Kalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokte pærer

Kalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokt pære er en velsmakende selskapsrett, som er enkel å servere til mange. Det smaker godt med pommes boulangere og rødkål til, men det passer med andre poteter og grønnsaker, om du heller vil det.

Pommes boulangere:

1 kg poteter

2 store løk hakket

2 fedd hvitløk, finhakket

Bladene fra 1 neve timian

1/2 l kyllingkraft

50 g smør + litt til å smøre formen med

1 ss olje

Salt og pepper

Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver, enten med mandolin, eller med ostehøvel. Smelt litt smør og olje i en stekepanne og brun løken lett, sammen med hvitløken, på lav varme. La det renne av i et dørslag.

Smør en ildfast form og legg poteter, salt, pepper og løk lagvis. Avslutt med et lag poteter, hell på kyllingkraft og fordel resten av smøret over.

Stek på 210 grader i 1 time, til potetene er gjennomstekt og har fått lekker gyllen farge.

Kalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokte pærer
Rødvinskokte pærer:

6 pærer

1 flaske rødvin

4 dl solbærsirup

Saft og skall av 1 båt sitron

1 kanelbark

1 stjerneanis

Noen kvister frisk timian

 

Rødvinskokte pærer

Kok opp vin, saft og krydder. Skrell pærene, men la stilken sitte på. Skjær litt av bunnen på pærene, så de kan stå støtt. Legg pærene i kjelen med vin og la de småkoke til de er møre, ca. 20 minutter, avhengig av hvor faste de er. Pærene vil bli liggende på siden, så snu dem et par ganger underveis, så de får jevn farge. Rødvinskokte pærer løftes forsiktig ut av laken, over på et fat og serveres lunkne.

 

 

Rødkål med spennende smak:

1,5 kg rødkål

1 ts malt allehånde

1 bit kanelbark

2 stjerneanis

1 dl eplemost

1 dl eplecidereddik

4 ss sukker

2 ss ripsgelé

2 grønne epler

Salt og pepper

Litt ribbefett ev. andefett (ikke nødvendig for et nydelig resultat)

Del rødkålen i fine strimler og legg alt, bortsett fra fettet, i en kjele. Kok i 2 timer, til kålen er skikkelig mør. Rør inn fettet og smak til med salt og pepper.

 

Julerødkål
Kalkunbrystet:

1 kalkunbryst à 2 kg

100 g smør + smør til bruning

1 ss estragon

1 ts malt hvitløk

2 ts salt

1 ts pepper

Brun kalkunbrystet på alle kanter i en stekepanne, legg det over i en ildfast form og hell stekesmøret over. Sett kalkunen i ovnen på 100 grader og stikk inn steketermometer.

Smelt resten av smøret i en liten kjele og rør inn estragon, hvitløk, salt og pepper. Smør brystet med blandingen, ca. hvert kvarter, til du har brukt den opp.

Stek kalkunen til termometeret viser 68 grader, det tar ca. 1,5 time per kg (3 timer for dette kalkunbrystet). La kjøttet hvile i min. 15 min. før du skjærer det opp i tynne skiver.

Om du heller vil tilberede kalkunbrystet i sous vide, kan du krydre det med estragon, hvitløk, salt og pepper, vakuumere den med 100 g smør og legge den i sous viden på 61 grader i 5 timer. Brun brystet raskt i stekepanna før servering.

 

Sausen:

2 løk, finhakket

1 pk skivet sopp, f.eks. sjampinjong og aromasopp

7,5 dl fløte

1 dl solbærsaft

5 ss kyllingfond

Salt og pepper

Brun soppen sammen med løken i smør. Hell på fløte, saft og fond og la det koke til fin sauskonsistens. Smak til med salt og pepper.

 

Kalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokte pærer
Kalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokte pærer

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese