelig julefeiring, enn at alt skal være hjemmelaget, eller helt perfekt.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese