Kalkun med deilig stuffing

Kalkun spises kun av 3 % av den norske befolkningen på julaften, men i romjula (48 %) og på nyttårsaften (32 %) er det populært med kalkun. Jeg vokste opp med kalkun i romjula og det var pappaen min som sto for stekingen. Han brukte spekk, som han bandt fast til brystet på kalkunen, for at det ikke skulle bli tørre brystfileter.

Når du kjøper frossen kalkun, må du ta med i beregningen at det tar 2-3 døgn å tine den i kjøleskapet.

Beregn minst 600 g kalkun per person og om det blir rester, kan du f.eks. lage pytt i kalkun, eller bruke den på pizza eller i taco. Husk å kjøpe med spekk også, du trenger så mye at det dekker kalkunbrystet.

Stuffing:

Jeg lager alltid ekstra stuffing, som jeg steker ved siden av kalkunen, men om du ikke vil det, kan du redusere mengdene, så stuffingen får plass i akkurat din kalkun.

500 g medisterdeig

500 g kjøttdeig

2 finhakkede rødløk

2 egg

100 g grovhakkede hasselnøtter

2 dl portvin

2 dl rosiner

1 ts pepper

2 ts salt

100 g lutefiskbacon

Legg rosinene i portvinen over natten. Brun baconet i tørr stekepanne. Ta det ut og brun løken godt i restfettet.
Elt alt godt sammen og stek en liten prøvekake, så du får sjekket smaken. Tilsett ev. mer krydder og stek en ny prøvekake.

Det du ikke fyller i kalkunen, kan du legge som en kake ved siden av under kalkunstekingen.

 

Kalkunen:

Ta ut innmaten i kalkunen. Den pleier å ligge i en pose. Jeg bruker den til å koke kraft til sausen.

Skyll kalkunen inni og fyll med stuffing. Knekk vingene bak på ryggen og bind dem sammen med hyssing. Bind sammen anklene også. Krydre kalkunen med salt og pepper, legg spekkskivene på brystet og bind dem fast med hyssing (se bildet).

Legg kalkunen i en ildfast form, med resten av stuffingen inntil.

Hell ca. 3 dl vann i formen, så stekesjyen ikke brenner seg fast. Stek kalkunen ved 180 grader i 30 min. per kilo, husk å beregne med 45 minutter ekstra for stuffingen også. Pensle kalkunen med smeltet smør noen ganger under steketiden. Når det gjenstår ca. 1 time, klipper du av tråden som holder fast spekket, pensler med smør, salt og pepper og fortsetter stekingen. Etterfyll ev. med vann også.

Kalkunen er ferdig stekt, når det kommer klar kjøttsaft når du stikker en spiss kniv inn ved lårfestet. Hvis kjøttsaften som siver ut er rosa, må den steke litt lenger.

Husk å la kalkunen hvile på kjøkkenbenken i minst 20 minutter før du skjærer den opp, da får kjøttsaften tid til å sette seg. Den må ikke være glovarm, så lenge tilbehøret er godt og varmt.

Kraft til sausen:

Innmat fra kalkunen

2 grovhakkede løk

2 gulrøtter, skrelt og i store biter

1/2 sellerirot, skrelt og i store biter

2 ss smør

Vann

4 laurbærblader

Brun innmat og grønnsaker i smør til det er gyllent. Tilsett laurbærblader og vann, så det dekker og la koke i ca. 2 timer. Sil av kraften og kok den inn 1/2 liter.

Sausen:

2 rødløk, finhakket

2 ss smør

4 dl portvin

1 laurbærblad

1/2 l kalkunkraft

2 dl fløte

Maisennajevner

salt

pepper

Brun rødløken i smør i en liten gryte, tilsett laurbær og portvin og la den koke i 10 min. Tilsett kraft og fløte og la det koke til det tykner litt, ca. 15. min. Smak til med salt og pepper. Du kan ev. bruke litt kyllingfond i stedet for salt, det gir mer smak. Rør inn maisennajevner, under omrøring, til ønsket konsistens.

Rødkål:

Rødkål passer godt til kalkun. Jeg har en spennende rødkåloppskrift, som passer perfekt, her.

Ferdig stekt kalkun

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese